Resto

Ο Μαυρίκος στη Λίνδο, η ταβέρνα που δοξάστηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή έντυπα

Και 100 χρόνια τώρα είναι στις πιο διάσημες της Ελλάδας

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taverna-anoigma.jpg

Ο Μαυρίκος στη Λίνδο της Ρόδου είναι ίσως η πρώτη ταβέρνα της Ελλάδας που εδώ και πάνω από μισό αιώνα ξεχώρισε για τη γαστρονομική της άποψη: «αναδεικνύουμε την τοπική μας κουζίνα».

Και φυσικά η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε όχι μόνο από το κοινό της, αλλά και από τα δεκάδες βραβεία που έλαβε και τις αντίστοιχες δοξαστικές κριτικές στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (Stern, New York Times, The Mail, Esquire). Τα βραβεία αυτά καθώς και ένα πλήθος φωτογραφίες με μεγάλες προσωπικότητες (Ωνάσηδες, Νιάρχοι, Γουλανδρήδες, Ανιέλι, Pink Floyd), ή ηθοποιούς (Γιουλ Μπρίνερ, Μπάρμπρα Στράιζαντ, Γκρέκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν, Άντονι Κουίν, Άντονι Κουέιλ, Στάνλει Μπέικερ) που παρέλασαν από την ταβέρνα και απόλαυσαν τα φαγητά του Μαυρίκου βρίσκονται αναρτημένα διακριτικά σε έναν τοίχο, για να γνωρίζουν οι νέοι σε ποιον χώρο βρίσκονται.

untitled3.jpg

Το εστιατόριο του Μαυρίκου λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του το 1912 από τον παππού Μαυρίκο επί Ιταλοκρατίας και 21 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.

Το εστιατόριο ουσιαστικά είναι μια μεγάλη αυλή με εντυπωσιακά κατάλευκα σταυροθόλια αραβικής επιρροής στην είσοδο, και το υπόλοιπο μια ανοικτή βοτσαλωτή αυλή σκεπασμένη από τη δροσιστική σκιά (τόσο απαραίτητη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού) που δημιουργούν οι φυλλωσιές από τις κληματαριές και τις μουριές.

Οι «σύγχρονοι» Μαυρίκοι, ο Δημήτρης Μαυρίκος (σπουδές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) και ο Μιχάλης Μαυρίκος (Οικονομικές Επιστήμες στη London School of Economics), συνεχίζουν στις μέρες μας από τη δεκαετία του 1980, τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση.

untitled1.jpg

Στο μενού του Μαυρίκου εκτός κάποιων συμβατικών αλλά εκλεκτών εδεσμάτων (τσιπούρες, ξιφίες, σολομοί, μαγιάτικα, αστακοί από τη θάλασσα και μπον φιλέ, σπαλομπριζόλες από τα κρεατικά), ξεχωρίζουν τα ελληνικά και ροδίτικα φαγητά (με τις αναμενόμενες ιταλικές πινελιές!) μεταξύ των οποίων: ρεβυθοπουρές με χυμό πορτοκαλιού και σκόρδο, γίγαντες με χαρουπόμελο, μανούρι σοτέ με βασιλικό και κουκουνάρι, σουπιά με το μελάνι της και γλυκό κρασί, ριζότο με μελάνι σουπιάς, γαριδάκι Λίνδου τηγανητό κρασάτο, φιλέτο ξιφία με σάλτσα κάπαρης, ψητή κότα με δεντρολίβανο, στριφτούδι με καλαμάρι και σουτζούκι, φιλέτο αρνιού με σάλτσα κουμκουλατ, κουνέλι με ντομάτα, πάστα ελιάς, κρασί και θυμάρι, κοκοράκι κρασάτο με ελαφριά σάλτσα ντομάτας.

Φυσικά, την καρδιά των επισκεπτών κλέβουν οι ίδιοι οι Μαυρίκοι που παρόλες τις δεκάδες βραβεύσεις τους και το κύρος που απέκτησαν, εντυπωσιάζοντας με τα πιάτα τους την αφρόκρεμα της ευρωπαικής κοινωνίας, είναι εκεί καθημερινά. Περισσότερα.

*Για τη Ροδίτικη Λακάνη διαβάστε εδώ.

**Για το εστιατόριο Μαγειροτεχνείο Παράγκα στα Απόλλωνα διαβάστε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ