Dolly Parton ©Getty Images/ Paul Natkin
Dolly Parton ©Getty Images/ Paul Natkin
Fashion

Dolly Parton, το fashion idol των 80s

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου, το 1946

Η Dolly Parton, μουσικός θρύλος και fashion icon που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου, το 1946.

Η Dolly Parton, που έγινε γνωστή για την καριέρα της στη κάουντρι μουσική, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1946 και μεσουράνησε τη δεκαετία των 80s και 90s. Υπήρξε όμως πολλά περισσότερα από τραγουδίστρια -στιχουργός, οργανοπαίκτρια, παραγωγός δίσκων, ηθοποιός, συγγραφέας, επιχειρηματίας και ανθρωπίστρια. Κι ίσως σου φανεί παράξενο, αλλά ήταν και ένα από τα πιο δυνατά fashion icon των 80s.

Το στιλ της σήμερα μπορεί να μας μοιάζει υπερβολικό, όμως το ξανθό μαλλί με τον υπερβολικό όγκο, τα μακριά νύχια με τα έντονα χρώματα και τα λαμπερά της ρούχα έγιναν σήμα κατατεθέν των εμφανίσεών της και ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά που λάτρευε τη μουσική της και την ίδια. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μπορούσε να φορέσει με την ίδια άνεση μια υπέρλαμπρη τουαλέτα γεμάτη στρας ή ένα τζιν και ένα T-shirt. Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι κάθε ρούχο που φορούσε είχε λεπτομέρειες που τόνιζαν την κίνηση του κορμιού της -κρόσια, αλυσίδες, βολάν, πτυχώσεις.

«Κοστίζει πολλά λεφτά το να δείχνεις τόσο φτηνή» είναι μια από τις διασημότερες ατάκες που είπε σε μια συνέντευξή της με την Όπρα. Κι όμως η Dolly εξακολουθεί να εμπνέει με το ιδιαίτερο, δικό της στιλ ακόμα και σήμερα. Μόλις το 2019, το brand Shrimps κυκλοφόρησε μια συλλογή με rodeo prints, καουμπόικα καπέλα λεπτομέρειες με κρόσια που έχουν σημείο αναφοράς την Parton. Σχέδια που παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας της βρέθηκαν όμως και στις συλλογές των Isabel Marant, Moschino, Philipp Plein, ενώ το 2018 η Gucci εμφάνισε στο fashion show της ένα τζιν μπουφάν με το πρόσωπό της ζωγραφισμένο στην πλάτη.

Πρόσφατα μάλιστα η ξανθιά καλλονή με τις καμπύλες, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει δική της συλλογή με άρωμα και προϊόντα περιποίησης, ενώ θα συνεργαστεί με το διεθνές πρακτορείο IMG για την κυκλοφορία ρούχων, κοσμημάτων, αξεσουάρ και ειδών σπιτιού.

Dolly Parton ©Getty Images/ Paul Natkin
Dolly Parton ©Getty Images/ Paul Natkin

Η επιτυχία σε αριθμούς

26 από τα τραγούδια της έφτασαν στο Νο1 των κάουντρι μουσικών charts, αριθμός ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνη.

Έχει 41 άλμπουμ κάουντρι μουσικής που έφτασαν στο Top10, ρεκόρ για οποιονδήποτε καλλιτέχνη.

Έχει κυκλοφορήσει 110 singles τα τελευταία 40 χρόνια.

Έχει προταθεί 47 φορές στα βραβεία Grammy και έχει κερδίσει 9, ήταν 2 φορές υποψήφια για Όσκαρ και έχει κερδίσει συνολικά άλλα 20 μουσικά βραβεία.

Είναι μία από τις 7 μόνο γυναίκες που έχουν κερδίσει το βραβείο «Διασκεδαστής της Χρονιάς» από το Country Music Association.

Το 2018 απέκτησε 2ο αστέρι στη Λεωφόρο των Αστέρων στο Χόλιγουντ.

Το 2018 μπήκε επίσης στο βιβλίο Γκίνες κρατώντας το ρεκόρ των «περισσότερων δεκαετιών με τραγούδια στο Top20 της κάουντρι μουσικής για γυναίκα».

Έχει τη δική της εταιρεία παραγωγής δίσκων, Dolly Records, καθώς και έναν οργανισμό που κάνει φιλανθρωπικό έργο, το Dollywood Foundation.

Μαζί με τα singles, τα albums, τις συνεργασίες και τα πληρωμένα online κατεβάσματα των τραγουδιών της, έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια τραγούδια σε όλο τον κόσμο.

© Getty Images/ Brian Rasic
© Getty Images/ Brian Rasic

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την Dolly Parton

1. Έγραψε το τραγούδι που τραγούδησε η Whitney Houston και αγάπησε όλος ο πλανήτης, το "I will always love you".

2. Είναι παντρεμένη με τον ίδιο άντρα από τα 20 της, δηλαδή 54 χρόνια τώρα.

© Getty Images/ Brian Rasic
© Getty Images/ Brian Rasic

3. Απέρριψε πολλές φορές προτάσεις από το Playboy να φωτογραφηθεί γυμνή.

4. Μια γέφυρα στην Αλαμπάμα είναι γνωστή με το όνομα "Dolly Parton Bridge" επειδή οι καμάρες της θυμίζουν το.... στήθος της Dolly.

Το 2005 στην βράβευσή της στο Λευκό Οίκο ©Getty Images/ The White House
Το 2005 στην βράβευσή της στο Λευκό Οίκο ©Getty Images/ The White House

5. Τo 2005 βραβεύτηκε από τον αμερικανό Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους με το National Medal of Arts, η υψηλότερη τιμητική βράβευση της πολιτείας για τις τέχνες.

5+. Έχει φορέσει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου στις εμφανίσεις της. Αλήθεια.

© Getty Images/ Brian Rasic
© Getty Images/ Brian Rasic

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice