Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Γερουλάνος: Η διαδρομή του, η Αθήνα και άγνωστες πτυχές της ζωής του

Από την κεντρική πολιτική σκηνή και το υπουργικό γραφείο θέτει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 703
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
geroulanos.jpg

Ο Παύλος Γερουλάνος θέτει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι «η Αθήνα δεν είναι υπόθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι υπόθεση των Αθηναίων!»

Ο Παύλος Γερουλάνος ακολούθησε την αντίθετη πορεία από τη συνηθισμένη. Από την κεντρική πολιτική σκηνή και το υπουργικό γραφείο θέτει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας. Την πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και μένει έως σήμερα. Η σκέψη δεν ήρθε ξαφνικά. Ωρίμαζε μέσα του για χρόνια. Ψάχνοντας τις προοπτικές αυτής της πόλης, βλέποντας τα τεράστια προβλήματα, μιλώντας με τους πολίτες γύρω του, πιάνοντας τον εαυτό του να λέει όλο και πιο συχνά στις κόρες του «καλύτερα μην πάτε εκεί, ούτε εκεί».

Οι περισσότεροι θυμούνται τον Γερουλάνο ως τον γοητευτικό πρώην υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού και υπεύθυνο για την ΕΡΤ που κατάφερε να βάλει τάξη στη χρήση των κονδυλίων, να γυρίσει σε πλεονασματική την ΕΡΤ και να φέρει το 2012 την παγκόσμια έδρα των Μαραθωνίων στην Αθήνα αναβαθμίζοντάς τον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έσωσε τη Λυρική βγάζοντάς την στον δρόμο, έσπασαν όλα τα ρεκόρ αφίξεων του τουρισμού με την αυξητική πορεία να συνεχίζεται κάθε χρόνο, χειρίστηκε το θέμα των στημένων αγώνων, το νομοσχέδιο κινηματογράφου, μείωσε τα χρέη του ΕΟΤ. Οι υπάλληλοι του υπουργείου ακόμα διηγούνται πώς ο Γερουλάνος κατάφερε να δημιουργήσει το μητρώο επιχορηγούμενων φορέων με μηδενικό κόστος και διαφάνεια. Έως και σήμερα λένε πως ήταν ο μόνος υπουργός, ο οποίος κάθε φορά που παρουσίαζε ένα έργο ή μία δράση είχε πάντα δίπλα του τους υπαλλήλους που το υλοποίησαν.
 
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Λίγοι γνωρίζουν τη συμβολή της οικογένειας Γερουλάνου για να δημιουργηθούν και να στηριχτούν φορείς που έχουν συμβάλει στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης. Μεταξύ άλλων, την κλινική Γερουλάνου, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Χατζηκυριάκου Γκίκα, το Μουσείο Παιχνιδιών, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Κολλέγιο Αθηνών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τον Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και φυσικά το Μουσείο Μπενάκη.

Από τη μεριά του πατέρα του είναι δισέγγονος του Μαρίνου Γερουλάνου, του διακεκριμένου Κεφαλονίτη γιατρού, βουλευτή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών που δημιούργησε το Λαϊκό Νοσοκομείο. Από την πλευρά της μητέρας του είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη και του Παύλου Καλλιγα, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο προπάππους του, Αντώνης Μπενάκης διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθερίου Βενιζέλου και δημιούργησε το Μουσείο Μπενάκη.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι Γερουλάνος και Αντώνης Σαμαράς είναι τρίτα ξαδέρφια, αφού ο Αντώνης Μπενάκης ήταν αδερφός της Πηνελόπης Δέλτα. Η οικειότητά τους άλλωστε είχε φανεί και στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Πολιτισμού. Κάτι που γνωρίζουν ακόμα λιγότεροι είναι πως το graffiti που συναντά κανείς στην Ιερά Οδό στο Γκάζι με τον Καραθεοδωρή πρόκειται για τον παππού της γιαγιάς του Γερουλάνου! Ο Konstantin Carathéodory, όπως ήταν γνωστός στο εξωτερικό, ήταν ο διακεκριμένος μαθηματικός που συνέβαλε καθοριστικά στη θεωρία της σχετικότητας. Το graffiti με Αϊνστάιν και Καραθεοδωρή που κοσμεί πάρκινγκ στην Ιερά οδό υλοποιήθηκε το 2012 από την ομάδα Design Wars στα πλαίσια του TEDxAthens και όταν μία μέρα τυχαία το αντίκρισε μπροστά του ο Γερουλάνος ενθουσιάστηκε!

95494.jpg


Η δυσλεξία και οι σπουδές σε Harvard και ΜΙΤ

Κάτι που δεν είναι γνωστό για τον Παύλο Γερουλάνο είναι πως είναι δυσλεκτικός. Και ένας δάσκαλος που τον πρόσβαλε σε ηλικία 13 ετών ήταν η αιτία για να μπει στη σκέψη του το μικρόβιο της πολιτικής. «Ήθελα να κάνω τα πάντα για να μη βρεθεί ποτέ κανένα άλλο παιδί σε αυτή τη θέση» μου λέει. Και ενώ μιλάει με άνεση για το πρόβλημα της δυσλεξίας, δεν μου αναφέρει καν στην κουβέντα ότι όχι μόνο σπούδασε ιστορία στο Κολλέγιο Ουίλιαμς, αλλά στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ ταυτόχρονα με το μεταπτυχιακό που έκανε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του MIT.

Με εφόδιο όλα αυτά τα πτυχία ξεκινά να εργάζεται στην Αμερική. Αφορμή για την επιστροφή του στην Ελλάδα στάθηκε ένα τηλεφώνημα του πατέρα του για την οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά. «Ή επιστρέφεις να τα αναλάβεις ή κλείνουν». Μετακομίζει στο Ληξούρι για 2 χρόνια και καταφέρνει να στήσει την επιχείρηση, που σήμερα δίνει δουλειά σε 100 οικογένειες, από την αρχή.

Η γνωριμία με τον Παπανδρέου, η πολιτική, η παραίτηση

Η πρώτη του ανάμειξη με την πολιτική ήταν στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας ως συνεργάτης του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Γκρέβιλ Τζάνερ. Όμως μία τυχαία γνωριμία που είχε κάνει λίγα χρόνια πριν, το 1989, σε ένα βιβλιοπωλείο της Βοστώνης αποδείχθηκε καθοριστική.

Ο 23χρονος φοιτητής τότε Γερουλάνος, αφού περιδιαβαίνει τους διαδρόμους του βιβλιοπωλείου, σταματάει σε ένα σταντ. Εκεί θα συναντήσει έναν Έλληνα ο οποίος περιεργάζεται τους ίδιους τόμους. Ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κουβέντα που έπιασαν εκείνη την ημέρα εξελίχθηκε σε φιλία και πολλά χρόνια αργότερα σε πολιτική σύμπλευση.

Όταν ο Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γερουλάνος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του γραφείου του. Η καμπάνια που οργανώνει το 2009 οδήγησε το κόμμα στο μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ από το 1981, ενώ το πολυσυζητημένο σποτ με το «Πάμε!» που μνημονεύται έως σήμερα απογείωσε την προεκλογική εκστρατεία.

Το 2009 γίνεται Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, θέση που διατήρησε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και από την οποία παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας όταν εκλάπησαν εκθέματα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από αγνώστους που χτύπησαν και φίμωσαν τον φύλακα.
 
Οι δύο του κόρες και η τέλεση του γάμου από τη μητέρα του!

Κάτι που νιώθει κανείς με το που τον γνωρίζει είναι ότι ο Γερουλάνος αγαπάει τις γυναίκες και αυτό διότι έχει μεγαλώσει με τρεις αδερφές που λατρεύει, ενώ και ο ίδιος έκανε δύο κόρες για τις οποίες μιλάει και λιώνει. Την 16χρονη σήμερα Τατιάνα και την 13χρονη Αλεξάνδρα. Παντρεύεται σε ηλικία 30 ετών με τη Λάρα Μπαράζι με την οποία γνωρίζονται όταν και οι δύο σπουδάζουν στο Χάρβαρντ. Έχει καταγωγή από τη Συρία και μετά τις σπουδές της σε Χάρβαρντ και Κολούμπια εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1999 ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης, των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς.

Γερουλάνος και Μπαράζι παντρεύονται στο δημαρχείο της Αθήνας από τη μητέρα του Γερουλάνου, η οποία ήταν τότε αντιδήμαρχος του Τρίτση και της δόθηκε για μία μέρα η δυνατότητα να τελέσει γάμους ώστε να παντρέψει τον γιο της! Κρατάει πάντα πολύ ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έως και σήμερα πολλά βράδια μετά την προεκλογική του εκστρατεία πηγαίνει με τις αδερφές του Δέσποινα, Ειρήνη και Μαρίνα στο σπίτι της μητέρας τους Αιμιλίας και κάθονται οι 5 τους μαζί έως αργά.

Οδηγεί ένα ασημί Mini Cooper, του αρέσει να τριγυρίζει ανάμεσα στους πλανόδιους στο Θησείο για να βρει καρφίτσες πέτου των Ολυμπιακών της Αθήνας με τις οποίες έχει δημιουργήσει μία τεράστια συλλογή. Με τις κόρες του πηγαίνει στου Ψυρρή διότι λατρεύουν τη γειτονιά αλλα και τα μαγαζιά της περιοχής. Θυμώνει δύσκολα και έχει εμμονή με την τήρηση του νόμου.

1.jpg

2.jpg

Επαίρεται πως δίπλα στα περίπτερα - μεγαθήρια που έχουν στήσει στο Σύνταγμα Νάσος Ηλιόπουλος και Ρένα Δούρου, απέναντι, το προεκλογικό περίπτερο του Γερουλάνου είναι το μόνο που ακολούθησε τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος με διαστάσεις 2x2x2. Απο την άλλη το στρατηγείο του στην Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα θυμίζει έντονα στήσιμο και εκστρατεία Ομπάμα, κάτι που διαπιστώνει κανείς με το που μπαίνει στον χώρο.

Ισχυρίζεται ότι θα γίνει μπελάς στις δημόσιες υπηρεσίες, θα κάνει γραφείο του τις γειτονιες και οραματίζεται μία πόλη ασφαλή με φώτα και πολιτισμό παντού. «Πρέπει να σπάσουμε την αλαζονεία που οδηγεί τους υποψήφιους να παραβιάζουν τους ίδιους νόμους που μετά θα κληθούν να επιβάλλουν. Πρέπει να πάρουμε την πόλη στα χέρια μας. Η Αθήνα δεν είναι υπόθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι υπόθεση των Αθηναίων» λέει και γι’ αυτό τους καλεί να τον ψηφίσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ