«Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Hλία Πετρόπουλου στο θέατρο

Ένα από τα μνημειώδη έργα του Ηλία Πετρόπουλου ανεβαίνει στο σανίδι από τον Αργύρη Παυλίδη.

«Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Hλία Πετρόπουλου στο θέατρο

Λογοκριμένος και καταδικασμένος από τα ελληνικά δικαστήρια για τα κείμενα του ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε για την «λαογραφία του άστεως», όπως έλεγε ο ίδιος. Λαογράφος του περιθωρίου με την αυθάδικη ματιά του έχει καταγράψει στα επιδραστικά για την εποχή τους έργα του θεσμούς, τρόπους έκφρασης, συνήθειες, χαρακτηριστικά της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας.

Ένα από τα μνημειώδη πεζά του «Το εγχειρίδιον του καλού κλεφτή» θα βρει το δρόμο του στο θέατρο αυτό το χειμώνα. Γραμμένο το 1979 είναι μια μελέτη γύρω από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την κλοπή και τις κατηγορίες των κλεφτών, θεωρήθηκε βλάσφημο με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να δικαστεί και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Ο Αργύρης Παυλίδης παίζει και σκηνοθετεί στο Θέατρο Μεταξουεργείο και με τον τρόπο με τον οποίο έχει στήσει την παράσταση δίνει ρόλο και τους θεατές.

Ο Αργύρης Παυλίδης μας είπε για την παράσταση:

«Antigua, ή Gοτtham City των Βαλκανίων. Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ο Κάφκα, ο Ζενέ και ο Κουστουρίτσα βολτάρουν παρέα στον υπόγειο κόσμο του Πετρόπουλου. Η ευφυής, αναίμακτη, καλλιτεχνική σχεδόν, παράνομη ζωή διδάσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης και Τεχνικής των Διαρρηκτών της Antigua. Σ’ αυτήν την κοινωνία, Διώκτες και Διωκόμενοι διέπονται από αρχές, συγκρούονται λυσσαλέα, αλλά γνωρίζουν και αποδέχονται τους ρόλους τους. Κλέφτες, Αστυνόμοι, Βασανιστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι, Δικαστές, Φύλακες και Φυλακισμένοι, προϊόντα του εντίμου βίου, συναλλάσσονται στον δικό τους κόσμο, αυτόν που οι άλλοι ονομάζουν Υπόκοσμο, μόλις ένα γράμμα μακριά από το Απόκοσμο. Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του Παππού. Εκεί θα μας πάει αυτή η παράσταση. Στο μεγάλο υπόγειο του βαλκάνιου παππού. Κλέφτες, άνθρωποι του λιμανιού, του μπορντέλου, της λαχαναγοράς, των σφαγείων, του νυχτερινού πάρκου, του πορνοξενοδοχείου, του μπαρ και του λιανικού εμπορίου ναρκωτικών ζουν και ονειρεύονται εκεί. Στο υπόγειο κάτω από το μεγάλο ωραίο σπίτι. Εκεί που μας έλεγαν να μην κατεβούμε ποτέ, και δεν κατεβήκαμε, μείναμε επάνω στις φωτεινές αίθουσες και στη γιορτή.

Ελάτε να το κάνουμε τώρα. Έτσι κι αλλιώς ψέματα μας έλεγαν, οι πιο πολλοί μεγάλοι κατέβαιναν συχνά και «νταλαβεριζόντουσαν» κρυφά με τους ανθρώπους του κάτω κόσμου. Μην φοβάστε δεν είναι σαν τα δικά μας σύγχρονα, απάνθρωπα, ανήθικα υπόγεια. Άλλωστε ο σεσημασμένος διαρρηκτής, καθηγητής, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων Διαρρηκτών της Adina Ηλίας Πετρόπουλος θα είναι ο ξεναγός μας. Και κυρίως, μην ντρέπεστε. Δεν τον φτιάξαμε εμείς αυτόν τον κόσμο… ούτε αυτόν τον Υπόκοσμο… μια βόλτα θα πάμε βρε αδερφέ… Καλή βόλτα λοιπόν».

iΗ παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μεταξουργείο. Στην αφήγηση ακούγεται η φωνή της Νικολέτας Κοτσαηλίδου. Η σκηνογραφία και η εικονογράφηση είναι της Δήμητρας Σπυρίδωνος. Η μουσική σύνθεση είναι του Μάριου Ιβάν Παπούλια.

Περισσότερες πληροφορίες

Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Αυτοχαρακτηρίζεται ως λαϊκό και μακάβριο ευθυμογράφημα, γράφτηκε το 1979 και αποτελεί μια μελέτη πάνω στην κλοπή και στις κατηγορίες των κλεφτών.

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.