Θεματα

13 στέκια για τέλειο καφέ

Ο τέλειος καφές σίγουρα σε περιμένει σε κάποιο ψαγμένο coffee shop ή micro roastery μέσα στην πόλη

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 716
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία: Ramiz Dedaković/ Unsplash
Φωτογραφία: Ramiz Dedaković/ Unsplash

Αφιέρωμα Café Society: η συναρπαστική διαδρομή του καφέ & 13 στέκια για να τον απολαύσεις

Είναι το ρόφημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα. Κάποιοι δηλώνουν τέτοια εξάρτηση μαζί του που δεν φεύγουν απ’ το σπίτι το πρωί, αν δεν απολαύσουν μια κούπα (τουλάχιστον). Άλλοι πάλι, όπως εγώ, για χάρη του θα διασχίσουν μερικά τετράγωνα παραπάνω για να βρουν τον ιδανικό. Ο τέλειος καφές σίγουρα περιμένει σε κάποιο ψαγμένο coffee shop ή micro roastery μέσα στη πόλη, εκεί που από τα στόματα των «μυημένων» ακούγεται συχνά και η φράση «Third wave coffee». Πώς γεννήθηκε όμως αυτός ο όρος και πώς περάσαμε από τα προηγούμενα Κύματα χωρίς να μάθουμε γι’ αυτά; Πιείτε μια γουλιά καφέ και πάμε να σερφάρουμε στα 4 κύματα του για την απάντηση!

Φωτογραφία: Νicole Honeywill/ Unsplash
Φωτογραφία: Νicole Honeywill/ Unsplash

Ο καφές πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική το 1800, τότε που ο κόσμος ξεκίνησε τη νέα αυτή συνήθεια αντικαθιστώντας εκείνη του τσαγιού. Με το Πρώτο Κύμα τα πράγματα ήταν απλά: ο καταναλωτής ζητούσε καφέ μονάχα για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Ήταν τότε που εφευρέθηκε και ο στιγμιαίος καφές που μαζί με τη δυνατότητα συσκευασίας του σε αεροστεγή δοχεία εξαπλώθηκε ραγδαία ανά τον κόσμο. Την περίοδο του Πρώτου Κύματος βέβαια, οι εταιρείες παραγωγής δεν είχαν ως κύρια προτεραιότητα την ποιότητα του διαθέσιμου καφέ αλλά τη μαζική παραγωγή του, την ευκολία στη χρήση και τον στόχο να μπει σε κάθε νοικοκυριό.

Το Δεύτερο Κύμα έφτασε πολύ αργότερα περί τα 60s, με την εδραίωση των μεγάλων αλυσίδων στο εξωτερικό, που εκτός από espresso σέρβιραν και τα δικά τους ιδιαίτερα ροφήματα με διαφορετικά στιλ και τεχνοτροπίες. Οι εταιρείες αυτές μάλιστα πέτυχαν την ανάδειξη του καφέ ως εμπειρία κι απόλαυση κι όχι ως ένα απλό ρόφημα. Latte, espresso, arabica, μπήκαν στο καθημερινό λεξιλόγιο του καταναλωτή όπως και η συνήθεια του «καφέ στο χέρι», που μέχρι τότε δεν ήταν διαδεδομένη. Τα μικρά καφενεία στην Ελλάδα μετατρέπονταν σιγά-σιγά μεγάλες επιχειρήσεις και η κοινωνική εμπειρία του καφέ ήταν πιο σημαντική από ποτέ.

Κατά το Τρίτο Κύμα, η ποικιλία του κόκκου από τη συγκομιδή ως το ψήσιμο άρχισε να απασχολεί άμεσα τον τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα στις σύγχρονες μητροπόλεις κατά τις αρχές του 21ου αιώνα, να ανοίξουν καταστήματα που ψήνουν, καβουρδίζουν και σερβίρουν τον δικό τους «χειροποίητο» καφέ. Ο καφές σε αυτή τη περίπτωση είναι specialty, δηλαδή ανώτερης ποιότητας, από φάρμες με συγκεκριμένα κριτήρια διαλογής. Ταυτόχρονα ο μπαρίστα κατέχει εμπεριστατωμένη γνώση για όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το γευστικό προφίλ των κόκκων αλλά και τις τεχνικές επεξεργασίας του προκείμενου να είναι σε θέση να ενημερώσει και τους καταναλωτές. Οι 3rd wave drinkers έχουν τέτοιο πάθος για τον καφέ που μιλούν για αυτόν με τον αέρα που κάποιοι μιλούν για το εκλεκτά κρασιά και τα bourbons!

nathan-dumlao-6vhpy27jdps-unsplash_1.jpg
© Nathan Dumlao

Άραγε μετά από όλα αυτά τι θα ακολουθήσει στη μεγάλη βιομηχανία του καφέ; Οι «μύστες» του πιστεύουν ότι υπάρχει και 4ο Κύμα που διαμορφώνεται τώρα! Οι απόψεις βέβαια διίστανται αλλά οι τάσεις δείχνουν πως το 4ο Κύμα έχει να κάνει με την άμεση επαφή του καταναλωτή με τις χώρες παραγωγής κι όχι μόνο μέσω διαδικτύου. Ο παραγωγός έρχεται περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο στη θέση του μπαρίστα, και στο μέλλον ίσως μιλάμε για ένα ρεύμα κατά το οποίο ο ίδιος θα είναι ιδιοκτήτης της φάρμας καφέ και παράλληλα ιδιοκτήτης coffee roastery και του local coffee shop.

Όπως και να έχει, ο καφές διανύει μερικά από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια στην ιστορία του κι όσο υπάρχουν λάτρεις και αφοσιωμένοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, θα γίνεται όλο και καλύτερος.


13 στέκια για τέλειο καφέ, επιλεγμένα από την A.V Team:

Πόσα ξέρεις για τα everest;
Σε αυτές τις γωνιές της πόλης όπου όλοι δίνουμε ραντεβού

48.jpg

Ποιος δεν έχει υποκύψει στη νοστιμιά ενός zestou sandwich; Ποιος δεν έχει βρει καταφύγιο εδώ από τη μεταμεσονύκτια λιγούρα που τον κυνηγά στις 3 τα ξημερώματα; Και ποιος δεν έχει κάνει μια στάση για να πάρει καφέ στον δρόμο για τη δουλειά; Τα everest έχουν πια γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ως αυτή τη στιγμή μετρούν περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζομένους, ενώ εξυπηρετούν περίπου 100.000 ανθρώπους την ημέρα (!). Τελικά, όμως, πόσα γνωρίζουμε για αυτά; Εσύ, για παράδειγμα, ξέρεις ότι το πρώτο everest άνοιξε στο Κολωνάκι το 1965; Ή ότι εδώ μπορείς να βρεις Vegan Cappuccino; 

Τα everest ήταν από τα πρώτα καταστήματα που ασχολήθηκαν με την τέχνη του καφέ, αρκετά χρόνια πριν, δίνοντας πρώτοι στο καταναλωτικό κοινό τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά χαρμάνια: το 100% Superior Arabica, ένα χαρμάνι αποκλειστικά από κόκκους Arabica, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα και γλυκιά επίγευση με νότες καραμέλας και φουντουκιού και το Fine Brazilian Blend, ένα μείγμα Arabica με Robusta, ένα δυνατό χαρμάνι με γεμάτο σώμα και έντονη επίγευση με νότες bitter σοκολάτας. Αργότερα, τα everest εισήγαγαν και ένα τρίτο, limited χαρμάνι το Africa Wild από επιλεγμένες ποικιλίες διαφόρων περιοχών της Αφρικής με ιδιαίτερα πλούσιο σώμα, ήπια οξύτητα και μακρά επίγευση.

Επιπλέον, σε όλα τα everest μπορείς πλέον να δοκιμάσεις τον Nescafé Azera Cold Brew, με τη 10ωρη κρύα εκχύλιση και το διπλό φιλτράρισμα, που θεωρείται η νέα τάση στον χώρο του καφέ. Θα τον βρεις, μάλιστα σε 3 εκδοχές: Nescafé Azera Cold Brew, Nescafé Azera Cold Brew Vegan Latte και Nescafé Azera Cold Brew Cappuccino. 

55.jpg

Ίσως πρόσεξες ότι στις παραπάνω εκδοχές του Nescafé Azera Cold Brew, υπάρχει και μία vegan επιλογή. Δεν είναι τυχαίο. Τα everest ήταν από τις πρώτες μεγάλες αλυσίδες που ενέταξαν στο μενού τους τη δυνατότητα επιλογής vegan προϊόντων. Εκτός από τον Nescafé Azera Cold Brew Vegan Latte, λοιπόν, υπάρχουν και τριών ειδών vegan cappuccino (με ρόφημα σόγιας/αμυγδάλου/ καρύδας, χωρίς λακτόζη και γλουτένη). 

Το 2019 τα everest πέτυχαν μία ακόμα πρωτιά όντας η πρώτη ελληνική αλυσίδα που κατήργησε το πλαστικό καλαμάκι με καλαμάκι βιοδιασπώμενο. Στην πραγματικότητα, τα everest κάνουν συνεχείς προσπάθειες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα πάρεις τον καφέ σου από εδώ, φέρε μαζί σου το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και τα everest θα σου κάνουν €0,10 έκπτωση στον καφέ σου! 

62.jpg

Όπως βλέπεις, τα everest έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον κόσμο του καφέ και είναι μια ιστορία γεμάτη καινοτομίες. Για αυτό και οι Αθηναίοι συνεχίζουν να δίνουν ραντεβού εδώ και να γνωρίζουν πρώτοι όλα τα καινούργια που συμβαίνουν. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι τα everest είναι από τα στάνταρ σημεία όπου μπορείς να βρεις την Athens Voice! 

www.everest.gr, Fb: @everest.gr, instagram: everest


Geppetto The Bar
Brunch με κοσμοπολίτικο αέρα και ανανεωμένη λίστα κοκτέιλ

_mg_5485.jpg
_mg_5530.jpg
_mg_5555.jpg

Το πλέον εμβληματικό νεοκλασικό της πλατείας Βαρνάβα, του 1920, είναι ένας all day προορισμός για κάθε Αθηναίο. Το μέρος που ξεχωρίζει τόσο για τον εκλεκτό καφέ του όσο και για τα ευφάνταστα κοκτέιλ του, δεν ησυχάζει λεπτό, οπότε το φθινόπωρο θα το βρει με νέο κατάλογο brunch και κοκτέιλ που υπόσχεται να απογειώσει τη γευστική εμπειρία. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε να μας κακομαθαίνουν στο Geppetto με τα λαχταριστά τους πιάτα. Οι μονοποικιλιακοί καφέδες από 100% Arabica εδώ είναι από τους πιο σωστούς αυτής της πόλης, ενώ το καθημερινό του brunch (9.00-17.00) δίνει νόημα στα late πρωινά σου. Από την κουζίνα φυσικά βγαίνουν πολλά ακόμη λαχταριστά πιάτα, όπως ριζότο, μακαρονάδες, burger και πίτσες, πλατό και τάρτες που συνοδεύουν ιδανικά το ποτό ή το κρασί σου. Σικ διακόσμηση, κοσμοπολίτικη αύρα και κεφάτες μουσικές απ’ όλες τις δεκαετίες, είναι κάποια ακόμα χαρακτηριστικά που θα σε πείσουν να το κάνεις στέκι σου.

● Στίλπωνος 2, Παγκράτι, 2107525665, Fb: @geppettothebar


Foyer Espresso Bar
Σύγχρονα vibes, ηρεμία και ο καφές στα καλύτερά του

cbx06882-1.jpg
dc0dc2cb-398a-43ba-aeeb-34d77b5ed86c-1.jpg
_mg_5091.jpg

Μοντέρνος, φιλόξενος και hip χώρος, με επιρροές από τα ευρωπαϊκά new age specialty coffee shops, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, μεταξύ του ιστορικού θεάτρου Ρεξ και του κινηματογράφου Ideal. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα σχόλια επισκεπτών σε διεθνείς ταξιδιωτικές σελίδες, που έχουν να το λένε για τον εξαιρετικό του καφέ. Εδώ θα βρεις έναν χώρο ιδανικό για χαλαρά πρωινά και απογεύματα, ησυχία για διάβασμα και ένα ενημερωμένο προσωπικό από επαγγελματίες baristas, έτοιμοι να λύσουν κάθε σου απορία σχετικά με τον καφέ. Οι επιλογές σου είναι ποικίλες και όλες αξιόλογες. Υπάρχουν άλλωστε διακεκριμένοι coffee roasters από διάφορες πόλεις της Ευρώπης που εναλλάσσονται ανά διαστήματα. Και σαν επιπλέον treat, στο μενού υπάρχουν πεντανόστιμα χειροποίητα γλυκά για να συμπληρώσουν την ωραία εμπειρία. Σίγουρα δοκίμασε το banana bread και το αξέχαστο New York cheesecake, ψημένο στον φούρνο.

●  Πανεπιστημίου 46, 2103800047, fb: Foyer.espresso.bar, instagram: foyer.espressobar


White Owl Cafe
Καφές και φαγητό στη φύση!

img_0591.jpg

img_0599.jpg

img_1533.jpg

Αυτό το all day coffee-bar-restaurant δεν είναι απλά ένα μέρος για να πιεις τον καφέ σου. Είναι μια βόλτα στη φύση! Στους πρόποδες της Πάρνηθας, κάτω από καταπράσινα πεύκα και ήσυχη ατμόσφαιρα, η σοφή κουκουβάγια έφτιαξε τη φωλιά της και σε καλεί να την επισκεφθείς. Έχει μεγάλη αυλή με άνετα τραπέζια και καθίσματα, είναι pet friendly, έχει παιδική χαρά για να διασκεδάσουν οι πιο... νεαροί πελάτες και lounge σαλόνι με βιβλιοθήκη και wifi για όσους θέλουν να συνδυάσουν τον καφέ με τη δουλειά. Κυρίως όμως η λευκή κουκουβάγια ξέρει να τρώει και να πίνει, οπότε εδώ θα βρεις εξαιρετικά κοκτέιλ, σαλάτες, μακαρονάδες και τρομερά σνακ – με αγαπημένο μας το club sandwich με 5 κομμάτια! Το Σαβ/κο αξίζει να έρθεις νωρίς για το brunch (μέχρι  τις 13.30), ενώ καθημερινές θα βρεις εξαιρετικό πρωινό και happy hour (8-10 π.μ.) στους καφέδες με €2.

img_1143.jpg

img_0837.jpg

● Αριστοτέλους 65,  Θρακομακεδόνες, 2102432613, Fb: whiteowlcafe, Instagram: whiteowlcafe


Flocafe Espresso Room
Ο τέλειος φρεσκοκαβουρδισμένος καφές έχει τα μυστικά του

Tης Νατάσσας Καρυστινού

45160607_64016_flocafe_freddo-capuccino-espresso_landscape.jpg

Η μέρα σου ξεκινάει πάντα με ένα φλιτζάνι καφέ. Για αυτό ίσως, με τα χρόνια, έχεις αναπτύξει τις προτιμήσεις σου για αυτό το ρόφημα, που είναι συνδεδεμένο με την καθημερινότητά σου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ξέρεις τι ποικιλία προτιμάς, τι χαρμάνι και σίγουρα έχεις το δικό σου αγαπημένο στέκι για να τον απολαύσεις. Ένα στέκι σαν τα Flocafe Espresso Room, όπου η ποιότητα του καφέ δεν σε έχει απογοητεύσει ποτέ. Έχεις σκεφτεί, όμως, τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους καφέδες να ξεχωρίζουν από τους άλλους;

_mg_8493.jpg

Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία είναι η πρώτη σε παραγωγή καφέ. Το πρώτο καφεόδεντρο φυτεύτηκε εκεί το 1827 (βάζοντας ουσιαστικά τις ρίζες στην ιστορία του καφέ), ενώ από το 1920 μέχρι σήμερα η Βραζιλία παράγει από τους καλύτερους μονοποικιλιακούς καφέδες στον κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο η ποικιλία που κάνει τη διαφορά…  Η τέχνη του καφέ κρύβει πολλά μυστικά. Μυστικά που δεν γνωρίζουν όλοι. Από τον πράσινο καρπό μέχρι τον καφέ κόκκο που είναι έτοιμος να «χυθεί» στο φλιτζάνι μας, μεσολαβεί μία διαδικασία που διαρκεί από 12 έως 20 λεπτά. Είναι το καβούρδισμα που απελευθερώνει τα απαραίτητα έλαια που προσδίδουν στον καφέ το ακαταμάχητο άρωμά του και τη μοναδική του γεύση.

_mg_8431.jpg

_mg_8407.jpg

Για αυτό και όταν μπαίνεις στα Flocafe Espresso Room σε πλημμυρίζει όλο αυτό το μεθυστικό άρωμα φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Ακριβώς επειδή εδώ καβουρδίζεται καθημερινά και κατά παραγγελία μία μοναδική ποικιλία καφέ από τη Βραζιλία, ο καφές που φτάνει στο ποτήρι σου είναι μοναδικός. Έχει έντονη γλυκύτητα, ευδιάκριτες νότες καραμέλας και σοκολάτας, έντονο σώμα και χαμηλή οξύτητα. Είναι ένας καφές που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον.

www.flocafe.gr, Fb: @flocafeofficial, instagram: flocafe


Sensimilia Cafe Bar
Το εναλλακτικό στέκι της Πανόρμου

_mg_4307.jpg

_mg_4332.jpg

_mg_4329.jpg

Alternative, παρεΐστικο, κουλαριστό, το Sensimilia είναι το (καφέ) μπαράκι που εύκολα γίνεται στέκι σου. Τι πρέπει να γνωρίζεις ερχόμενη/ος εδώ; Ότι θα συναντήσεις μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες της πόλης. Ότι ο καφές είναι από τα πιο δυνατά του σημεία, ενώ διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία από ροφήματα. Ότι είναι διάσημο για τα κοκτέιλ του, με μια πραγματικά μεγάλη γκάμα από signatures αλλά και τα κλασικά φυσικά. Πρόσθεσε το καθημερινό happy hour από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ σε κοκτέιλ και ποτά και τις επιλεγμένες afro, reggae, funk, soul, latin, rock μουσικές, αλλά και τα events που γίνονται κάθε Πέμπτη και Τρίτη. Οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στο hip hop, οι Πέμπτες είναι θεματικές, τα παιδιά εδώ είναι ευαισθητοποιημένα, συχνά στα events συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη για ευάλωτες ομάδες. Να θυμάσαι ότι Παρασκευές και Σάββατα οι μουσικές κινούνται στο ίδιο ύφος με μια μικρή στροφή προς το mainstream και να είσαι προετοιμασμένη/ος για πάρτι ατμόσφαιρα. Αν, πάλι, θέλεις κάτι πιο χαλαρό, ανεβαίνεις στην ταράτσα.

●  Δουκίσσης Πλακεντίας 129, Πανόρμου, 6979338256, fb: Sensimilia café bar


Καφέ Παπαγάλος
Το στέκι του Βύρωνα με ιστορία από το 1980

_mg_5365.jpg

_mg_5409_1.jpg

_mg_5431_1.jpg

Η ιστορία του Παπαγάλου ξεκινάει από το μακρινό 1980. Ήταν, τότε, ένα μικρό μαγαζί, το οποίο όμως έχτισε μια τεράστια φήμη για τα φοβερά του σάντουιτς. Σήμερα, μια γενιά μετά, ο Παπαγάλος μεγάλωσε, έγινε meeting point του Βύρωνα και των γύρω περιοχών, αλλά η φήμη για το σάντουιτς παρέμεινε – χάνετε αν δεν το έχετε δοκιμάσει. Ο Παπαγάλος, βέβαια, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ο καλοφτιαγμένος του καφές Illy, οι χορταστικές ποικιλίες, τα σπουδαία burgers και κλαμπ σάντουιτς, οι πεντανόστιμες βάφλες και οι κρέπες. Αλλά περισσότερο απ’ όλα είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα όπου χωράνε όλοι, ο όμορφα διακοσμημένος και μεγάλος χώρος του, η άψογη εξυπηρέτηση και η ευγένεια των ανθρώπων του. Να θυμάστε πως ό,τι σερβίρεται στο τραπέζι μπορείτε να το πάρετε και σε πακέτο take away ή να σας έρθει στο σπίτι ή στο γραφείο με delivery. Ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

 ● Εκφαντίδου 64, Βύρωνας, 2107660816, fb: Papagalos café


Bite Box 
Εκεί που ο speciality coffee συναντά τα… special poffie!

_mg_5160.jpg

_mg_5202.jpg

_mg_5184.jpg

Σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές τις Αθήνας, το Bite Box είναι πάντα μια καλή ιδέα όταν ψάχνεις ένα στέκι να χαλαρώσεις, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή απλά να απολαύσεις ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Δεν έγινε γνωστό όμως μόνο για τον καφέ del Angelo, που σερβίρει μαζί με ωραίες μουσικές… Το Bite Box κρύβει ένα ξεχωριστό, πεντανόστιμο μυστικό, που λέγεται… poffie! Τι είναι αυτό; Μικρές μπουκίτσες χειροποίητης, βουτυρένιας ζύμης που φτάνουν στο τραπέζι σου αχνιστές και σε δεκάδες γευστικούς συνδυασμούς για να σε στείλουν στον Παράδεισο. Στην αλμυρή εκδοχή τους, τα poffies είναι μια διαφορετική και εντελώς καινούργια προσέγγιση στην ιδέα του brunch. Γεμίζονται με γραβιέρα, με φέτα και μέλι, με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και παρμεζάνα, με λιαστή ντομάτα, πάστα ελιάς, pesto, φέτα και ρίγανη, ακόμα και με… γαρίδες σαγανάκι (!) και είναι ιδανικά για να τα μοιραστείς με φίλους. Η γλυκιά τους εκδοχή όμως είναι τόσο ακαταμάχητη, που δεν θες να τη μοιραστείς με κανέναν. Τα γλυκά poffies βγαίνουν σε διάφορες παραλλαγές (βούτυρο και μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, πραλίνα bueno, κρέμα cheesecake και κεράσι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο κ.ά.) συνδυάζονται υπέροχα με τη γλυκιά γεύση και τα αρώματα φρεσκοψημένων ξηρών καρπών του καφέ del Angelo και είναι η νέα αγάπη των γλυκατζήδων αυτής της πόλης. Μην προσπαθήσεις να τους αντισταθείς. Απλά δεν γίνεται.

● Βεΐκου 84, Κουκάκι, 2109237817, Fb: @BiteBox.Koykaki


My Pastaflora
Το τζαζ bistro-wine bar του Βύρωνα

_mg_5323.jpg

_mg_5458.jpg

Αγαπημένο στέκι στο Βύρωνα από το 2014, με μια ρομαντική εσάνς να πλανάται στον αέρα, όμορφη ρετρό διακόσμηση και, το πιο σημαντικό, ευγενικούς ανθρώπους. Το My Pastaflora είναι ένα bistrot wine bar που αξίζει να επισκεφθείτε, ανοιχτό καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Θα σας «ξυπνήσει» με καλοφτιαγμένο καφέ TAF αλλά και φρεσκοκομμένο φίλτρου και για τη συνέχεια μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα γλυκά: η χειροποίητη πεντανόστιμη πάστα φλώρα αλλά και τα γλυκά ημέρας που εναλλάσσονται, όπως το κέικ red velvet και το μπανόφι. Δίπλα σε αυτά, θα βρείτε και κάποιες επίσης πολύ ενδιαφέρουσες αλμυρές προτάσεις, οι τάρτες για παράδειγμα είναι φανταστικές, ενώ το σάντουιτς φτιάχνεται από προζυμένιο ζωμί! Όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με κάποιο από τα εξαιρετικά κρασιά της wine list, κυρίως ελληνικά αλλά και κάποιες ιταλικές ετικέτες, τα οποία όλα τους μπορείτε να απολαύσετε είτε σε φιάλη είτε σε ποτήρι. Να θυμάστε ότι το My Pastaflora αγαπάει την τζαζ, φιλοξενεί συχνά live σχήματα, ενώ κάθε Σάββατο βράδυ υπάρχει πιάνο live. Να γίνετε φίλοι στο Fb να ενημερώνεστε εγκαίρως.

● Φρυγίας 11, Βύρωνας, 2130314568, www.mypastaflora.gr, fb: My Pastaflora


Petite Fleur
Ατμοσφαιρικό, κόζι, με την καλύτερη σοκολάτα

_mg_5260.jpg

_mg_5313.jpg

Σαν σκηνή κάποιας ρομαντικής γαλλικής ταινίας, το Petite Fleur ξεκίνησε την όμορφη ιστορία του από εδώ, από την Ομήρου 44, και συνεχίζει να… μας κακομαθαίνει. Τα πάντα είναι προσεγμένα και ιδιαίτερα, από την πανέμορφη και κουκλίστικη διακόσμηση μέχρι όλα τα ωραία που φτάνουν στο τραπέζι μας, φτιαγμένα πάντα με αγάπη και τα καλύτερα υλικά. Ο καφές είναι εξαιρετικός, βιολογικός μονοποικιλιακός 100% Arabica, τα ροφήματα κρύας και ζεστής σοκολάτας από την premium γαλλική σοκολάτα Valhrona είναι πραγματικά απολαυστικά, η τάρτα λεμόνι από μια μυστική οικογενειακή συνταγή θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η ανεπανάληπτη σπιτική τάρτα σοκολάτας με τραγανή βάση μπισκότου, ενώ δίπλα σε αυτά θα βρείτε και κάποιες εξίσου νόστιμες αλμυρές επιλογές. Αφεθείτε στη μαγευτική ατμόσφαιρά του και στις τζαζ μουσικές από πικάπ και γίνετε πρωταγωνιστές στη δική σας σκηνή, τελείως μακριά από την καθημερινότητα.   

● Ομήρου 44, Κολωνάκι, 2103613169, www.petite-fleur.gr


Vintage Tostou
Ένα ζεστό σαλόνι ανοιχτό όλη μέρα στους καλεσμένους του

_mg_5213.jpg

_mg_5221.jpg

Η Τοστού ήταν μια αρχόντισσα, η οποία συνήθιζε να ζυμώνει ψωμιά, κέικ και κουλούρια. Τώρα εσύ, αν θέλεις να τη γνωρίσεις, δεν έχεις παρά να πας στο ωραίο της σαλόνι στη Γλυφάδα. Εκεί, η «οικογένειά» της ετοιμάζει από νωρίς το πρωί αρωματικό καφέ από εκλεκτή ποικιλία, σνακ και γλυκά με βιολογικά προϊόντα, χωρίς ζάχαρη, με το γλυκαντικό αγαύη και πολλή... αγάπη. Εδώ σε περιμένει μια μεγάλη λίστα κρασιών αλλά και δεκάδες vintage αντικείμενα τα οποία μπορείς να αγοράσεις – καθότι το cafe λειτουργεί και ως γκαλερί και ό,τι βλέπεις είναι προς πώληση! Δοκίμασε οπωσδήποτε pancakes και λεμονάδα και πάρε ένα καφέ πακέτο για να δεις την αφιέρωση που θα σου γράψουν. Κι αν η Γλυφάδα σου πέφτει μακριά μην ανησυχείς, γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκεις το Vintage Tostou επίσης στην Κολοκοτρώνη και τη Μιχαλακοπούλου. Να πας να σε τρελάνουν στα χαμόγελα και τη χαρά!

● Σ. Λαζαρίδη 8, Γλυφάδα, 2155558487, vintagetostou.gr, fb: Vintage Tostou


Kapu
Ένας κρυμμένος παράδεισος στην πόλη

_mg_5573-1.jpg

_mg_5594-1.jpg

Kapu στο Ελληνικό, δίπλα στο μετρό, σε ένα στενό κρυμμένο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τη βαβούρα, βρίσκεται ένα cafe με έντονα χρώματα και θετική ενέργεια. Ο χώρος έχει επιρροές από τη Λατινική Αμερική, κάτι που απεικονίζεται τόσο στη διακόσμησή του όσο και στην αύρα του. Στη μεγάλη του αυλή μπορείς να απολαύσεις δροσερά κοκτέιλ –δοκίμασε οπωσδήποτε το Hot Mexican– και κρύα πιάτα. Τον χειμώνα θα βρεις και δεκάδες ποικιλίες τσαγιού, όπως το Άρωμα από την Πόλη, που θα σε ταξιδέψουν με τα αρώματα και τη γεύση τους. Ο εσωτερικός χώρος είναι cosy και τις Πέμπτες πλημμυρίζει μελωδίες χάρη στα live events που διοργανώνει το Kapu, ενώ τα Σαβ/κα τη μουσική αναλαμβάνουν guest DJs που ξεσηκώνουν τον κόσμο κάθε ηλικίας. 

● Χαλδείας 34, Ελληνικό, 2109606760, kapu.gr, fb: kapu coffee-drinks-cocktails


Ever
Το στέκι του Κεραμεικού

_mg_5120.jpg

Αναψυκτήριο-fast food από τα καλά, που έχει γράψει τη δική του μικρή ιστορία στη γειτονιά του Κεραμεικού από το 2010. Το Ever λειτουργεί take away αλλά και delivery για κοντά και οι άνθρωποί του είναι γενναιόδωροι σε όλα: στα ποιοτικά πράγματα που φέρνουν στο κατάστημα, στα χαμόγελα και την ευγένεια που αντιμετωπίζουν τους πάντες, στις προσφορές τους. Προσέξτε: Κάθε μέρα μέχρι τις 12 το μεσημέρι με κάθε χυμό ή ρόφημα που θα πάρετε, θα σας κεράσουν κι ένα κρουασάν ή μια τυρόπιτα, ό,τι θέλετε. Χωρίς κέρασμα δεν φεύγει κανείς ούτε μετά τις 12, και είναι ένα κριτσινοκούλουρο ή ένα μπουκαλάκι νερό. Κι ακόμη, με κάθε σάντουιτς πάνω από €4 παίρνεις δώρο ένα αναψυκτικό! Στο Ever, λοιπόν, εκτός από τους καλοφτιαγμένους καφέδες του θα βρείτε breakfast (φυσικός χυμός, καφές, τοστ, εμφιαλωμένο νερό), φρέσκιες σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς με υλικά της επιλογής σας, κρύα και ζεστά σάντουιτς που φτιάχνονται εδώ και διάφορα ακόμα σνακ, καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, εκτός Κυριακής. Να το τιμήσετε.

● Θερμοπυλών 45, Κεραμεικός, 2105247910, fb: Ever

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ