Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταξιδεύοντας στο ίδιο αυτοκίνητο με τον επόμενο πρωθυπουργό

Όλα όσα συνέβησαν στην προεκλογική καμπάνια και δεν κατέγραψαν οι κάμερες ή ο φωτογραφικός φακός

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 709
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_dpc0170_1.jpg
Ταξιδεύοντας στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ταξιδεύοντας στο ίδιο αυτοκίνητο με τον επόμενο πρωθυπουργό: H Κατερίνα Παναγοπούλου ακολούθησε στις περιοδείες τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ιούνιος 1989. Ο 21χρονος Κυριάκος περιοδεύει στον Έβρο μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λίγο πριν τις εκλογές που έφεραν στην πρώτη θέση τη ΝΔ. 30 χρόνια μετά, Ιούνιος 2019. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Τον κοιτάζω στο διπλανό κάθισμα του αυτοκινήτου και βλέπω έναν άνθρωπο αποφασισμένο να πετύχει. «Είναι μία καμπάνια που διεξάγω με τους δικούς μου όρους» μου λέει. «Δεν μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάω για τον Τσίπρα, μιλάω με τους πολίτες για την επόμενη μέρα». Η αλήθεια είναι πως ήμουν περίεργη να δω πώς θα κυλούσαν αυτές οι περιοδείες και ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πολλά. Οι πολίτες απαξίωσαν την πολιτική, στοχοποίησαν τους πολιτικούς. Η εικόνα όμως που είδα περιοδεύοντας με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αναπάντεχη. Τρέχουν κατά πάνω του, θέλουν να τον αγγίξουν, τον αγκαλιάζουν, τον φιλάνε, τον καλούν στα μαγαζιά τους, του δίνουν λουλούδια και δώρα, οι μικρότεροι τον αντιμετωπίζουν σαν ροκ σταρ. Ένας πιτσιρικάς στην Εύβοια του φέρνει να υπογράψει αυτόγραφο σε φωτογραφία που του είχε βγάλει την προηγούμενη φορά που είχε έρθει στην περιοχή. Από το 2015 έως το 2019 γύρισε όλη την Ελλάδα τέσσερις φορές. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, εκτός από το κλίμα που άλλαξε απέναντι στη ΝΔ, άλλαξε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Ο αμήχανος, λιγομίλητος και σφιγμένος διεκδικητής της προεδρίας, έγινε ένας χαλαρός και επικοινωνιακός αρχηγός, που αστειεύεται αβίαστα και μιλάει με ανεπιτήδευτη άνεση στον κόσμο. Θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και το βλέμμα του δείχνει ότι το ξέρει. Γι’ αυτό, αυτή την περιοδεία είχε την άνεση να τη ζήσει και να τη χαρεί πραγματικά.

Kyriakos Mitsotakis Periodeia 2.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταξιδεύοντας στο ίδιο αυτοκίνητο με τον επόμενο πρωθυπουργό

O καταιγισμός αιτημάτων από τα ξένα μέσα 

«Στην πρώτη διαδρομή θα ταξιδέψουν μαζί μας και δύο δημοσιογράφοι από την Handelsblatt και το Associated Press» μου λέει ο Αργύρης Παπαστάθης, ο ακούραστος συνεργάτης του Μητσοτάκη, υπεύθυνος για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δέχεστε αιτήματα και από τον ξένο τύπο; «Όχι απλά δεχόμαστε αιτήματα. Φτάνουν μέχρι έξω από τα γραφεία της ΝΔ, εάν δεν βρουν άκρη από το τηλέφωνο». Όπως μαθαίνω μετά, οι κρούσεις για συνεντεύξεις έρχονται από χώρες της Ευρώπης μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Στη διαδρομή μέχρι την Εύβοια συζητάμε με τον Γκερτ από την Handelsblatt. Μου εξηγεί ότι έχει ακολουθήσει στην περιοδεία και τον πατέρα του Κυριάκου, καθώς και όλους τους επόμενους πρωθυπουργούς. Τον ρωτάω ποια είναι η αίσθηση που έχει αποκομίσει. «Ο Τσίπρας μιλάει και ο Κυριάκος ακούει» μου λέει κοφτά. Με το που φτάνουμε στον πρώτο σταθμό της περιοδείας το διαπιστώνω. Δεν τους λέει τις προτάσεις της ΝΔ, ακούει τις προτάσεις όσων συναντάμε. Ακούει και θυμάται. Κάνει νόημα στους συνεργάτες του να σημειώσουν κάποια παρατήρηση. Μιλάει για το πρόγραμμά του παίρνοντας αφορμή από όσα του λένε. Γνωρίζει εξαντλητικές λεπτομέρειες των προβλημάτων των επαγγελματιών που συναντάμε. Θυμάται ονόματα. Κάνει επισημάνσεις για τα πάντα. Από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαρμαροπαραγωγοί, μέχρι το πρόβλημα που προκαλεί ο δάκος στις καλλιέργειες.

Στο αυτοκίνητο του Κυριάκου και το ταξίδι στο αεροπλάνο με τον γιο του

Μέσα στο αυτοκίνητό του, άλλωστε, βλέπω ότι έχει έναν μπλε φάκελο, τον οποίο διαβάζει προσεκτικά πηγαίνοντας προς κάθε περιοχή. Τον ετοιμάζει η συνεργάτιδά του Ελένη Σχοινά και περιλαμβάνει τα πάντα. Εκλογικά αποτελέσματα του μέρους που επισκέπτεται, στοιχεία των υποψηφίων βουλευτών της εκάστοτε περιφέρειας, ενημερωτικό σημείωμα για δημάρχους και περιφερειάρχες και τοπικά προβλήματα. «Το αυτοκίνητο είναι για μένα κινητό γραφείο» μου λέει ο ίδιος. Και στις μεγάλες διαδρομές; «Μπορεί να κοιμηθώ και να πω στους συνεργάτες μου να με ξυπνήσουν 10 λεπτά πριν φτάσουμε ή να δω Netflix στο κινητό. Τώρα βλέπω “Casa de Papel” και “Designated Survivor”, τελείωσα το ντοκιμαντέρ “Ο πλανήτης μας” με τη φωνή του Ντέιβιντ Αντέμπορο, το οποίο είχε καταπληκτικά πλάνα και μου μένει ένα επεισόδιο για να τελειώσω το “Chernobyl”». Κάποια στιγμή σταματάμε την κουβέντα γιατί του τηλεφωνούν από την Αθήνα. Τον παρατηρώ να ρυθμίζει εξ αποστάσεως τα πάντα. Είναι micro-manager, ασχολείται και με την παραμικρή λεπτομέρεια. «Στο αυτοκίνητο έχω πάντα το τηλέφωνό μου, φορτιστή, το νερό μου, τα αμύγδαλά μου, εάν πεινάσω... τρώω πάντα 7!» μου λέει εμφατικά και εκείνη την ώρα μου έρχεται στο μυαλό ιστορία που μου είχε διηγηθεί συνεργάτης του, όταν μια μέρα ζητάει από τη γραμματέα του να του φέρει 7 αμύγδαλα στο γραφείο και αφού τα τρώει, την παίρνει και της ζητάει άλλα 3. «Το έριξε έξω» είπαν οι γύρω του χαριτολογώντας. Τον ρωτάω εάν πάντα προσέχει τη διατροφή του τόσο πολύ. «Ιδίως στην καμπάνια δεν μπορείς να ξεφύγεις. Δεν τρώω ποτέ πριν ξεκινήσω, τρώω μόνο ό,τι μου δίνει ενέργεια και αναγκαστικά θα φάω κανονικό γεύμα αργά το βράδυ όπου είμαι. Ας πούμε, σήμερα θα γυρίσω σπίτι».

image7.jpeg
Το αυτοκίνητο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα γενέθλια της Δάφνης και της Μαρέβας και η στοχοποίηση

Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής από τους 4 στο σπίτι; «Ωχ... ανυπόφοροι είναι όλοι τους!» λέει και γελάει αυθόρμητα. «Είναι όλοι πολύ αυστηροί, ίσως ο πιο σκληρός κριτής είναι ο Κωνσταντίνος. Ασχολείται με την καμπάνια και τα social media και μας βοηθάει πολύ. Και η Μαρέβα είναι αυστηρή. Είναι όμως επιβεβλημένο να μου λένε τη γνώμη τους και όλα όσα δεν κάνουμε καλά. Κυρίως αυτές είναι οι συζητήσεις στο σπίτι, τι δεν κάνουμε καλά, όχι τι κάνουμε. Σήμερα παραδόξως είμαστε όλοι εδώ και θα προλάβω και τη μικρότερη κόρη μου τη Δάφνη, η οποία τώρα το καλοκαίρι δουλεύει σε μία μη κερδοσκοπική εταιρία. Θα φάμε μαζί το βράδυ και το άλλο Σαββατοκύριακο θα τους πάρω όλους στην περιοδεία. Το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκλέψω χρόνο να φάμε μαζί γιατί είναι τα γενέθλια της Δάφνης και την Κυριακή τα γενέθλια της Μαρέβας, οπότε είπα ότι απόγευμα και βράδυ είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτούς». Μιλάει για την οικογένειά του και δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία του στους δικούς του ανθρώπους. Άλλωστε όταν τον ρωτάω τι είναι αυτό που τον εξόργισε σε όλη αυτή τη διαδρομή απαντάει χωρίς να το σκεφτεί: «Αυτό που δεν θα συγχωρήσω είναι τα χτυπήματα κάτω από τη μέση όσον αφορά στη Μαρέβα. Αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω. Από την άλλη, κάτι που δεν με ενόχλησε ποτέ ήταν η συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να με απαξιώσει προσωπικά. Με τα γνωστά υποκοριστικά, παρατσούκλια κ.ο.κ. Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να σου κάνει ένας αντίπαλος από το να σε υποτιμήσει». Όταν στενοχωριέται για κάτι, πώς αποφορτίζεται; «Πάω για τρέξιμο. Γενικά γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα. Θεωρώ ότι πάντα μπορείς να βρεις μία ώρα για να γυμναστείς, ακόμα και στις 6 το πρωί. Ας πούμε τώρα το απόγευμα, πριν ξεκινήσουμε για την περιοδεία, ξέκλεψα για μία ώρα για να πάω στο γυμναστήριο». Παίζει τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Κοιμάται σταθερά 6μισι με 7 ώρες «γιατί δεν ξενυχτάω ποτέ άσκοπα. Δεν με ενδιαφέρει να βγω το βράδυ, το καταφύγιο είναι να γυρίσω σπίτι στην οικογένειά μου, να πιω ένα ποτηράκι κρασί και να κοιμηθώ».

Kyriakos Mitsotakis Periodeia 3.jpg

Στο αεροπλάνο...

Είναι πολύ πρωινός τύπος και πάντα επιλέγει την πρώτη πτήση της ημέρας. Στο ταξίδι μας προς την Αλεξανδρούπολη το ραντεβού στο αεροδρόμιο ήταν στις 5.30 το πρωί. Αυτή τη φορά μαζί του είχε έρθει και ο 21χρονος γιος του Κωνσταντίνος. Το αεροπλάνο απογειώνεται. Ο Κυριάκος κάθεται στο παράθυρο με airopods στα αυτιά ακούγοντας μουσική, κάποια στιγμή κλείνει τα μάτια και κοιμάται. Δίπλα του κάθεται ο γιος του, δεν πίνουν καφέ, ούτε οτιδήποτε άλλο σερβίρει το αεροπλάνο, κάποιες στιγμές γέρνει ο ένας στον άλλον και μιλούν ψιθυριστά. Κινούνται γενικώς αθόρυβα, προσπαθώντας να περάσουν απαρατήρητοι.

image1.jpeg
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Λίγο πριν την προσγείωση η αεροσυνοδός τού μιλάει για να ξυπνήσει και να ανεβάσει το κλείστρο στο παράθυρο. Κοιτάζει τον γνωστό μπλε φάκελο και σηκώνεται για να κατέβει. Με το που πατάει στην Αλεξανδρούπολη, το «πάρτι» ξεκινά. «Αυτό που άλλαξε μέσα στα χρόνια» μου λένε οι συνεργάτες του, «είναι ότι πλέον του έφυγε η συστολή. Χαίρεται την καμπάνια. Με επιμονή και δουλεύοντας σαν μυρμήγκι καταφέρνει τα πάντα και κατάφερε ακόμα και αυτό». Τον αγαπούν πάρα πολύ, σκέφτομαι, ενώ κατεβαίνουμε όλοι μαζί από το αεροπλάνο.

image11.jpeg

Η ειδίκευση στις selfies και η υποδοχή του σαν rock star

Αλεξανδρούπολη, Έβρος, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο. Όπου πηγαίνουμε, τρέχουν όλοι καταπάνω του. Του ζητάνε selfies. Όπως μου εξηγούν οι συνεργάτες του έχει γίνει και σε αυτό το «σπορ» εξπέρ. Έχει μάθει όλα τα κινητά και με το που δει ότι κάποιος αργεί να βρει τα κουμπιά, του το παίρνει από τα χέρια και λέει «Τι είναι αυτό; Iphone; Πρέπει να πατήσεις εδώ, Samsung; Πάτα εκεί». Επειδή είναι ψηλός και έχει τα μακρύτερα χέρια παίρνει το κινητό και τις βγάζει μόνος του. «Πρέπει να γυρίσουμε από αυτή τη μεριά, να μην είμαστε κόντρα στον ήλιο» λέει σε μια κοπέλα που του ζητάει να φωτογραφηθούν...

image10.jpeg
image9.jpeg

«Δεν αλλάζει ποτέ ο άνθρωπος» μονολογεί ο γιος του, που στέκεται δίπλα: «Από τότε που ήμασταν μικροί είχε εμμονή να στηνόμαστε στον φωτισμό σωστά» εξήγησε λίγα λεπτά αργότερα. Γενικά ο Κωνσταντίνος μιλούσε λίγο και μόνο σε όσους γνώριζε. Προσπαθούσε να είναι τρομερά διακριτικός έως και αθόρυβος. Πολύ ευγενής με τον κόσμο που τον αναγνώριζε, απαντούσε γλυκά σε όλα και στεκόταν πολλά βήματα πίσω από τον πατέρα του. Κάποια στιγμή που ήμασταν στο φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, ο Κυριάκος τον φώναξε να κάτσει δίπλα του. Εκείνος έμενε πίσω με τον κόσμο, που δεν είχαν καταλάβει καν ότι ήταν ο γιος του. Έτρωγε ευγενικά ό,τι του πρόσφεραν και χαμογελούσε με συστολή.

image5.jpeg
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην περιοδεία στον Έβρο
image3.jpeg
Κύρα Κάπη-Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Έβρο

«Νομίζω ότι ο Κωνσταντίνος έχει τη στάση που θα είχε και ο Κυριάκος όταν περιόδευε με τον δικό του πατέρα» μου λέει μετά στο αυτοκίνητο ο Θανάσης Νέζης, που τους γνωρίζει χρόνια. Ο Νέζης είναι η εγκυκλοπαίδεια του προέδρου. Είναι ο πιο πιστός του συνεργάτης και ο άνθρωπος που οργανώνει όλη την περιοδεία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπάει. Τον παίρνουν από παντού. Από δυσαρεστημένους υποψήφιους που κάτι δεν πάει καλά στην εκστρατεία τους, μέχρι τοπικούς δημάρχους για να διαχειριστεί μία κρίση. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιόδευαν μαζί του από την εποχή που κατέβαινε για πρόεδρος του κόμματος. Νέζης και Χαρδαλιάς, που είναι μαζί επί 34 χρόνια, τσεκάρουν σχολαστικά τα πάντα και δεν επιτρέπουν σε τίποτα να πάει στραβά. Έχουν απίστευτη ενέργεια, παρά τα 12ωρα δουλειάς. Είναι αυτοί που του στάθηκαν στα δύσκολα και είδαν πώς άλλαζε το κλίμα σε όλη αυτή τη διαδρομή. Την ίδια περιοδεία που κάνουμε τώρα την είχαν κάνει και στον δρόμο προς την προεδρεία, αφού «ήθελε να κάνει το ίδιο οδοιπορικό για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς» θα μου πουν κάποια στιγμή. Μα, δεν μπορεί, μου τα λέτε όλα καλά, δεν έχει ελαττώματα; ρωτάω κάποια στιγμή που είναι συγκεντρωμένο όλο το επιτελείο μαζί. Με τι θα τσαντιστεί, με τι θα βρίσει;

image13.jpeg
Στην Αλεξανδρούπολη

«Δεν βρίζει ποτέ. Θα φωνάξει, αλλά δεν θα σε προσβάλει ποτέ προσωπικά και δεν θα κάνει σε κανέναν χαρακτηρισμούς. Θα τσαντιστεί πολύ με κάτι που πήγε στραβά, ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει. Ή όταν νιώσει ότι σε κάτι πας να του πεις ψέματα, να τον κοροϊδέψεις. Δεν είναι εκδηλωτικός. Δεν στενοχωριέται πολύ με λύπες, δεν χαίρεται πολύ με χαρές. Δεν έχει τη δημαγωγική ευχέρεια του Τσιπρα. Δεν είναι ο χωρατατζής που θα σου πει ανέκδοτα. Έχει χιούμορ, που θα το βγάλει όμως αυστηρά στους δικούς του. Για περισσότερα ρώτα τον Δημητριάδη, που τον ξέρει καλύτερα...»

image2.jpeg

Πράγματι καλύτερα από τον καθένα τον ξέρει ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Όχι επειδή είναι ανιψιός του. Αλλά επειδή είναι ο πραγματικά εξ απορρήτων του. Υπήρξε υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου πριν την ηγεσία, ενώ οι παροικούντες την Πειραιώς γνωρίζουν τη σημαντική συμβολή του τόσο στην καμπάνια για την προεδρία, όσο και για την τωρινή νίκη στις εκλογές, παρά το χαμηλό προφίλ που πεισματικά διατηρεί ο ίδιος.

«Κυριάκο, φτιάξε κράτος» είναι το κλασικό που ακούει όπου πάει. «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» επαναλαμβάνει ο ίδιος ως απάντηση στο μότο Τσίπρα για τους λίγους και τους πολλούς. 

 

Η κλειστή ομάδα του Κυριάκου στις περιοδείες 

Στις περιοδείες ο Κυριάκος ταξιδεύει συνήθως μόνος στο αυτοκίνητο με έναν οδηγό και έναν άντρα της προσωπικής του ασφάλειας. Προπορεύεται ένα όχημα της αστυνομίας και πίσω ακολουθεί το αυτοκίνητο με τον φύλακα-άγγελό του, Κύρα Κάπη. Το κορίτσι του Columbia, αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου, η σκιά, όπως λένε πολλοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού δεν πάει ποτέ και πουθενά χωρίς εκείνη δίπλα του. Φροντίζει εξαντλητικά όλες τις λεπτομέρειες, από το πώς θα κυλήσει το πρόγραμμα, το πού θα στηθεί για δήλωση και ποιος θα είναι ο φωτισμός, μέχρι ποιους θα έχει δίπλα του στο πλάνο, συνήθως κάποιο παιδάκι! Προπορεύεται και προλαβαίνει οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά.

image14.jpeg
Κύρα Κάπη στο Διδυμότειχο

Ρίχνει σκληρή δουλειά στην Πειραιώς και είναι ζήτημα εάν κοιμόταν 5 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της καμπάνιας. Μαζί της στο αυτοκίνητο τα αεικίνητα και ακούραστα παιδιά που φροντίζουν με κάθε λεπτομέρεια να βγαίνει άψογη η εικόνα του Κυριάκου. Ο καμεραμάν του Αλέξης Παπαχρήστος και ο φωτογράφος του Δημήτρης Παπαμήτσος. Συνολικά στις αποστολές ταξιδεύουν μαζί του γύρω στα 6-7 άτομα, συν τους άντρες της προσωπικής του ασφάλειας. Οι τελευταίοι δεν φροντίζουν μόνο για τον πρόεδρο, αλλά και για να μην υπάρξει η παραμικρή πρόκληση εκ μέρους της αποστολής.

image16.jpeg
Δημήτρης Παπαμήτσος στην πτήση προς Αλεξανδρούπολη

Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στην Ορεστιάδα όπου μιλούσε ο Κυριάκος με πολίτες σε ένα καφέ, βλέπω τους άντρες της ασφάλειάς του να κάνουν παρατήρηση στο επιτελείο να στέκεται μόνο πάνω στο πεζοδρόμιο για να μην ενοχλεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Επίσης έχουν αυστηρές εντολές από τον ίδιο τον πρόεδρο να μην ανοίγουν τον δρόμο για το αυτοκίνητό του, αλλά να περιμένουν κανονικά στην ουρά μαζί με όλους του πολίτες. Γενικά στο θέμα αυτό οι εντολές είναι σαφείς και τηρούνται απαρέγκλιτα. Καμία πρόκληση, καμία ειδική μεταχείριση. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την περιοδεία ταξιδεύουν στην οικονομική θέση και περιμένουν μαζί με όλο τον κόσμο χωρίς την παραμικρή χαριστική διευκόλυνση.   

image17.jpeg
Αλέξης Παπαχρήστος στην πτήση προς Αλεξανδρούπολη

Τι του λένε οι πολίτες στις περιοδείες και πώς αντιδρά

«Κυριάκο, φτιάξε κράτος» είναι το κλασικό που ακούει όπου πάει. «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» επαναλαμβάνει ο ίδιος ως απάντηση στο μότο Τσίπρα για τους λίγους και τους πολλούς. Όπου σταματάμε βγάζει μεγάλους λόγους εκτός κειμένου, ενώ σε κάθε περιοχή λέει κάτι διαφορετικό παίρνοντας αφορμή από τις ατάκες όσων συναντάει. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν που τον είχα ακολουθήσει στην Εύβοια, όταν σταματήσαμε στη Χαλκίδα, οι κάτοικοι του μίλησαν για το Δημόσιο Πρότυπο Σχολείο.

image6.jpeg
Δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χαλκίδα

Αναφέρθηκε λοιπόν στην Παιδεία, στην αριστεία, στο ότι τη σημαία επί δικής του κυβερνήσεως θα την σηκώνουν ξανά οι καλύτεροι μαθητές, αλλά και στην κατάργηση του ασύλου. Το τελευταίο το ανέφερε συχνά στις ομιλίες του και ήταν η δέσμευση που προκαλούσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δυνατά χειροκροτήματα και ενθουσιασμό. Στις θεματικές του βρίσκονταν σταθερά και όλα όσα διαστρέβλωσε με fake news ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως τα εργασιακά: «Αρκετά ψέματα έχουν πει τα στόματα των Συριζαίων για τα δικά τους, ας μη βάζουν ψέματα και στο δικό μας στόμα». «Θα έχουμε το ύφος και ήθος μίας διαφορετικής εξουσίας», «Δώστε μου την ευκαιρία», «Πρώτα ψηφίζουμε και μετά πάμε για μπάνιο, η αποχή είναι ήττα της Δημοκρατίας». Τονίζει το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, δεν μιλάει καθόλου για τον Τσίπρα, περισσότερο προσπαθεί να μην πάνε χαμένες ψήφοι στη Χ.Α. και τον Βελόπουλο. «10 χιλιάδες συμπολίτες μας στη δική σας περιφέρεια ψήφισαν Χ.Α. και Βελόπουλο» λέει στο Διδυμότειχο. «Και να ήθελα να ξεχάσω το Σουφλί, η σύζυγός μου που δραστηριοποιείται στην περιοχή αποκλείεται να με άφηνε» λέει χαριτολογώντας σε βιοτεχνία μεταξωτών όπου σταματάμε στη διαδρομή από Διδυμότειχο προς Αλεξανδρούπολη.

image4.jpeg
Σε βιοτεχνία μεταξωτών στο Σουφλί

Του δείχνουν τα μηχανήματα που φτιάχνουν τα εκλεκτά μεταξωτά υφάσματα της Zeus & Dione και ενθουσιάζεται. Του χαρίζουν γραβάτα. «Θα με δείτε να τη φοράω στην ομιλία μου αύριο στις Σέρρες» τους λέει. Κάθεται με προσοχή και ακούει το πώς παράγονται οι κάλτσες και ρωτάει εξαντλητικές λεπτομέρειες για το ύφασμα και την τιμή. «Είναι data-guy» μου λένε οι συνεργάτες του, «είναι ωραίος τύπος τελικά αυτός» μου λέει ψιθυριστά μία κυρία που εργάζεται στη βιοτεχνία.

Η 8η Ιουλίου και η συμβουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 

Μπαίνω μαζί του στο αυτοκίνητο και τον ρωτάω ποια είναι η τελευταία σκέψη που κάνει τα βράδια πριν κοιμηθεί και αν έχει άγχος τι θα γίνει στις 8 Ιουλίου. «Πάντα υπάρχει μία έννοια για την προετοιμασία της επόμενης μέρας και οφείλεις να την έχεις κάνει προετοιμάζοντας τον εαυτό σου για το ενδεχόμενο να κερδίσεις. Είμαι όσο έτοιμος μπορεί να είναι κάποιος για να αναμετρηθεί με την υπόκωφη βοή των γεγονότων. Κανείς δεν γεννιέται για να γίνει πρωθυπουργός και για την πρώτη φορά που θα καθίσει σε αυτή την καρέκλα, όσα βιώματα κι αν έχει. Δεν έχω όμως ιδιαίτερο άγχος, νιώθω σίγουρος για τον εαυτό μου. Σαν ένας φοιτητής που έχει διαβάσει πολύ και έχει προετοιμαστεί...».

image12.jpeg

Πώς νιώθει που δεν ζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να τον δει πρωθυπουργό; «Όσο στενοχωριέμαι για τον πατέρα μου στενοχωριέμαι και για τη μάνα μου, η οποία δεν με είδε ούτε πρόεδρο της ΝΔ, αλλά επειδή πάντα πιστεύω ότι όλοι μπορεί να βλέπουν από εκεί που είναι, αυτό είναι μια παρηγοριά». Μια συμβουλή του που του έλεγε και του έχει μείνει στο μυαλό; «Απλά μηνύματα. Να είσαι καλοπροαίρετος με τους ανθρώπους, να τους αγαπάς και να βλέπεις την καλή τους πλευρά. Να μη μετατρέπεις ποτέ τις πολιτικές κόντρες σε προσωπικές, να λες την αλήθεια και να ξέρεις ότι η πολιτική κάνει κύκλους. Δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν τα μυαλά σου αέρα. Αν κάτι βιώσαμε αυτά τα 4 χρόνια ήταν η αφόρητη αλαζονεία της εξουσίας. Εγώ επειδή έχω ζήσει την εξουσία από μέσα και έχω δει τα πάνω και τα κάτω της, νομίζω ότι έχω εμβολιαστεί απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας».

«Ενωμένοι μπορούμε»

Πριν φτάσει ο Κυριάκος σε κάθε σημείο της περιοδείας, προηγείται το τεχνικό επιτελείο. Ο Κώστας Μπαρδάκας, ο ταλιμπάν του Προέδρου, το πειραχτήρι με το αστείρευτο χιούμορ που αποφορτίζει στις δύσκολες στιγμές και οι αεικίνητοι Άγγελος Ηλίας και Στάθης Αντωνίου που στήνουν όλο τον εξοπλισμό φροντίζοντας για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά την ομιλία του Προέδρου στην Ελευσίνα, ταξίδεψαν όλη νύχτα για να φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη και να ρυθμίσουν όλες τις εγκαταστάσεις στα σημεία που θα μιλούσε το πρωί της Παρασκευής.

image15.jpeg
Αργύρης Παπαστάθης - Κατερίνα Παναγοπούλου - Κύρα Κάπη στον Έβρο

Ένα από τα αυτοκίνητα που ακολουθούν είναι και αυτό που μεταφέρει το συνεργείο της ΕΡΤ. Γιώργος Ευθυμίου και Γιάννης Τρουπής εναλλάξ είναι η σκιά του προέδρου. Στις περιοδείες που βρέθηκα εγώ έτυχε να συναντήσω τον Γιώργο Ευθυμίου. Η πολύ σκληρή δουλειά που είδα να ρίχνει, χωρίς ωράρια ή παύση, μου επιβεβαίωσε αυτό που ήξερα. Ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν επαγγελματίες διαμάντια, όπως αυτοί οι δύο, που χάνονται ανάμεσα σε βύσματα και αργομισθίες.

image18.jpg
Γιώργος Ευθυμίου

Μαζί στις περιοδείες τον συνοδεύει σχεδόν πάντα και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος όλοι γνωρίζουν ότι έχει αρμοδιότητες που υπερβαίνουν τον τίτλο του, αφού ανήκει στο στενό think tank του προέδρου. Αποτέλεσε εξαρχής το μεγάλο απόκτημα του Κυριάκου. Είναι ο άνθρωπος που δουλεύει μεθοδικά από τις 6 το πρωί έως τη 1 τη νύχτα, ενώ όπως λέγεται στην πιάτσα ήταν ο συνεργάτης έκπληξη, καθώς ο μεν Ζούλας εγκατέλειψε απροσδόκητα τη δημοσιογραφία μετά από εικοσιέξι χρόνια, ο δε Κυριάκος τον επέλεξε χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά, παρά μόνο από τα γραπτά του. Εκεί συχνά και το πολυεργαλείο - εκπρόσωπος τύπου Σοφία Ζαχαράκη, που όλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση.

image8.jpeg
Στην Ερέτρια

Στην περιοδεία στην Εύβοια δεν ήμασταν μόνοι. Μας ακολουθούσε και γνωστό αμερικανικό συνεργείο. Μου έκανε εντύπωση πόσα γνώριζαν για τη χώρα μας. Στη μίνι συνέντευξη που έκαναν στον Κυριάκο, τον ρώτησαν για τα Εξάρχεια, τη Χ.Α. και την υψηλή φορολογία. Στην επόμενη περιοδεία, στην Αλεξανδρούπολη, ταξιδέψαμε μαζί με συνεργείο του Reuters. Το ενδιαφέρον του ξένου τύπου δείχνει να προδικάζει το αποτέλεσμα, λέμε μεταξύ μας, ενώ με τη Ρενέ από το Reuters συζητάμε για την άνεση του Κυριάκου με τον κόσμο, αλλά και τις αντοχές του. Πάμε από το ένα σημείο στο άλλο και δεν σταματάει ούτε λεπτό για να πιει έναν καφέ ή να φάει κάτι έστω ελαφρύ. Μιλάει με κατοίκους και καταστηματάρχες και στον καθένα βρίσκει να πει πάντα και από κάτι διαφορετικό. Αν όμως τους δει να καπνίζουν είναι σίγουρο ότι θα τους πει να κόψουν το κάπνισμα! Ακούει πάντα προσεκτικά τους δημάρχους, οι οποίοι στριμώχνονται μαζί με τους υποψήφιους κάθε περιφέρειας για να βγουν δίπλα του στο πλάνο. Τα παιδάκια τον αντιμετωπίζουν σαν τραγουδιστή ή ηθοποιό. Δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντί τους και δεν τους χαλάει χατίρι. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, μου κάνουν οι έφηβοι. Περίμενα με το κλίμα των προηγούμενων ετών και τη στοχοποίηση των πολιτικών να τον αντιμετωπίζουν αν όχι εχθρικά, καχύποπτα. Δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. «Πού είσαι, ρε μεγάλε;» του λένε και κάνουν high five. Λίγο πιο πέρα τους παρακολουθούμε με τη Ρενέ από το Reuters και χαμογελάμε μεταξύ μας συνωμοτικά.

Λες να τελείωσε όλο αυτό το μίσος και ο διχασμός; σκέφτομαι στο αεροπλάνο της επιστροφής... Θα δείξει. Πάντως είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος τα έχει αφήσει πίσω του και βλέπει μπροστά. «Ενωμένοι μπορούμε» είναι άλλωστε το σύνθημα της εκστρατείας. Μακάρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ