back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: “Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών”

Διαβάστε επίσης

 

Εκατοντάδες νήπια στερούνται το δικαίωμα να φοιτήσουν σε δημόσιο νηπιαγωγείο, υπογραμμίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας με φόντο τη ρύθμιση για αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Αθηναίων. Η δημοτική παράταξη του Νίκου Σοφιανού έχει θέσει επανηλειμμένως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και – όπως τονίζει είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Δήμαρχο ότι υπάρχει σχέδιο. “Το πόσο έτοιμη ήταν η Δημοτική Αρχή και το προς τα πού δρομολογεί τα πράγματα, φάνηκε όταν, στα μέσα Μαΐου, «αξιώθηκε» να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το «σχέδιό» της, να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη μίσθωση 79 από τις 102 αίθουσες που χρειάζονται, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα κηρυχθεί άγονος” σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων αφήνουν ανεκπλήρωτο, και για τη σχολική χρονιά 2020-2021, το δικαίωμα εκατοντάδων νηπίων & των οικογενειών τους

στη φοίτηση σε δημόσιο νηπιαγωγείο

“Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ένα υπερώριμο αίτημα και μια σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη της εποχής, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τη σχολική χρονιά 2018-2019 στη χώρα μας, με προοπτική εντός 3ετίας να έχει εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της χώρας. Ο δήμος Αθηναίων εξαιρέθηκε τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής γιατί δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αίθουσες για να στεγαστούν τα νηπιαγωγεία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν προέβλεψε ούτε ένα Ευρώ στον προϋπολογισμό, δεν έκανε το παραμικρό για να υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, παρά μόνο ένα νέο Νόμο (το 2019) για τα γνωστά προκάτ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του 2019, μείωσε κατά 50 εκατομμύρια Ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμό του 2020, μείωσε κατά άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων.

Από το Νοέμβριο του 2019, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, θέταμε συνεχώς το ζήτημα να παρθούν μέτρα ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες αίθουσες, που θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να ξεκινήσει από την 1η Σεπτέμβρη του 2020 η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων. Ζητούσαμε επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή, να μας παρουσιάσει το σχέδιο που έχει για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Το ίδιο ζήτησαν όλο αυτό το διάστημα πολλές φορές τόσο Σύλλογοι Εκπαιδευτικών που απευθύνθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούγαμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Καλαμπόκα, αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο ή τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, να μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέδιο, ότι γίνονται ενέργειες και ότι ο Δήμος θα είναι έτοιμος έγκαιρα.

Το πόσο έτοιμη ήταν η Δημοτική Αρχή και το προς τα πού δρομολογεί τα πράγματα, φάνηκε όταν στα μέσα Μαΐου «αξιώθηκε» να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το «σχέδιό» της, να ξεκινήσει διαγωνισμός για τη μίσθωση 79 από τις 102 αίθουσες που χρειάζονται, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα κηρυχθεί άγονος. Ενώ για τις 23 αίθουσες που υποτίθεται είχαν βρεθεί από τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, αναδείξαμε, ότι πολλές από αυτές ήταν σε αντίθεση με προηγούμενη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλεγε να μην καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χρησιμοποιώντας αίθουσες που καλύπτουν σήμερα άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές λειτουργίες.

Συνεπώς, η τελευταία εξέλιξη, η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, ήταν αναμενόμενη και είχε δρομολογηθεί από τις καθυστερήσεις και της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Καλαμπόκα, στους οποίους έχει πετάξει το μπαλάκι σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Στην αιτιολογική έκθεση, έχουν το θράσος να επικαλούνται και για αυτό, την πανδημία του κορωνοϊού. Τέτοια κοροϊδία!

Σχεδόν 3.000 προνήπια έχουν κάνει την ηλεκτρονική εγγραφή για να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων τη σχολική χρονιά 2020-21. Από αυτά, σε πολλές εκατοντάδες στερείται το δικαίωμα αυτό. Για αυτό έχουν ακέραια την ευθύνη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα μαζί και η Δημοτική Αρχή της Αθήνας, του κ. Μπακογιάννη και του κ. Καμίνη προηγούμενα. Γιατί, εδώ και 3 χρόνια δεν έκαναν τίποτα από όσα χρειάζεται για να υλοποιηθεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας απαιτούμε:

– Σχέδιο Άμεσης κατασκευής νέων νηπιαγωγείων, αλλά και σχολείων και παιδικών σταθμών που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, και με την αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δήμου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/5/2020 προτείναμε 4 συγκεκριμένα οικόπεδα.

– Άμεσα τη μίσθωση ή αγορά κατάλληλων χώρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

– Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για σύγχρονες δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Με στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

– Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε τα προνήπια που θα μείνουν εκτός των νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων, να ενταχθούν στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για τη σχολική χρονιά 2020-21, με τις απαραίτητες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους, τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και χωρίς ούτε καν σκέψη για τροφεία”.

Μ. Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα