Health & Fitness

Μα τι γίνεται και τρέχουν όλοι στις Σπέτσες;

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου το νησί «πλημμυρίζει» κόσμο

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_3546.jpg

Η 9η διοργάνωση του Spetses Mini Marathon στις 4 με 6 Οκτωβρίου έφερε χιλιάδες κόσμου στις Σπέτσες.

Καλοκαιράκι, τα νησιά της χώρας είναι γεμάτα τουρίστες, Έλληνες και ξένους, που χαλαρώνουν στις παραλίες. Φεύγει το καλοκαιράκι, μαζεύουμε τα μπογαλάκια μας και επιστρέφουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αποφασίζεις να φύγεις για ένα Σαβ/κο κάπου κοντά, εδώ στον Αργοσαρωνικό ας πούμε, και μπαίνεις να κλείσεις δωμάτιο στις Σπέτσες. Ουπς, αρχές Οκτώβρη και δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο. Πώς γίνεται αυτό; Καλά δε τα έμαθες; Έχει Spetses Mini Marathon.

2019-spetses-minimarathon_lpercival_19-10-05_00525.jpg
©Luc Percival

Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και την θετική ενέργεια. Τέσσερις ημέρες το νησί «πλημμυρίζει» από αθλητές, φίλους, ομάδες, συλλόγους, δημοσιογράφους και φωτογράφους. Τέσσερα χρόνια έχω που δίνω το παρόν και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι από το πόσοι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, πόσοι αγκαλιάζουν τον αθλητισμό τρέχοντας και κολυμπώντας για την εμπειρία και πόσοι εθελοντές δουλεύουν ακατάπαυστα με το χαμόγελο στα χείλη για να υποδεχθούν όλο αυτό τον κόσμο στο νησί τους.

Φέτος, χιλιάδες άτομα από 42 διαφορετικές χώρες  ταξίδεψαν στις Σπέτσες για να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν το 9ο Spetses Mini Marathon, τιμώντας το μότο της διοργάνωσης «Νίκη Είναι η Συμμετοχή». Το εντυπωσιακό είναι ότι καταξιωμένοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες τρέχουν δίπλα σε απλούς ανθρώπους όπως εγώ κι εσύ, μοιράζονται την εμπειρία, τα χαμόγελα, την προσπάθεια. Το παρόν έδωσαν οι Γιάννης Δρυμωνάκος, Στέφανος Δημητριάδης, Μιχάλης Καλομοίρης, Δημήτρης Κουλούρης, Κώστας Γκελαούζος, Γρηγόρης Σουβατζόγλου, Παναγιώτης Τριβιζάς, Κρίστελ Βουρνά, Κλέλια και Άννη Πανταζή, Νόρα Δράκου, Μαρία Μπόζη, Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, Τζέλη Σκαρλάτου, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Γιώτα Βλαχάκη, Αναστασία Μαρινάκου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Ανθύ Κυριακοπούλου και  Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου. Συμμετείχαν επίσης ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, η παρα-κολυμβήτρια Έφη Γκουλή, ο παρα-ποδηλάτης Νίκος Παπαγγελής και ο Σύλλογος «Ιωνάς- Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑΜΕΑ».

smm19_saturday-swimactionsponsors_pm_7621.jpg
© Panagiotis Mavromatis

Το 4ήμερο του μεγαλύτερου multi-sport event της Ελλάδας ξεκίνησε με τον καθαρισμό του βυθού των Σπετσών από εθελοντές, δύτες, καταξιωμένους αθλητές και την ομάδα της Biotherm, μια κίνηση ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον που θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς συχνότερα. Σειρά είχαν οι παιδικοί κολυμβητικοί αγώνες των 150μ και 300μ. ή τα «μικρά χέλια» -όπως τα λέω εγώ, και η μέρα έκλεισε με την Blue Hour Yoga από την Αλεξάνδρα Ρίζου στην Πλατεία Ποσειδωνίου.

Το Σάββατο, οι κολυμβητικοί αγώνες βρήκαν τον πρεσβευτή του αγώνα Γιάννη Δρυμωνάκο να τερματίζει πρώτος (εκτός συναγωνισμού) στα 1500μ. μαζί με τον Σάββα Θώμογλου, Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς , ενώ στα 5 χλμ. ανέβηκαν βάθρο ο Δημήτρης Μάρκος και η Βίκυ Κουβέλη. Ο βρεγμένος το νερό δε το φοβάται, οπότε η διασκέδαση μεταφέρθηκε μετά στο Spetses SUP event by BIC®. Το απόγευμα με βρήκε στην πλατεία Ποσειδωνίου να ζητωκραυγάζω για τα παιδάκια που έτρεξαν 500μ και 1000μ. ενισχύοντας με τη συμμετοχή τους τον σύλλογο «Αμυμώνη». Οι μεγάλοι έτρεξαν 10 χλμ. και εκείνοι που ξεχώρισαν ήταν ο Γιώργος Κοκκαλάς και η Κατερίνα Ασημακοπούλου (με ρεκόρ διαδρομής). Η βραδιά έκλεισε με φίλους και συναδέλφους να τρώμε λαίμαργα στο Pasta Night by Melissa, στην πλατεία Ποσειδωνίου, για να «πάρουμε δυνάμεις» για τον αγώνα της επόμενης ημέρας.

pk_20191005_swim-0221.jpg
© Pelagia Karanikola

Η Κυριακή ήρθε και από πολύ νωρίς μπορούσες να δεις αθλητές να τρέχουν έχοντας πλάι τους τη θάλασσα προκειμένου να «ζεσταθούν» για τον αγώνα. Εγώ έτρεξα μόλις 5 χλμ, αρκετά για να κουνηθώ, να τονώσω τη φυσική μου κατάσταση και να εισπράξω μερικά από τα χειροκροτήματα ενθουσιασμού και συμπαράστασης όσων παρακολουθούσαν. Στον αγώνα μας νικητές αναδείχθηκαν ο Θάνος Καλάκος και η Αναστασία Μαρινάκου, ενώ πρόσεξα ότι έλαβαν μέρος και πολλές εταιρικές ομάδες, οι οποίες ομολογουμένως έκαναν μεγάλο χαμό με τη συμμετοχή τους. Οι πιο τολμηροί φίλοι μου έτρεξαν τα 25 χλμ και τους ζηλεύω γιατί απόλαυσαν την πιο όμορφη διαδρομή του νησιού. Μπορεί να μην κατέκτησαν την κορυφή, όπως ο Χαράλαμπος Πιτσόλης και η Κατερίνα Ασημακοπούλου, αλλά κατέκτησαν τις καρδιές μας για την προσπάθειά τους γιατί είναι μια απαιτητική διαδρομή.

Στο νησί για να παρακολουθήσει τους αγώνες βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος συνεχάρη όλους τους αθλητές για την προσπάθεια τους. Η Ιδρύτρια & Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη δήλωσε: «Για μία ακόμη χρονιά το Spetses Mini Marathon επιβεβαίωσε τη φήμη και την αξία του, με τις Σπέτσες να έχουν τις περισσότερες επισκέψεις από ποτέ γι’ αυτό το τριήμερο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του αγώνα, τους κατοίκους του νησιού, το Δήμο Σπετσών, τους εθελοντές αλλά και τους χορηγούς για την εξαιρετική βοήθειά τους. Σας περιμένουμε όλους το Σαβ/κο 9-11 Οκτωβρίου 2020 για τον επετειακό αγώνα 10 ετών».

pk_20191006_25krun-0083.jpg
© Pelagia Karanikola

Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος, πιο κατάλληλη διοργάνωση και πιο κατάλληλα άτομα για να σε παρακινήσουν να ασχοληθείς με τον αθλητισμό, να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, να ξεπεράσεις τα όριά σου, να μοιραστείς την θετική ενέργεια ανθρώπων που πιστεύουν πως «νίκη είναι η συμμετοχή».

nz_20191005_5k25k-64932.jpg
© Nikos Zagas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ