Θεματα

Κουλούρια παντού. Το νέο trend της Αθήνας.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξυπνάει την Αθήνα! Με μόλις €0,50 έχεις λύσει το ζήτημα του πρωινού.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 735
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-3.jpg
© Despoina Nefrou

Ρεπορτάζ: Τα καλύτερα κουλούρια Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Γλυκές και αλμυρές εκδοχές στα κουλουράδικα Mon Kulur, Κουλουράδες, Oven Sesame και Sousami

Κουλούρι Θεσσαλονίκης, αυτό το υπέροχο. Τραγανό απ’ έξω αλλά μαλακό στο εσωτερικό του, με χιλιάδες σουσαμάκια να το αγκαλιάζουν τρυφερά (και να πετάγονται προς πάσα κατεύθυνση σε κάθε δαγκωνιά). Έτσι και το πετύχεις ζεστό ζεστό, δεν υπάρχει σύγκριση. Είναι νόστιμο, είναι υγιεινό και με μόλις €0,50 έχεις λύσει το ζήτημα του πρωινού. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξυπνάει την Αθήνα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Γεννήθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου, στην Πόλη το λέγανε σιμίτι (από την τούρκικη λέξη «simit»). Η λέξη «κουλούρι» προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «κολούριον», που δεν είναι άλλη από τη μικρή κουλούρα. Οι κουλουρτζήδες ξεχύνονταν με τις τάβλες ή τα καλάθια τους γεμάτα κουλούρια και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κουλουριού ήταν (και είναι) δέλεαρ σε κάθε περαστικό. Στην Ελλάδα τα κουλούρια ήρθαν με τους πρόσφυγες. Εμφανίστηκαν πρώτα στη Θεσσαλονίκη, αργότερα ήρθαν και στην Αθήνα. «Κουλούρι Θεσσαλονίκης», διαλαλούσαν οι κουλουρτζήδες της πρωτεύουσας, μια που εκείνο ήταν το πιο φημισμένο.

Σύμφωνα με τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων & Περιχώρων (Χαρ. Τρικούπη 18, 2103615691) όλοι οι φούρνοι στην Αττική πουλούν κουλούρια. Ένας τεράστιος αριθμός κουλουριών πλάθεται καθημερινά για να τροφοδοτήσει την πόλη. Όμως όχι μόνο μέσω των κουλουρτζήδων ή των φούρνων. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, άνοιξαν καταστήματα αποκλειστικά αφιερωμένα στο κουλούρι. Και σ’ αυτά, δεν θα το βρεις μόνο στην παραδοσιακή του μορφή, αλλά και σε δεκάδες ακόμα εκδοχές, γλυκές ή αλμυρές.

Το Mon Kulur άνοιξε το 2011 από τον Θοδωρή και τον Στάθη Καραδήμα. Ήταν το πρώτο κατάστημα με εξειδίκευση στο κουλούρι. Εννιά χρόνια μετά, τα καταστήματα έχουν φτάσει τα 20 και η ημερήσια ποσότητα κουλουριών που ζυμώνεται καθημερινά φτάνει τον ένα τόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 100.000 κουλούρια. Στο μικρό κατάστημα της Σόλωνος (Σόλωνος 77, Κολωνάκι, 210 3636740) τα «μαστόρια» έρχονται στις 3.00 το βράδυ για να παρασκευάσουν τα κουλούρια και το μαγαζί είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει στις 6.00 το πρωί. Οι επιλογές σου είναι πάμπολλες: διπλό Θεσσαλονίκης (€1), σοκολάτας με επικάλυψη (€1), διπλό με κομμάτια σοκολάτας (€1), ζαχαρωτό Θεσσαλονίκης (€1), τραγανό Θεσσαλονίκης (€0,50), μαλακό Θεσσαλονίκης (€0,50), με ελιά (€0,50), πολύσπορο (€0,50), σοκολάτα (€0,50), τυριού (€0,50), σταφίδας (€0,50), καλαμποκιού (€0,50). Κι ακόμη θα βρεις γεμιστά κουλούρια αλμυρά (με γαλοπούλα-Φιλαδέλφεια, ζαμπόν-μαγιονέζα, τόνο-μαγιονέζα και ελιά) και γλυκά (κρέμα Bavarian, πραλίνα, μπουένο πραλίνα, βούτυρο φράουλα, βούτυρο ροδάκινο, βούτυρο κεράσι, βούτυρο βερίκοκο, βούτυρο μέλι), όπως επίσης και δεκάδες «κουλουροκρίτσινα». Μαζί να πάρεις και καφέ από δικό τους χαρμάνι, είναι υπέροχος.

atk_4378.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

atk_4381.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Παρά τις δεκάδες επιλογές ο Παναγιώτης και ο Γιώργος που εξυπηρετούν στο κατάστημα της Σόλωνος, αλλά εργάζονται στο Mon Kulur από την πρώτη μέρα, λένε ότι το νούμερο ένα προϊόν σε πωλήσεις παραμένει το τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αν και για τον Παναγιώτη το πιο ωραίο κουλούρι που μπορείς να φας είναι το καλαμποκένιο, αν το πετύχεις ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Παναγιώτη είναι ένα: «πλάθεται με αγάπη, προσφέρεται με χαμόγελο!».

atk_4394.jpg
© Θανάσης Καρατζάς


Οι Κουλουράδες, πάλι, άνοιξαν τον πρώτο τους κατάστημα το 2015, με μία όμως συνταγή που υπάρχει από το 1956. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία γιγαντώθηκε. Σήμερα μετρά πάνω από 110 καταστήματα και ζυμώνει 150.000 κουλούρια κάθε πρωί. Εκτός από τα κλασικό τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης, θα βρεις μεταξύ άλλων με τυρί κρέμα (€1), το προϊόν που τους έκανε γνωστούς και που είναι το best seller μέχρι και σήμερα, με τυρί κρέμα και λουκάνικο (€2), με γκούντα και μπέικον (€1), αλλά και γλυκά κουλούρια γεμιστά με σταφίδα, κανέλα και γαρίφαλο (€0,70), με μήλο και κανέλα (€1), με σοκολάτα αγριοκέρασο (€1,5), με σοκολάτα (€1), με σοκολάτα καρύδα (€1,20), με σοκολάτα-κάστανο (€1,50), με μέλι και ταχίνι (€1,50), με χαλβά και ταχίνι (€1,50) ή με χαλβά και κυδώνι (€2). Το μυστικό τους; Καλής ποιότητας υλικά, πολύ σουσάμι και φρεσκάδα. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται καθημερινά σε κάθε κατάστημα και προσφέρονται επί τόπου ζεστά. Εξού και οι μικρές ουρές που σχηματίζονται έξω από την πόρτα τους για ένα κουλούρι.

atk_4366.jpg
© Θανάσης Καρατζάς


Το Oven Sesame άνοιξε το 2016 στην Αιόλου με μια πρωτοπορία: μια φρεσκοψημένη σουσαμένια πίτα, που γεμίζει με φρέσκα υλικά. Με άλλα λόγια, το κουλούρι έγινε σάντουιτς. Η ζύμη του μοιάζει αρκετά με το κουλούρι Θεσσαλονίκης, με τη διαφορά ότι αυτή εδώ δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, αλλά το best seller είναι το «Caesareto» με φιλετάκια κοτόπουλου, πράσινη σαλάτα, καλαμπόκι, παρμεζάνα και σάλτσα Caesar (€3,80). Η ζύμη πλάθεται σε μορφή… χαμόγελου. Στη μία πλευρά είναι κλειστή και γεμίζεται με τα υλικά της αρεσκείας σου, στην άλλη θυμίζει ένα μισό στρογγυλό κουλούρι, γεγονός που σου επιτρέπει να το κρατάς και να το τρως ενώ περπατάς. Από την ίδια ζύμη φτιάχνονται και οι γλυκές εκδοχές του Oven Sesame, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι σουσαμένιες μπουκιές με γέμιση nutella, πασπαλισμένες με σάλτσα καραμέλας και ξύσμα λευκής σοκολάτας (€2,20), αλλά και το cheesecake, οι σουσαμένιες μπουκίτσες που γεμίζονται με γέμιση cheese cake και περιχύνονται με σιρόπι φράουλας και τριμμένο μπισκότο. Κατά μέσο όρο το Oven Sesame ζυμώνει 1.200 κουλούρια την εβδομάδα. Αιόλου 17Α, 2103230038 και Λ. Βας. Αμαλίας 2-4, 2103240513 

3_1.jpg

img_6249.jpg


Το Sousami (Ιπποκράτους 95, 2103643783) ήρθε στη γειτονιά της Ιπποκράτους πριν 9 μήνες, όταν δύο νέα παιδιά η Χριστίνα και ο Γιάννης Τσιάπας μαζί με τη μητέρα τους Ασημίνα Βλάχου αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εργαστήριο-κατάστημα με χειροποίητα κουλούρια και ζύμες.  Αν καταφέρεις να πάρεις τα μάτια σου από τα δεκάδες κουλούρια που κρέμονται στην προθήκη, μπορείς να δεις τους αρτοποιούς με τις άσπρες τους ποδιές να ζυμώνουν ασταμάτητα. Εκτός από τα κλασικά κουλούρια (όλα στα €0,50) υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία με γεμιστά κουλούρια αλμυρά και γλυκά (από €1,50 έως €2), ενώ μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και οι χειροποίητες ζύμες τους (brioche, πίτσα, πεϊνιρλί κ.α.). Παρά τη μεγάλη ποικιλία κι εδώ το προϊόν με τις υψηλότερες πωλήσεις είναι με διαφορά το τραγανό, απλό και γνώριμο κουλούρι Θεσσαλονίκης. «Είναι το πρωινό του καθένα», λέει η Χριστίνα. «Και το γνωρίζει ο κόσμος, για αυτό το προτιμάει». Πάντως στο Sousami, το κουλούρι Θεσσαλονίκης που γεμίζεται με βούτυρο και μέλι (€1,80) έχει τη γεύση των αθώων παιδικών πρωινών.

photo-110.jpg
© Despoina Nefrou

Μου έκανε εντύπωση πως σε όσα καταστήματα μπήκα το απλό, κλασικό κουλούρι ήταν κι αυτό που εξαφανιζόταν πρώτο. Φαίνεται ότι όσες επιλογές κι αν έχουμε, γλυκές ή αλμυρές, τείνουμε να επιλέγουμε αυτό με το οποίο έχουμε μεγαλώσει και τη γεύση του κρατάμε στη μνήμη μας. Για αυτό κρατήστε στο νου σας ότι εκτός από όλα τα παραπάνω καταστήματα με τα γεμιστά κουλούρια και τις διάφορες παραλλαγές τους, υπάρχει πάντα και εκείνο το χαμογελαστό πρόσωπο στη γωνία: ο αγαπημένος σας κουλουρτζής με το τίμιο, κουλούρι Θεσσαλονίκης των €0,50.

photo-24.jpg
© Despoina Nefrou

photo-28.jpg
© Despoina Nefrou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ