Θεματα

11 δείπνα Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο

Ένα ταξίδι στις τραπεζαρίες του κόσμου την πιο ζεστή και οικογενειακή γιορτή της χρονιάς

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xmas-anoigma.jpg

Γαλοπούλα

galopoula.gif

Έχει κεντρική θέση στο τραπέζι στη Βόρεια Αμερική, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Και επειδή οι αυστραλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην καρδιά του καλοκαιριού τους, η γαλοπούλα σερβίρεται συνήθως κρύα ή ψημένη στο μπάρμπεκιου στην αυλή.

Πάβλοβα

pabloba.jpg

Η πάβλοβα είναι γλυκό με βάση τη μαρέγκα και έχει συνδεθεί με τις γιορτές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από την άλλη, φτιαγμένη από ξερά φρούτα, μπαχαρικά και ζάχαρη είναι το παραδοσιακό γλυκό των γιορτών σε Αγγλία και Ιρλανδία.

Χήνα

goose.jpg

Την τρώνε παραδοσιακά τα Χριστούγεννα σε Δανία και Αυστρία. Στη Δανία σερβίρουν για επιδόρπιο το Risalamande, μια πουτίγκα ρυζιού με χτυπημένη κρέμα και αμύγδαλα, «στολισμένη» με γλυκό κεράσι.

Κυπρίνος

psari.jpg

Το μεγάλο αυτό ψάρι του γλυκού νερού σερβίρουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους στην Τσεχία, συνήθως τηγανιτό. Σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - όπως στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία - την παραμονή των Χριστουγέννων το τραπέζι διέπει μια «βετζετέριαν» διάθεση με 12 μη-κρεατοφαγικά πιάτα.

Χοιρινό

xoirino.jpg

Στην Ονδούρα και τις Φιλιππίνες, το κύριο πιάτο των Χριστουγέννων είναι το ψητό χοιρινό. Το δείπνο συνοδεύεται συνήθως από «Tsokolate», ζεστή σοκολάτα φτιαγμένη από αυθεντικούς κόκκους κακάο από τις «πλούσιες» ντόπιες καλλιέργειες.  

Χοιρομέρι

xoiromeri.jpg

Η Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά στο τραπέζι Φιλανδών και Σουηδών. Το συνοδεύουν με ζεστό κρασί αρωματισμένο με μπαχαρικά.

Χέλι

italy.jpg

Την παραμονή των Χριστουγέννων στη Νότια Ιταλία σερβίρουν χέλι τηγανιτό, ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων στο τραπέζι υπάρχει αρνάκι ή ψάρι. Για επιδόρπιο σερβίρεται παραδοσιακά το πανετόνε, το «ψωμένιο» κέικ που περιέχει συνήθως σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα. 

Glögg

glogg.jpg

Η χριστουγεννιάτικη γαστριμαργική παράδοση στη Νορβηγία θέλει κοιλιά από χοιρινό και αρνίσια παϊδάκια, που συνοδεύονται με «glogg», ζεστό αρωματισμένο με μπαχαρικά κρασί μέσα στο οποίο μουλιάζουν φρούτα και καρύδια. 

Eggnog

eggnong.jpg

Αναπόσπαστη, παραδοσιακή «γεύση» Χριστουγέννων σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση τα αυγά και το γάλα, το ποτό αυτό φτιάχνεται συνήθως με ρούμι.

Μπακαλιάρος

portogalia.jpg

Οι οικογένειες στην Πορτογαλία μαζεύονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τρώνε «bacalhau» που συνοδεύουν με βραστό λάχανο, πατάτες, αυγά, ρεβίθια, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπόλικο ελαιόλαδο. 

Tamales

tamaes.jpg

Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το «tamales» είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών (βραστών ή στον ατμό). Οι πίτες τυλίγονται σε μπανανόφυλλα ή φύλλα καλαμποκιού που πετιούνται πριν φαγωθούν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ