Κοσμος

Φρίκη στο Χονγκ Κονγκ: Πυρπόλησαν άνδρα που διαφώνησε με διαδηλωτές

«Δεν είστε όλοι Κινέζοι;» ήταν τα τελευταία του λόγια - Χαροπαλεύει στην Εντατική (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Man jailed for pouring gasoline over 8 police officers

Εικόνες-σοκ στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε πολίτη, ο οποίος διαφώνησε μαζί τους για τις αιματηρές κινητοποιήσεις.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η οργή των διαδηλωτών ξεχειλίζει και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να πυροβολούν πολίτες στους δρόμους. Μετά τις σοκαριστικές εικόνες με αστυνομικό να πυροβολεί από απόσταση αναπνοής άοπλο διαδηλωτή, ένα νέο video με σκληρές εικόνες ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Αυτήν τη φορά το οπτικοακουστικό υλικό δείχνει διαδηλωτή να περιλούζει με εύφλεκτο υλικό έναν άνδρα και να του βάζει φωτιά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CNN, Γουίλ Ρίπλεϊ, ο οποίος ήταν αυτός που κατέγραψε το συμβάν, προηγήθηκε έντονη λεκτική αντιπαράθεση του θύματος με τους διαδηλωτές. Ο μαυροντυμένος άνδρας δεν σταματούσε να τους βρίζει, ενώ κάποια στιγμή είπε τη φράση: «Δεν είστε όλοι Κινέζοι;». Ακολούθησε η πυρπόλησή του από διαδηλωτή.

 
Όπως μετέδωσε το RT, ο άνδρας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική. Η επίθεση σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) κοντά σε σταθμό του μετρό.

«Εμπόλεμη ζώνη»: Σκηνές απίστευτης βίας
 
Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ παραπέμπει σε «καζάνι έτοιμο να εκραγεί». Διαδηλωτές συγκρούονται σώμα με σώμα με αστυνομικούς, καταγγέλλοντας τις δυνάμεις ασφαλείας για «ωμή βία».

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιθέσεις μεταξύ πολιτών που διαφωνούν για τις διαδηλώσεις και το κατά πόσο αυτές πρέπει να γίνονται ή να έχουν τη συγκεκριμένη μορφή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άντριου Τσίου, πρωταγωνιστή στις κινητοποιήσεις για περισσότερες ελευθερίες και λιγότερη επιρροή από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Ο πολιτικός ακτιβιστής δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και κινδύνεψε να χάσει το αυτί του. Μαινόμενο πλήθος ξυλοκόπησε άγρια τον δράστη.

Η καθημερινότητα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης παραπέμπει σε πεδίο μάχης, με τους αστυνομικούς να μη σταματούν τις προσαγωγές διαδηλωτών. Οι βανδαλισμοί κτιρίων δεν έχουν τέλος, ενώ υπάρχουν και αναφορές για πλιάτσικο σε εμπορικά καταστήματα.
 
Τι θέλουν οι διαδηλωτές
 
Το Χονγκ Κονγκ οδεύει αυτόν τον μήνα σε τοπικές εκλογές. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι να εφαρμοστεί ένα νέο, πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα για την επιλογή του τοπικού κυβερνήτη, τον οποίο μέχρι τώρα εκλέγει μια μικρή ομάδα ελίτ, που ακολουθεί ως επί το πλείστον τη γραμμή της Κίνας.

Η κινεζική πόλη λειτουργεί βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που προβλέπει την αναγνώριση από το Πεκίνο σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ ορισμένων νομικών και οικονομικών ελευθεριών που δεν απολαμβάνουν οι πολίτες στην ηπειρωτική Κίνα.

Man Gets Shot in Sai Wan Ho, Hong Kong

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ