Resto

Burger 29: Βρήκαμε το burger με το τέλειο ψωμί

Και, όχι, δεν είναι brioche

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Αλβανός
Δημήτρης Αλβανός

Στο Burger 29 φτιάχνουν το δικό τους ψωμί για το burger και είναι καταπληκτικό

Η ουσία ενός καλού burger κρύβεται σε δύο μόλις συστατικά: Πρώτον  στο μπιφτέκι (προφανώς) και δεύτερον στο ψωμί. Όλα τα άλλα εναποτίθενται στη φαντασία (και τη μαεστρία) του εκάστοτε μάγειρα. Αλλά όλο το ζουμί βρίσκεται στο τρυφερό (πρωτίστως) ψωμάκι και στη μαγεία που κλείνει μέσα του. Αυτό το… ζουμί είναι και ο λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο. Βλέπετε, στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μικρό μπεργκεράδικο που φτιάχνει από την αρχή τα δικά του ψωμάκια.

t09a4928.jpg

Το Burger 29 βρίσκεται στην οδό Επαμεινώνδα και έχει για ιδιοκτήτη του τον (ολίγον τι) τελειομανή Κωνσταντίνο Ελευθερόπουλο: «Ασχολούμαι με την εστίαση όλη μου τη ζωή. Το 2016 έτυχε να ασχοληθώ και με τα burger. Και τότε διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ένα σωστό ψωμί για burger. “Challenge accepted” είπα από μέσα μου και αποφάσισα να το φτιάξω εγώ. Έψαξα πολύ τη συνταγή, έκανα εκατοντάδες πειραματισμούς και κατέληξα ότι το ιδανικό ψωμί για burger δεν είναι brioche, αλλά… πατατόψωμο. Η πρώτη συνταγή που πέτυχε ήταν τόσο καλή που με έπεισε. Θα άνοιγα μπεργκεράδικο!»

t09a4788.jpg

Εννοείται ότι ο Κωνσταντίνος που τίποτα δεν αφήνει στην τύχη, έψαξε και βρήκε τον καλύτερο κιμά για το μπιφτέκι του, την καλύτερη πατάτα για συνοδευτικό και σίγουρα το καλύτερο μπέικον που έχω φάει εγώ τουλάχιστον. «Έπρεπε να ψάξω πάρα πολύ για να βρω το προϊόν που εγώ θέλω. Τα κατάφερα όμως. Τώρα και  ο κρεοπώλης μου τρώει σε εμένα».

t09a4757.jpg

Ναι, ο Κωνσταντίνος έχει βρει ό,τι καλύτερο σε πρώτη ύλη και έχει φτιάξει ένα πραγματικά τέλειο ψωμί, με πειθαρχία και αυστηρό προγραμματισμό. Στις συνταγές όμως –ευτυχώς- άφησε τον εαυτό του ελεύθερο. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος λιμπιστικός όσο λίγοι. Θα βρεις τα κλασικά burger που αγαπάς, αλλά και κάποιες premium προτάσεις, όλα σε κανονική και μίνι έκδοση. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει το Burger 29 (από €4,90) με bun ολικής άλεσης με ελαιόλαδο, ζουμερό καραμελωμένο μπιφτέκι, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί, ντομάτα, λόλα και τη δική τους μυστική σος δαμάσκηνο, το Flying Chicken (€5,80) με τραγανό φιλέτο στήθος κοτόπουλο, ένταμ, ντομάτα και μαγιονέζα (γευστικότατο μέσα στην απλότητά του) και το The Pulled Pork (από €5,30) με λευκό bun, τρυφερά κομμάτια από χοιρινό μπούτι στη γάστρα σε μυστική σάλτσα μυρωδικών, καπνισμένη BBQ σος, μουστάρδα, καραμελωμένα κρεμμύδια σε βαλσάμικο ξύδι και τυρί κρέμα,- το προτείνω ανεπιφύλακτα. Η μεγάλη μου αγάπη όμως είναι το Magic Melt (από €5,10) με ζουμερό καραμελωμένο μπιφτέκι, σος λιωμένου τσένταρ, μανιτάρια σοτέ, κρεμμύδια καραμελωμένα σε βαλσάμικο ξύδι και μπέικον. Ή αλλιώς ο ορισμός του comfort food…

t09a4985.jpg

Συνολικά υπάρχουν 12 προτάσεις σε burger (και μία vegan), ενώ για συνοδευτικά θα βρεις αρκετές λιχουδιές (φρέσκες τηγανιτές πατάτες με cheddar melt και μπέικον, κοτομπουκιές, κ.α.). Φυσικά υπάρχει κάτι κολασμένο για το τέλος (σπιτικό choco melt με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού λέγεται), σε ένα κολασμένο μπεργκεράδικο βρίσκεσαι άλλωστε. Αξίζει να το δοκιμάσεις, και όταν το κάνεις, θυμήσου να ζητήσεις από τον  Κωνσταντίνο να σου δώσει και μερικά ψωμάκια για το σπίτι. Θα τα εξαφανίσεις.

t09a4792.jpg

 Επαμεινώνδα 29, Καλλιθέα, 213 0116842, www.burger29.com, Fb: @burger29sbb


Φωτογραφίες: Δημήτρης Αλβανός

INFO
Burger 29 Superb Burgers & Buns

Ακαταμάχητα smash burgers με το πιο αφράτο και χειροποίητο πατατόψωμο, το οποίο μάλιστα φτιάχνεται εδώ κάθε μέρα. Στον μοντέρνο και friendly χώρο του θα ευχαριστηθείς όλα τα κλασικά burger που ξέρεις και εμπιστεύεσαι ή ακόμα μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξουνε το burger που ονειρεύτηκες το προηγούμενο βράδυ!

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ