Κοσμος

«Η ζωή δεν σταματά»: Πρώτη τράπεζα σπέρματος από οροθετικούς δότες

Στη Νέα Ζηλανδία για την καταπολέμηση του στίγματος του ιού HIV

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sperm Positive, τράπεζα σπέρματος
Sperm Positive, τράπεζα σπέρματος

Για πρώτη φορά στον κόσμο και συγκεκριμένα στη Νέα Ζηλανδία δημιουργείται μια τράπεζα σπέρματος με δότες οροθετικούς.

Η πρώτη τράπεζα σπέρματος με δότες θετικούς στον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ ξεκινά στη Νέα Ζηλανδία σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουν ζωή οροθετικά άτομα και να καταπολεμηθεί το στίγμα που συνοδεύει τον ιό.

Η τράπεζα με την ονομασία Sperm Positive (σ.σ. Σπέρμα Θετικό) ξεκίνησε με τρεις άνδρες δότες από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV αλλά έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του ιού στο αίμα αυτού του ανθρώπου είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τυπικές μεθόδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν θεραπευτεί από τον ιό, αλλά ότι η θεραπεία αποδίδει και δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο ούτε με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, ούτε κατά τη διάρκεια μιας κύησης.

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι ένας από τους δότες, ονόματι Ντέιμιεν Ρουλ-Νιλ, διαγνώστηκε θετικός στον ιό HIV το 1999 και ξεκίνησε θεραπεία πριν από 18 χρόνια. Ο οροθετικός άνδρας πλέον έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Όπως δήλωσε, το ευρύ κοινό στη Νέα Ζηλανδία δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, ενώ ο ίδιος έχει βιώσει τις συνέπειες του κοινωνικού στίγματος του HIV, τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή του ζωή. «Έχω πολλούς φίλους που ζουν με τον HIV και έχουν αποκτήσει παιδιά. Η δυνατότητα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους στην προσπάθειά τους [να γίνουν γονείς] είναι κάτι που μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, όμως θέλω επίσης να δείξω στον κόσμο ότι η ζωή δεν σταματά μετά τη διάγνωση, και να βοηθήσω στην καταπολέμηση του στίγματος», εξήγησε ο ίδιος.

Η διαδικτυακή τράπεζα σπέρματος διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι οι δότες είναι οροθετικά άτομα, εξηγώντας τους ότι λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία και επομένως δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των οργανισμών New Zealand Aids Foundation, Positive Women Inc και Body Positive, ελπίζει να βελτιώσει την ενημέρωση που έχουν οι Νεοζηλανδοί σχετικά με τη μετάδοση του HIV.

O Δρ. Μαρκ Τόμας, ιατρός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, υποστηρίζει ότι η στάση του κοινού απέναντι στα άτομα που ζουν με τον ιό έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. «Το ευχάριστο είναι ότι, μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές ως προς την κατανόηση του HIV από τον κόσμο. Ωστόσο πολλοί οροθετικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από το στίγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μη συνεπή λήψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματική θεραπεία του ιού και να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσής του», εξηγεί ο επιστήμονας.
 

Πέρα από την ενημέρωση του κοινού, η online τράπεζα σπέρματος έχει ως στόχο να δώσει σε οροθετικά άτομα την ευκαιρία να δημιουργήσουν ζωή και να τους καταστήσει γνωστό ότι υπάρχουν υπηρεσίες γονιμότητας διαθέσιμες για αυτούς. Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα σπέρματος Sperm Positive, δεν θα λειτουργεί ως κλινική γονιμότητας. Εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα φέρνει σε επαφή τους επίδοξους γονείς με τοπικές κλινικές γονιμότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ