Θεματα

19 top καλοκαιρινά στέκια

Η εποχή που τα τραπεζάκια βγαίνουν στις αυλές, στις ταράτσες και στα πεζοδρόμια έφτασε!

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 706
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, all day στέκια που κάνουν το αθηναϊκό καλοκαίρι ακόμα καλύτερο

Ερωτική, διαθέσιμη, πάντα υποσχόμενη. Η Αθήνα ανήκει στο καλοκαίρι. Είναι η εποχή της. Η στιγμή που τα τραπέζια βγαίνουν στις αυλές και τα γιασεμιά ανθίζουν. Η στιγμή που αρχίζουμε πάλι να δίνουμε ραντεβού στις πλατείες και τα θερινά σινεμά. Μαζευόμαστε σε τραπέζια που κοιτούν το φεγγάρι, μαζί με φίλους καλούς και όλους τους μεζέδες που αγαπάμε. Τις νύχτες δεν κοιμόμαστε. Χορεύουμε. Πίνουμε cocktails στα bar και μπίρες στο πεζοδρόμιο. Τρώμε παγωτά και δεν μας νοιάζει. Κάνουμε βόλτες και πάντα ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο. Ή επιμένουμε στις κλασικές αγάπες του καλοκαιριού… Σε όλα εκείνα τα στέκια που κάνουν το αθηναϊκό καλοκαίρι ακόμα καλύτερο.

Kuzina
Η ωραιότερη “tarazza” της πόλης έχει νέο, συγκλονιστικό μενού

tarazza.jpg

Κάθε καλοκαίρι ψάχνουμε εκείνες τις αθηναϊκές ταράτσες που θα μας φέρουν πιο κοντά στα αστέρια. Και ψάχνοντας πάντα καταλήγουμε στην Kuzina. Γιατί το εμβληματικό εστιατόριο της Αδριανού δεν έχει μόνο μια υπέροχη δημιουργική κουζίνα και έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σεφ. Έχει και ένα μυστικό που το φυλάει αποκλειστικά για τις νύχτες του καλοκαιριού. Λέγεται “tarazza” και μαγεύει όποιον την κοιτάξει. Με συγκλονιστική θέα στο ναό του Ηφαίστου και τη φωτισμένη Ακρόπολη, η “tarazza” του εστιατορίου Kuzina δεν είναι τυχαίο που έχει μια θέση στη λίστα του BBC με τα top 10 εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο. Ούτε βέβαια που προτείνεται επί σειρά ετών από τον οδηγό Michelin και τον οδηγό Gogobot.

Wagyu rib eye με ψητά σπαράγγια, πατάτες και sauce μανιταριών shiitake
Wagyu rib eye με ψητά σπαράγγια, πατάτες και sauce μανιταριών shiitake
Γιουβέτσι με αστακό αρωματισμένο με εστραγκόν, ούζο και σαφράν
Γιουβέτσι με αστακό αρωματισμένο με εστραγκόν, ούζο και σαφράν

Ο αρχηγός της Kuzina, ο εξαιρετικός σεφ Άρης Τσανακλίδης, ετοιμάζει και φέτος ένα απόλυτα καλοκαιρινό μενού δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες και συνδυάζοντας με μαεστρία, φαντασία και δημιουργικότητα την ελληνική παράδοση με τις τελευταίες τάσεις της γαστρονομίας. Από τα καινούργια πιάτα σίγουρα πρέπει κανείς να δοκιμάσει το Timbale με καπνιστό σολομό σε φρυγανισμένο ψωμί, σαλάτα με αυγό, sour cream και μπρικ σολομού, το γιουβέτσι με αστακό αρωματισμένο με εστραγκόν, ούζο και σαφράν, αλλά και το φρέσκο φιλέτο πελαγίσιας σφυρίδας με λαχανικά ατμού και χόρτα εποχής.

Timbale με καπνιστό σολομό σε φρυγανισμένο ψωμί, σαλάτα με αυγό, sour cream και μπρίκ σολομού
Timbale με καπνιστό σολομό σε φρυγανισμένο ψωμί, σαλάτα με αυγό, sour cream και μπρίκ σολομού
Μιλφέιγ με φλωρεντίνες, κρέμα καταλάνα και καραμελωμένα νεκταρίνια
Μιλφέιγ με φλωρεντίνες, κρέμα καταλάνα και καραμελωμένα νεκταρίνια

Βέβαια, κάθε επισκέπτης της Kuzina οφείλει να δοκιμάσει τις «κλασικές αξίες» της όπως τους λουκουμάδες με μους φέτας, κελυφωτό φιστίκι, λιαστή ντομάτα, ελιά και sauce ροδιού, το Wagyu rib eye με ψητά σπαράγγια, πατάτες και sauce μανιταριών ή το ασύλληπτα νόστιμο μιλφέιγ με φλωρεντίνες, κρέμα καταλάνα και καραμελωμένα νεκταρίνια.

Ο σεφ Άρης Τσανακλίδης
Ο σεφ Άρης Τσανακλίδης

● Αδριανού 9, Θησείο, 2103240133, www.kuzina.gr, Fb: @kuzinaAthens


S.i.L Shakespeare In Love
Το all day cocktail bar που θα ερωτευτείς

_mg_3689.jpg
_mg_3622.jpg
_mg_3654.jpg
_mg_3709.jpg

Ίσως φταίει το επιβλητικό πετρόκτιστο κτήριο του 1897 στο οποίο στεγάζεται, ίσως τα φρέσκα λουλούδια που στολίζουν την είσοδο και τα τραπέζια του, ίσως τα υπέροχα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις το φαγητό σου κάτω από τα αστέρια. Ό,τι κι αν είναι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το S.i.L το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Ένας μίνιμαλ χώρος και ένας ήσυχος πεζόδρομος στο «γιαχνί σοκάκι» –την καρδιά της ανανεωμένης Τρούμπας του Πειραιά– είναι το ιδανικό μέρος για ένα after work drink. Μην απορήσεις αν περάσεις νωρίς το απόγευμα και δεις πολλές παρέες. Εδώ έρχεται όλος ο καλός κόσμος φεύγοντας από το γραφείο για να απολαύσει το αγαπημένο του κρασί από την πλήρως ενημερωμένη wine list του μαγαζιού ή ένα δροσερό κοκτέιλ φτιαγμένο με αγάπη και φρέσκα φρούτα. Η ώρα περνάει ευχάριστα με συζήτηση και ακούσματα spiritual και dance μουσικής από τα 80s και τα 90s, οπότε πριν το καταλάβεις θα σε έχει βρει το βράδυ. Αν θέλεις να συνοδεύσεις το ποτό σου με ένα σνακ ή αποφασίσεις να κάτσεις για φαγητό, θα ενθουσιαστείς με το μενού το οποίο έχει επιμεληθεί ο σεφ Χρήστος Παπαγεωργίου. Η κουζίνα του S.i.L αγαπάει τα φρέσκα προϊόντα και για αυτό το μενού προσαρμόζεται κάθε φορά στην εποχικότητα. Απολαυστικά κοκτέιλ, λαχταριστά πιάτα και ένας ουρανός γεμάτος αστέρια... τι άλλο χρειάζεσαι για να ερωτευτείς μια Τρίτη βράδυ;

 ● Αγίου Σπυρίδωνος 3, Πειραιάς, 2104131999, Fb: S.i.L Shakespeare in Love


Άμα Λάχει
Το δημιουργικό μεζεδοπωλείο της Καλλιδρομίου με την καταπράσινη αυλή

_efr9269.jpg

Σε έναν από τους πιο όμορφους και ατμοσφαιρικούς δρόμους της Αθήνας, στη φημισμένη οδό Καλλιδρομίου, το Άμα Λάχει εδώ και πέντε χρόνια επιμένει στην ίδια φιλοσοφία, αυτήν που το έκανε τόσο αγαπητό: καμία έκπτωση στην ποιότητα, πολύ καλές τιμές, άριστη εξυπηρέτηση. Υπάρχουν κι άλλα πολλά, βέβαια, όπως ο καταπράσινος κήπος που παλιά, να ξέρετε, ήταν προαύλιο σχολείου, το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται, η χαλαρή, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, η γνώση και η αγάπη των ανθρώπων του για το αντικείμενο.

_efr9271.jpg

Οι άνθρωποι του Άμα Λάχει, που λέτε, αναζητούν τα καλύτερα προϊόντα, τα οποία πολλές φορές φέρνουν από μικρούς παραγωγούς, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στον κατάλογο θα βρείτε τα καλύτερα κρασιά, εμφιαλωμένα και χύμα, μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, αποστάγματα. Όσο για το φαγητό, ελληνικές γεύσεις «πειραγμένες», ας το πούμε έτσι, με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο, πάντα σε πολύ καλές τιμές – θυμάμαι μια φορά που ζητήσαμε στο τέλος το λογαριασμό και αναρωτιόμασταν αν έγινε κάποιο λάθος.

0012-_efr5744amalachei-2048x-.jpg

Στον κατάλογο, λοιπόν, θα βρείτε πολλά και ωραία, αλλά και κάποιες προτάσεις για τέσσερα άτομα, σαν αυτή: ανάμεικτη σαλάτα με λάχανο, πλιγούρι, αχλάδι και αποξηραμένα φρούτα, αλμυρό μπακλαβά με κεφαλογραβιέρα Ηπείρου, πατατοκεφτέδες με φέτα και λαδοτύρι Ζακύνθου, φλωμάρια Λήμνου με μανιτάρια και λάδι τρούφας, τηγανιά με φιλέτο κοτόπουλο και καπνιστό τυρί Μετσόβου, κεμπαπάκια αρνίσια και πατάτες τηγανητές. Όλα αυτά με 11.60 ευρώ το άτομο!

_efr5551.jpg

 Άμα Λάχει, λοιπόν, ιδανική πρόταση για δύο ή για μεγάλες παρέες, για το μεσημέρι στον δροσερό του κήπο ή για βράδυ. Κρατήστε και τις ώρες λειτουργίας: Η κουζίνα σερβίρει κάθε μέρα από 13.00 έως 12.30, εκτός από τις Δευτέρες που ξεκινάει από τις 19.00.    

0061-_efr5805amalachei-2048x-.jpg

● Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 2103845978, fb: ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ


TGI Fridays™ 
Αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε Τζαμάικα

46190530_28742_tgi_jamaica_burgerkotop_2.jpg

Κοκοφοίνικες κουνιούνται στο αεράκι της Καραϊβικής, δροσιστικά φρούτα βρίσκονται παντού γύρω σου και εσύ φωνάζεις γεμάτος έξαψη: “Boonoonoonoos!”. Boonoo... τι; Α, πρέπει να τη μάθεις καλά αυτή τη λέξη γιατί θα τη σιγοψιθυρίζεις όλο το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια τζαμαϊκανή έκφραση που μεταφράζεται ως «κάποιος που αγαπάς» ή «κάτι που είναι πολύ ωραίο». Κάτι όχι απλά ωραίο δηλαδή, αλλά κάτι σαν τα… TGI Fridays™. Το στέκι όπου πάντα είναι Παρασκευή, αυτό το καλοκαίρι μας ταξιδεύει στην Τζαμάικα μέσα από ένα εξωτικό μενού που απλά πρέπει να δοκιμάσεις. Το ταξίδι ξεκινά με τα μοναδικά Tropical Island Tacos… πίτες αλευριού που αγκαλιάζουν λωρίδες κοτόπουλου σοτέ με jerk spices, rum sauce, πεπόνι, μάνγκο και coleslaw. Συνέχεια έχουν τα μοναδικά Jamaican Burger Sliders, δηλαδή 3 mini burgers με jerk spices, λιωμένο swiss, ψητό ανανά, mango chutney και τραγανά frizzled onions. Στα κυρίως πιάτα είναι όμως που γίνεται ένας… κολασμένος χαμός! Πώς να αντισταθείς στο Breeze Pulled Pork Burger με ζουμερό χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο με μπαχαρικά και γλασαρισμένο με rum suauce, ψητό ανανά, mango chutney, τραγανά frizzled onion και aioli sriracha σε ψωμί brioche; Πώς να μην υποκύψεις στο Caribbean Style Jerk Chicken με κοτόπουλο σχάρας μαριναρισμένο σε jerk spices, που σερβίρεται μαζί με ανανά, μάνγκο, πεπόνι, yellow rice με μυρωδικά και rum sauce; Αδύνατον.

Όλα αυτά τα νόστιμα φυσικά και έρχονται μαζί με το απαραίτητο συνοδευτικό: cocktail! Το Bahama Love θα σε μεταφέρει στις εξωτικές παραλίες των Αντιλλών, το Summer in a Glass καταφέρνει και κλείνει μέσα του όλο το καλοκαίρι, ενώ το Flam and Lime, που στα Τζαμαϊκανά σημαίνει φλερτ και πάρτι, θα σας βάλει στο σωστό κλίμα.

46190530_28808_tgi_jamaica_cocktails_2.jpg

Εννοείται ότι για το τέλος υπάρχει το τέλειο γλυκό, στα TGI Fridays™ βρίσκεσαι άλλωστε. To Pina Colada Cheesecake έχει γεύση… Pina Colada και γαρνίρεται με σαντιγί, νιφάδες καρύδας και καψαλισμένα φιλέτα αμυγδάλου. Μην το σκέφτεσαι άλλο. Απλά πες “Boonoonoonoos” και έφυγες για Καραϊβική!

www.fridays.gr, Fb: @tgi.Fridays.greece,  instagram: tgifridaysgr


Το Ταβερνάκι του Σαμψών  
Ένα φοβερό κυπριακό μεζεδοπωλείο με έναν υπέροχο κήπο

_mg_3122.jpg
_mg_3118.jpg
_mg_3138.jpg

Ο Σαμψών είναι ένας πολύ ωραίος τύπος. Κύπριος, από την περιοχή της Αμμοχώστου, ο οποίος λειτουργεί αυτή την εξαιρετική ταβέρνα ήδη από το 1993.  Θα σας υποδεχτεί με ένα πλατύ χαμόγελο, θα σας οδηγήσει στον υπέροχο κήπο ή στη βεράντα, αν προτιμάτε, του πρώτου ορόφου και θα σας εξηγήσει ότι εδώ είναι ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με Κυπριακές γεύσεις, από αγνά παραδοσιακά σπιτικά προϊόντα. Κατάλογος υπάρχει αλλά «και εγώ ο ίδιος είμαι κατάλογος» λέει ο Σαμψών, αλλά να σας εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα. Στην Κύπρο δεν παίρνει ο καθένας ένα πιάτο μπροστά του και μία σαλάτα στη μέση. Παραγγέλνουν μεζεδάκια  τα οποία μπαίνουν στη μέση και έτσι όλοι απολαμβάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Έτσι γίνεται και εδώ. Υπάρχει πληθώρα διαφορετικών μεζέδων και γεύσεων και ανάλογα με το πόσα άτομα είστε θα φτάσουν στο τραπέζι σας και ανάλογες ποσότητες. Αν πείτε, Σαμψών μεζεδάκια για δύο άτομα, θα σας έρθουν τα αντίστοιχα, αν είστε πέντε άτομα περισσότερα και πάει λέγοντας. Μέχρι εκείνη την ευλογημένη ώρα που θα καταφθάσουν στο τραπέζι σας θεϊκές γεύσεις όπως η κυπριακή σαλάτα με 12 διαφορετικά χορταρικά, χούμους, χαλούμι, ταλατούρι που είναι το Κυπριακό τζατζίκι χωρίς σκόρδο, κούπες (κροκέτα από πλιγούρι με κιμά, κρεμμύδι, μαϊντανό), λούντζα (καπνιστό χοιρινό), σεφταλιές, αφέλεια (φοβερό κρασάτο χοιρινό με κόλιανδρο), κολοκάσι (βολβός κοκκινιστός με σέλινο και χοιρινό) και άλλα. Για τους κλασικούς ταβερνοφαγάδες υπάρχουν παραδοσιακά ψητά της ώρα όπως, μπριζόλες, κοτόπουλο, μπιφτέκι κλπ. Όλο τον κατάλογο σας είπα, ο Σαμψών βέβαια με το μεράκι του και την ευγένειά του θα σας τα περιγράψει καλύτερα. Μέσα στην ποικιλία των γεύσεων που θα δοκιμάσετε σε μορφή μεζέδων, δεν λείπει το επιδόρπιο που μπορεί να είναι σπιτικό γλυκό του κουταλιού ή δάχτυλα κυριών , δηλαδή φλογέρες γεμισμένες με αμύγδαλα στο τηγάνι με σιρόπι αλλά και ένα ηδύποτο, κάτι ανάμεσα σε λικέρ και κρασιά από ειδικές ποικιλίες σταφυλιών. Οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε προς Παλλήνη ξέρετε τον προορισμό σας! 

● Ελευθερίου Βενιζέλου 52, Παλλήνη, 2106666027, fb: Το Ταβερνάκι του Σαμψών


Pizza Yess 
Η πίτσα της ζωής σου!

_mg_9100.jpg

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός αλλά σε τουλάχιστον ένα πράγμα μοιάζουμε όλοι: δεν υπάρχει κανείς που να μην του αρέσει η πίτσα. Εγώ, για παράδειγμα, θα μπορούσα όλη μου τη ζωή να τρέφομαι μόνο με πίτσα και να μη βαριέμαι ποτέ και πολύ περισσότερο αν πρόκειται για πίτσα σαν του Pizza Yess. Εδώ οι άνθρωποι είναι «μάστορες», αγαπούν τις πίτσες και ξέρουν άριστα τη δουλειά τους. Επιλέγουν τα καλύτερα υλικά κι έπειτα, με ατελείωτο μεράκι, φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν αυτά τα στρογγυλά όνειρα, που άλλα έχουν ζύμη λεπτή, την ιταλική που λέμε, άλλα κλασική, αφράτη ή την υπέροχη γεμιστή, η οποία στο στεφάνι της, στο ακριανό πιο χοντρό σημείο της ζύμης δηλαδή, είναι γεμιστή με διάφορα νόστιμα και ωραία!

_mg_9137.jpg
dsc00484.jpg

Δίπλα στις αξεπέραστες πίτσες θα βρείτε και κάποια άλλα πολύ γευστικά και αγαπημένα πιάτα, όπως ζυμαρικά, burgers, κλαμπ σάντουιτς, πεϊνιρλί, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε είτε στον άνετο και φιλόξενο χώρο του Pizza Yess, μέσα ή έξω, είτε με ένα τηλέφωνο στο σπίτι ή στο γραφείο με delivery. Καθημερινά 12.30 το πρωί με 12.30 το βράδυ. Να θυμάστε, επίσης, ότι το Pizza Yess έχει συνεχείς προσφορές που σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους!

 ● Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 106, Χαϊδάρι, 2105812624, fb: Yess Pizza


Things in Jars 
Ονειρεμένα γλυκά και απίστευτο brunch στο Σύνταγμα

_mg_3240.jpg
_mg_3204.jpg
_mg_3231.jpg

Αν περάσεις μια βόλτα από την οδό Πετράκη θα σταματήσεις ασυναίσθητα μπροστά από τον αριθμό 30: το Things in Jars θα τραβήξει το βλέμμα σου από την πρώτη στιγμή. Θα μπορούσε να είναι σοκολατερί στο Παρίσι της Belle Epocue, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας κόσμος γεμάτος γλυκά θαύματα στην Αθήνα του σήμερα. Εδώ, ο σεφ Χρήστος Κοντομήτρος (με θητεία στο Βαρούλκο και άλλες μεγάλες κουζίνες) και η Κατερίνα Σούλη δημιουργούν καθημερινά φρέσκες γλυκές τάρτες με φρούτα εποχής, αμερικάνικα cakes (σαν αυτά που βλέπεις στο Instagram και γουρλώνεις τα μάτια), φανταστικά birthday cakes (κατά παραγγελία) και ό,τι ζαχαρένιο όνειρο μπορείς να βάλεις με το μυαλό σου. Εκτός από όλα αυτά όμως θα συναντήσεις επίσης και μερικές καινούριες, λαχταριστές εκπλήξεις… Εδώ και λίγο καιρό στα τραπεζάκια της Πετράκη έχει αρχίσει και σερβίρεται ένα πολύ διαφορετικό brunch από όσα έχεις συνηθίσει. Θα βρεις αυγά Benedict «αλλιώς», ένα εντυπωσιακό croque madame, τέλειες αλμυρές τάρτες (όπως με κολοκύθι, ανθότυρο και δυόσμο) και τα καλύτερα pancakes της ζωής σου. Μαζί θα βρεις και τρεις επιλογές σε Spritz για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, αλλά και υπέροχους χυμούς ψυχρής έκθλιψης, που θα δώσουν το απαραίτητο energy boost στον οργανισμό σου. Δευτέρα-Σάββατο: 09.00-22.00, Κυριακή κλειστά. 

 ● Πετράκη 30, Σύνταγμα, 2103249945, www.thingsinjars.gr, Fb: @thingsinjarsgr
insta: thingsingarsgr  


Medez Cafe Bar
Το all day στέκι στο Παγκράτι

_mg_3736.jpg
_mg_3797.jpg
_mg_3766.jpg

Πολλά ωραία συμβαίνουν εδώ, στο Medez, ένα ζεστό, χαρούμενο και φιλόξενο all day bar, στην πολύ ανεβασμένη γειτονιά του Παγκρατίου. Το Medez σας υποδέχεται καθημερινά από τις 7 το πρωί με καλοφτιαγμένο καφέ και λαχταριστά φρεσκοψημένα κρουασάν. Όλη την ημέρα σερβίρει απολαυστικές σπιτικές λεμονάδες και βυσσινάδες με ολόκληρα βύσσινα, μια μεγάλη ποικιλία από τσάγια, αρωματικές σοκολάτες, χορταστικές προτάσεις για πρωινό και πεντανόστιμα γλυκά, όπως η εξαιρετική πορτοκαλόπιτα –σερβιρισμένη και με παγωτό βεβαίως–, αλλά και αξεπέραστη πίτσα με λεπτή ιταλική ζύμη και θεϊκό Club Sandwich. Τα ωραία συνεχίζονται και το απόγευμα, με το Medez να αποτελεί έναν πολύ ωραίο προορισμό για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά, ενώ όσο περνάει η ώρα σειρά παίρνουν τα κοκτέιλ αλλά και οι ρακές – με μεζεδάκι, παρακαλώ. Οι σόουλ, φανκ και ροκ μουσικές είναι χαλαρές, αν και η ένταση μπορεί να ανέβει ανάλογα το κέφι, καθώς όλο και κανένα αυτοσχέδιο παρτάκι μπορεί να στηθεί, ενώ συχνά είναι τα διάφορα events και live. Να γίνετε φίλοι στο fb να ενημερώνεστε εγκαίρως! 

 ● Medez Cafe, Φρύνης 2, Παγκράτι, 2107513925, www.medezcafe.gr
FB: /medezcafe | IG: /medezcafe


Θίασος Cafe Bar
Ένας κήπος που θα σε μαγέψει

_mg_3296.jpg
_mg_3328.jpg
_mg_3286.jpg

Ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών, στην Αριστοφάνους, έχει ανθίσει ένας φανταστικός κήπος που σε βγάζει για λίγο από την urban αίσθηση της Αθήνας και σε μεταφέρει σε ένα ελληνικό νησί, χωρίς καμία έγνοια εκτός του τι κοκτέιλ θα παραγγείλεις. Ο Θίασος είναι ένα από τα πιο όμορφα spots του Χαλανδρίου, γεμάτο με χαλαρή και ρομαντική ατμόσφαιρα, ό,τι πιο κατάλληλο για τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη. Πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψεις την ενότητα του cocktail menu με τίτλο «Πίνουμε Ελληνικά», αποκλειστικά με επιλογές από ελληνικά αποστάγματα και κρασιά που σίγουρα θα σε γοητεύσει. Αγαπημένα μας είναι το κοκτέιλ «Πεφταστέρι», με βάση μαστίχας και φρέσκου grapefruit αλλά και το «Χορν» (ναι, έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του ηθοποιού) και αυτό με μαστίχα, πουρέ μανταρινιού και μέντα. Μπορείς να αράξεις καθημερινά για πρωινό και brunch, το βράδυ για πίτσες και δροσερές σαλάτες, ενώ στο μενού με τα γλυκά προστέθηκαν πρόσφατα και κάποιες απίστευτα νόστιμες βάφλες. Οι οποίες προφανώς ταιριάζουν με όλες τις ώρες της ημέρας.

● Αριστοφάνους 10, Χαλάνδρι,2106830453, fb: Thiasos cafe-bar, insta: Thiasos cafe-bar


Κυβέλη
Το στέκι μιας υπέροχης πλατείας

dsc00232.jpg
dsc08181.jpg
dsc08185.jpg

Παιδιά καβαλούν το ποδήλατο και τρέχουνε, κάνουν πατίνι και γελάνε. Η νύχτα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου λάμπει από μικρά φωτάκια, φωτίζεται όμως ακόμα περισσότερο από τις παιδικές φωνές ή το ξαφνικό γέλιο μιας παρέας. Τη μέρα τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα και τη δροσερή σκιά τους πάνω από τα τραπεζάκια της Κυβέλης, εδώ μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος σε μια ευτυχισμένη εποχή. Το μεζεδοπωλείο που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη κυρία του θεάτρου, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλατεία: εκείνον της νοστιμιάς. Εδώ θα δοκιμάσεις όλα τα μεζεδάκια που αγάπησες μεγαλώνοντας, αλλά και αυτό το «κάτι παραπάνω». Να έρθεις για τους ωραιότερους κολοκυθοκεφτέδες που έχεις φάει ποτέ (χωρίς υπερβολή), για τις ζουμερές τηγανιές και το «μελωμένο» αρνάκι στον φούρνο με πατάτες. Αλλά και για το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με ριζότο παρμεζάνα και σαφράν, το κοκκινιστό μοσχαράκι με τηγανητό κολοκύθι και στραγγιστό γιαούρτι, την τσιπούρα και το τηγανητό λαυράκι με χόρτα ή βραστά λαχανικά. Αν η κουζίνα της Κυβέλης ήταν θεατρικό έργο, θα ήταν ένα αριστούργημα που θα παιζόταν στο ωραιότερο «θέατρο» της Αθήνας: την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Να πάτε, το «εισιτήριο» μόνο ακριβό δεν είναι.  ​

● Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406, Fb: Κυβέλη 


My Park
Μια όαση στο κέντρο της πόλης

_mg_4001.jpg

Είχα ένα επαγγελματικό ραντεβού λίγο κάτω από το Μέγαρο Μουσικής. Αυτοκίνητα, κόσμος, φασαρία, ψάχναμε ένα ήσυχο μέρος να κάτσουμε να τα πούμε. Και παρότι γέννημα θρέμμα Αθηναίος, δεν είχε τύχει να ακούσω ξανά για το My Park. «Έλα, θα δεις», μου είπε ο συνάδελφος. Στρίψαμε στο στενό της οδού Ευζώνων, ήδη η φασαρία είχε αρχίσει να περιορίζεται. Και στο τέλος του δρόμου, στα δεξιά, μια ανάσα από το μετρό, μια όαση, η οποία έκτοτε έγινε στέκι μου.

Το My Park, στο εμβληματικό Πάρκο Ελευθερίας, είναι ένας καταπράσινος κήπος στο κέντρο της πόλης, με μια πανέμορφη γεμάτη λουλούδια αυλή κι έναν μεγάλο πλάτανο να δεσπόζει στη μέση της. Δεν θα μπορείς να πιστέψεις ότι ένας τέτοιος χώρος βρίσκεται δίπλα στη Βασιλίσσης Σοφίας.

_mg_4144.jpg

Εδώ, λοιπόν, όπου τα πάντα είναι προσεγμένα και οι άνθρωποι ευγενέστατοι, θα απολαύσετε καλοφτιαγμένο καφέ, θα συνεχίσετε το απόγευμα με δροσιστικά κοκτέιλ ή με ένα ποτήρι κρασί από την ενημερωμένη wine list, πριν χαρείτε το δείπνο σας σε ένα από τα καλύτερα και ταυτόχρονα προσιτά εστιατόρια της Αθήνας. Εγώ το απολαμβάνω και μόνος το πρωί για μια κούπα καφέ με το laptop μου – μ’ αρέσει που μέχρι εδώ τα κορναρίσματα δεν φτάνουν, παρά μόνο το τραγούδι των τζιτζικιών. Είναι εξαιρετικό, όμως, και σας το προτείνω τόσο για ένα ρομαντικό δείπνο, όσο και για μια επαγγελματική συνάντηση.Καθημερινά για brunch 10.00-18.00, ενώ το εστιατόριο λειτουργεί 19.00-01.00.  

_mg_4051.jpg

● Βασιλίσσης Σοφίας & Ευζώνων, Πάρκο Ελευθερίας, 2107233419, www.my-park.gr 


Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως 
Πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα σε έναν καταπράσινο κήπο

_mg_3858.jpg
_mg_3819.jpg
_mg_3865.jpg

Στην όμορφη γειτονιά του Κορυδαλλού, το εστιατόριο με το ωραίο όνομα Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως, αποτελεί σημείο αναφοράς. Για την ανεπιτήδευτη κομψότητά του (επιμέλεια Γιώργος Θεοδοσίου - Interior/Stage Designer), για την ωραία του αύρα, για τον πανέμορφο κήπο, με αρώματα λεβάντας, δυόσμου και βασιλικού. Φυσικά και για την κουζίνα του, την οποία μπορείς να χαρακτηρίσεις ως πειραγμένη μεσογειακή. Οι πρώτες ύλες είναι όλες προσεκτικά διαλεγμένες από Έλληνες παραγωγούς και το μενού, το οποίο αλλάζει κάθε 6 μήνες, θα σου προτείνει πιάτα όπως μοσχαρίσια μάγουλα, spring rolls με παστουρμά πάνω σε φάβα αρωματισμένη με μανταρίνι με φιστίκια Αιγίνης, ζουμερά burgers με υπέροχο ψωμάκι που φτιάχνεται εδώ. Όπως είπαμε, τα πάντα είναι ελληνικά και κυρίως από μικρούς παραγωγούς, οι μπίρες, τα αναψυκτικά, το κρασί (εξαιρετικό το χύμα βιολογικό Λήμνου), τα παιδιά εξυπηρετικά, οι μερίδες πλούσιες και η σχέση ποιότητας και τιμής άψογη. Να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Όχι τις Δευτέρες που είναι κλειστά, από Τρίτη έως και Παρασκευή 18.00 με 12.00, Σάββατο 13.00 με 01.00 και Κυριακές στον δροσερό κήπο 13.00 με 18.30.

● Δημητρίου Μαλαγαρδή 56 (πρώην Ρούσβελτ), Κορυδαλλός, 2104969325, fb: ΣΟΥΖΥ και ψεύδεσαι και ΤΡΩΣ


Peace of Mind
Τα ωραιότερα κοκτέιλ στην πιο δροσερή ταράτσα της πόλης

dji_0710.jpg

Αυτό μάλλον μου έχει κολλήσει από κάποιο έργο που έχω δει στο σινεμά: μ’ αρέσουν τα μπαράκια εκείνα που έχουν ολόγυρα τζαμαρίες και χάνεται το μάτι. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που πολύ συχνά κατεβαίνω στο μετρό του Αγίου Ιωάννη και πάω στο Peace of Mind. Μέχρι που καλοκαίριασε και άνοιξε η ταράτσα. Κι αυτή η ταράτσα είναι πραγματικά για όσκαρ! Με θέα όλη την πλατεία Υμηττού, με δροσιές, με ωραίες παρέες, με ταιριαστές lounge κατά κύριο λόγο μουσικές, αλλά και με ανεπανάληπτα signatures (φυσικά και τα κλασικά) κοκτέιλ! Μάλιστα, η λίστα μόλις ανανεώθηκε κι εγώ ήδη πρόλαβα να δοκιμάσω δύο, που ήταν και τα δύο καταπληκτικά, το Candy Kiss, που είναι βότκα με καραμέλα γάλακτος, αρώματα φράουλας και φρέσκο χυμό lime, και το Coconut Oil, με λευκό ρούμι από Βενεζουέλα με έντονα αρώματα καρύδας, λεμονοσάκχαρα, φυσικό χυμό λεμόνι και ρoζ γκρέιπφρουτ.

dsc_5416.jpg

Να θυμάστε ότι το Peace of Mind είναι all day, με ανθρώπους φιλόξενους που αμέσως θα σας κάνουν να αισθανθείτε οικεία, διαθέτει απολαυστικό καφέ Dimello από εκλεκτές ποικιλίες καφέ 100% Arabica, η κουζίνα του διαλέγει τα πιο εκλεκτά υλικά και σερβίρει από brunch, pancakes, burgers, quesadillas αλλά και πιο healthy επιλογές, ενώ πίσω από τη μεγάλη, ατμοσφαιρική του μπάρα «κρύβεται» μια ενημερωμένη λίστα κρασιών αλλά και 90 διαφορετικά ουίσκι.

dsc_5347.jpg

● Πλατεία Υμηττού 3 & Καισαρείας, Υμηττός, 2107621880, fb: Peace of Mind


LOT 51 
Για all day βουτιές στον καλό καφέ και τα τρομερά cocktails

_mg_3559.jpg
_mg_3590.jpg

Όταν καλοκαιριάζει και η ατμόσφαιρα απαιτεί βόλτες, ποτάκια και καλές μουσικές, η πλατεία Βραζιλίας είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Εκεί θα βρεις και το LOT 51, ένα all day καφέ-μπαρ που θα σε μεταφέρει κατευθείαν σε κάποια θαλάσσια ακτή της Αμερικής και θα σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να έχεις μπει σε τραγούδι των Beach Boys! Φτιαγμένο από τρία νέα παιδιά με σκοπό να ζήσουν μία περιπέτεια και να περάσουν καλά (και αυτοί και εμείς), το κάθε στοιχείο του μαγαζιού είναι ξεχωριστό. Ο καφές είναι μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης και μία εμπειρία από μόνος του. Θα σε ταξιδέψει στη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ινδία και πάλι πίσω. Έπειτα τα ποτά και τα κοκτέιλ είναι όλα ψαγμένα, με εξαιρετικής ποιότητας αποστάγματα και ικανά να σε φέρουν στο κατάλληλο mood για φλερτ και καλοπέραση. Το γενικότερο new wave vibe και η σύγχρονη διακόσμηση κάνουν το μέρος έξτρα γοητευτικό και φωτογενές (έχουμε άλλωστε και ένα ίνσταγκραμ να ενημερώσουμε). Έλα από νωρίς για να απολαύσεις το επικό brunch και μείνε μέχρι το βράδυ, όταν γνωστοί djs και ραδιοφωνικοί παραγωγοί με house και ηλεκτρονικό ήχο αναλαμβάνουν τη μουσική υπόκρουση. 

● Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, Fb: LOT51


Beauty Killed the Beast 
Ολόδροσα cocktails και τέλειος καφές στο στέκι όπου γράφονται οι καλύτερες αθηναϊκές 
ιστορίες

0fd91d3b-de90-4297-b862-92e51bf39a00.jpg
1130964f-44c3-44b7-9c32-61e9c27e6956.jpg
4626917b-f3c9-4741-a2bb-e3c8807619aa.jpg

Κρυμμένο σε ένα από τα πιο όμορφα στενά αυτής της πόλης υπάρχει ένα στέκι που κάνει πραγματικότητα όλες τις ονειρικές ιστορίες. Το Beauty Killed the Beast στον πεζόδρομο της Παραμυθίας είναι το μέρος που θες να περάσεις το καλοκαίρι όλο! Καλοκαιρινό και καταπράσινο σε περιμένει από το πρωί με τον τέλειο καφέ του (στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι η ποιότητα του καφέ είναι εξαιρετική), ενώ όσο περνάει η μέρα τόσο τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο γεμίζουν με γευστικές εκπλήξεις (οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το brunch του). Το βράδυ, δώσε εδώ ραντεβού για τα πιο δροσιστικά cocktails. Μελέτησε προσεκτικά τη λίστα. “Extinct species” ονομάζεται και θα βρεις πολλές αναπάντεχες προτάσεις στις σελίδες της. Όλα αυτά σε σκηνικό που μοιάζει με παραμύθι, με το ξεχωριστό design να κλέβει τις εντυπώσεις και με την ατμοσφαιρική διακόσμηση να συνθέτει το background όλων των καλοκαιρινών σου στιγμών. Το καλοκαίρι ανήκει στις urban, αθηναϊκές γειτονιές και αυτή εδώ είναι μία από τις ομορφότερες.

● Παραμυθίας 14, 2105240117, Insta: beauty_killed_the_beast_gr, Fb: Beauty Killed the Beast 


Ιπποπόταμος
Το ιστορικό μπαράκι στο «πέρασμα» της Δελφών

_mg_1530.jpg
_mg_1509.jpg
_mg_1498.jpg

Είναι λιγάκι δύσκολο ένας Αθηναίος ή ακόμα και ένας περαστικός από την πόλη να μην έχει περάσει έστω και μία φορά από τον Ιπποπόταμο, στον πεζόδρομο της Δελφών. Γιατί από εδώ έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν όλοι. Στο ίδιο στέκι από το 1978, με τον ωραίο λιγάκι ροκ και λιγάκι vintage εσωτερικό του χώρο, ο Ιπποπόταμος πλέον μεγάλωσε, βάζοντας κι άλλα τραπέζια και επεκτείνοντας τον κήπο του μέχρι απέναντι στον πεζόδρομο, προσφέροντας περισσότερα όμορφα τετ-α-τετ και χαλαρές καταστάσεις. Αυτό εννοούσαμε με τη λέξη «μεγάλωσε», γιατί κατά τα άλλα παραμένει ένας αιώνιος έφηβος. Αυτός που θα μας ξενυχτήσει με ωραίες μουσικές και καλά ποτά, που με την αύρα του θα μας κάνει όλους μια παρέα, που θα μας ακούσει το μεσημέρι ή το απόγευμα, όταν θέλουμε να πιούμε ένα χαλαρό καφεδάκι ή μια μπίρα από τις περίπου 30 ετικέτες, ή να τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ και νόστιμο, έτσι, για να μας κόψει λιγάκι την πείνα και να συνεχίσουμε δριμύτεροι! Ιπποπόταμος, λοιπόν, και αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα περάσματα της πόλης.

● Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 2103634583, Fb: @ippopotamos


Geppetto The Bar 
Εδώ θα πιεις τα κοκτέιλ  της ζωής σου!

dsc08809.jpg
dsc08846.jpg
dsc08828.jpg

 

Στιλάτο, ατμοσφαιρικό και κοσμοπολίτικο, με «σπίτι» ένα από τα πλέον εμβληματικά νεοκλασικά της πλατείας Βαρνάβα, του 1920, το Geppetto The Bar έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα και all day προορισμός για κάθε Αθηναίο. Ανοιχτό από το πρωί, με εξαιρετικούς μονοποικιλιακούς καφέδες και προτάσεις για brunch που έχουν γράψει ιστορία, το Geppetto έχει το δικό του τρόπο να ομορφαίνει τα βράδια μας. Με κεφάτες μουσικές απ’ όλες τις δεκαετίες, όμορφη διακόσμηση με κάποια στοιχεία από το διάσημο παραμύθι του Πινόκιο, ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα που κάποιες φορές θα σου θυμίσει πάρτι, αλλά και με κοκτέιλ που έχουν γίνει talk of the town. Πέρα από τα κλασικά, θα ανακαλύψετε 10 εμπνευσμένα signatures κοκτέιλ με βάση τη βότκα, το τζιν, την τεκίλα και το ρούμι, και κάποια από αυτά σίγουρα θα τα ερωτευθείτε. Ανοιχτό καθημερινά έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, Παρασκευές και Σάββατα λίγο παραπάνω.

● Στίλπωνος 2, 2107525665, fb: Geppetto The Bar


TAF καppa
Γλυκιά ζωή στα Κάτω Πετράλωνα

_mg_2745.jpg

Από τα πιο όμορφα στέκια όλης της πόλης και όχι μόνο των Κάτω Πετραλώνων, το Taf Kappa αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας. Το καλωσόρισμα, η αύρα, όλη η ατμόσφαιρα θα σου θυμίσουν τη χαλαρότητα των διακοπών, ενώ εσύ θα αναπαύεσαι στον όμορφο πεζόδρομο, λέγοντας και ξαναλέγοντας ότι η ζωή είναι όμορφη και γλυκιά.

Το Taf Kappa ανοίγει από νωρίς, ο καφές του είναι εξαιρετικός, το brunch είναι από μόνος του ένας λόγος για να πας, ιδίως αν προέρχεσαι από ξενύχτι: θα σε δυναμώσει για τα καλά! Η κουζίνα του Taf Kappa, όμως, θα σου προτείνει και άλλα νόστιμα πιάτα, όπως πίτσα, ζυμαρικά, τορτίγιες, ζουμερά burgers και άλλα, όλα τους φτιαγμένα από άριστες πρώτες ύλες.

_mg_3932.jpg

Κι όταν ο ήλιος αρχίσει να φεύγει και οι ρυθμοί της πόλης να χαλαρώνουν, έως και αργά το βράδυ, ρόλο πρωταγωνιστή αποκτούν τα φανταστικά signature κοκτέιλ με την ονομασία «Πίνουμε Ελλάδα», με ελληνικά αποστάγματα, μαστίχα, ρακί και φρούτα του καλοκαιριού!

Και, φυσικά, με τις καλύτερες μουσικές του κόσμου. Μην περιμένεις άλλο, ετοιμάσου για Κάτω Πετράλωνα!

_mg_3956.jpg

● Θεσσαλονίκης 168 & Αλόπης, Κάτω Πετράλωνα, 2111841138, fb: Taf Kappa 


Μονοκατοικία
Το δημιουργικό  μεζεδοπωλείο με τον υπέροχο κήπο

_mg_6086.jpg
_mg_6104.jpg

Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο στο κάτω Χαλάνδρι, στεγασμένο σε μια παλιά, ανακαινισμένη μονοκατοικία, άνοιξε τον υπέροχο κήπο του και γέμισε την κουζίνα του με τα καλύτερα υλικά απ’ όλη την Ελλάδα! Οι άνθρωποι εδώ είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί, με μεράκι γι’ αυτό που κάνουν και θα σας προσφέρουν εξαιρετικούς μεζέδες, βασισμένους στην ελληνική παράδοση αλλά με δημιουργική ματιά, όπως το φανταστικό γιουβέτσι με μοσχαράκι στη σχάρα αλλά και την απίθανη ψητή γραβιέρα με ξηρούς καρπούς και αρωματικό μέλι! Θα συνοδεύσετε με ψωμάκι που φτιάχνουν εδώ και τα καλύτερα αποστάγματα και ελληνικά κρασιά και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει στέκι σας. Κάθε Δευτέρα κλειστά, Κυριακές από το μεσημέρι!

● Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 2106819109, www.monokatoikia.com 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ