Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία

Η Μπέττυ Αρβανίτη αφήνει για λίγο το θεατρικό της σπίτι στην Κυψέλη για χάρη του Εθνικού Θεάτρου και μιας διαφορετικής κυψέλης: πρωταγωνιστεί στα «Μελίσσια», το θεατρικό έργο του γιου της Αλέξη Σταμάτη.

Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία

Η Μπέττυ Αρβανίτη αφήνει για λίγο το θεατρικό της σπίτι στην Κυψέλη για χάρη του Εθνικού Θεάτρου και μιας διαφορετικής κυψέλης: πρωταγωνιστεί στα «Μελίσσια», το θεατρικό έργο του γιου της Αλέξη Σταμάτη, που ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή από τις 10/5.

Πολλά είναι τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορούμε να επισημάνουμε για τα «Μελίσσια», το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο. Με το επικείμενο ανέβασμά του ξεκινάει το σκηνικό του ταξίδι, αλλά κλείνει ταυτόχρονα έναν κύκλο, καθώς επιστρέφει στο χώρο όπου μας είχε πρωτοσυστηθεί το 2012, όταν η Ελένη Μποζά είχε παρουσιάσει μερικές σκηνές του σε μορφή αναλογίου για τον κύκλο «Αναγνώσεις». Από εκεί ο συγγραφέας κατέληξε πρώτα στο ομώνυμο μυθιστόρημα (2014) κι έπειτα στην τελική εκδοχή του θεατρικού έργου, που κάνει τώρα πανελλήνια πρεμιέρα.

Ο τίτλος του, εύστοχα δηλωτικός και περιπαικτικός, παραπέμπει τόσο στην αστική αθηναϊκή συνοικία όπου διαδραματίζεται η ιστορία –επιβεβαιώνοντας την πρωταγωνιστική θέση που έχει η Αθήνα στη γραφή του Σταμάτη– όσο και σε μια κυψέλη όπου κυριαρχεί η δεσποτική παρουσία της «βασίλισσας μέλισσας». Αυτήν τη μητριαρχική φιγούρα υποδύεται η Μπέττυ Αρβανίτη, σε μία από τις σπανιότατες «μετεγγραφές» της, που την οδήγησαν εκτός του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Τα «Μελίσσια» είναι μια άκρως οικογενειακή ιστορία - εικόνα 1

Η ηρωίδα της, η Αγάπη, είναι μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας, που αν και σχεδόν ετοιμοθάνατη φαίνεται ότι συνεχίζει να κινεί τα νήματα που συνδέουν με νοσηρούς δεσμούς τα μέλη της οικογένειάς της. Η αυτοαναφορικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα του Σταμάτη, καθώς οι ήρωές του είναι συχνά καλλιτέχνες, ακόμη και συγγραφείς, τους προσδίδει μια αυτοβιογραφική διάσταση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σίγουρα ερεθιστικό το ότι το θεατρικό «προσωπείο» του συγγρα­φέα καλείται να υποδυθεί η μητέρα του.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο μετρ –όπως τείνει να αποδειχτεί– του ρεαλιστικού θεάτρου Γιώργος Παλούμπης. Καθώς έχει εντρυφήσει σε έργα με θέμα την ελληνική οικογένεια, αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον η οπτική του σε ακόμη ένα σύγχρονο έργο που βάζει στο επίκεντρο τους οικογενειακούς δεσμούς και φλερτάρει έντονα με την υπέρβαση του ρεαλισμού, καθώς στο σύμπαν των «Μελισσίων» τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικής ζωής είναι απολύτως ρευστά. Μαζί με την Μπέττυ Αρβανίτη πρωταγωνιστεί μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών: Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή και Νίκος Χατζόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Μελίσσια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι λεπτές ισορροπίες μιας μητριαρχικής αστικής κυψέλης των βορείων προαστίων διαταράσσονται από την έλευση μιας νεαρής κοπέλας.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.