Follow us

Σύγχρονη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα σε 5 ξεχωριστά δείπνα στη Ρόδο

Μια σειρά υψηλού επιπέδου dîners de gala διοργανώνει το «αθηνόραμα» στη Ρόδο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Σύγχρονη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα σε 5 ξεχωριστά δείπνα στη Ρόδο

H ανακήρυξη της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 από το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) έριξε τα φώτα στην ιδιαίτερη γαστρονομία των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων· και η σημαντική πολιτιστική διάσταση της ελληνικής κουζίνας αλλά και των ποιοτικών τοπικών προϊόντων αναγνωρίστηκε επίσημα για πρώτη φορά από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό.

Σύγχρονη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα σε 5 ξεχωριστά δείπνα στη Ρόδο
«Blue Bay», Atlantica Imperial Resort & Spa.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που τιμούν αυτήν τη σημαντική διάκριση είναι η διοργάνωση «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός». Το event περιλαμβάνει μια σειρά από υψηλού επιπέδου dîners de gala που θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εμβληματικά ξενοδοχεία της Ρόδου, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας με σύγχρονο τρόπο και την παρουσίασή της στο διεθνές κοινό, στην τοπική κοινωνία αλλά και στους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

«Almante's», Lindian Village.

Oι σεφ των ξενοδοχείων σε συνεργασία με βραβευμένους guest chefs αντλούν έμπνευση από τις κουζίνες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και, αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα, δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα, τα οποία συμπληρώνουν κρασιά και τυριά από την περιοχή. Η πρεμιέρα για τα dîner de gala θα γίνει στις 2 Αυγούστου, στο «Elysium Resort & Spa», όπου στο βραβευμένο fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου, το «Noble Gourmet» (Χρυσός Σκούφος 2019), ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης σε συνεργασία με το σεφ Σταμάτη Μισομικέ αναδημιουργούν εμπνευσμένα τη ροδίτικη κουζίνα μέσα από σύγχρονες γαστρονομικές αντιλήψεις. Guest chef θα είναι ο Σωτήρης Ευαγγέλου. Στις 9 Αυγούστου θα πάρουν τη σκυτάλη το «Rodos Palace Hotel» και το fine dining εστιατόριό του «12 Νησιά». Επικεφαλής της κουζίνας οι σεφ Μιχάλης Στάλας και Λευτέρης Καμπουράκης, που αποδίδουν μοντέρνα τις ροδίτικες γεύσεις, με guest chef τον Δημήτρη Παμπόρη.

Τα dîners de gala του φθινοπώρου ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου με το «Atlantica Imperial Resort & Spa» και το fine dining εστιατόριό του «Blue Bay». Ο έμπειρος executive chef Ηλίας Κακούρης και η μπριγάδα του ερμηνεύουν τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις με κοσμοπολίτικη διάθεση και guest chef τον Έκτορα Μποτρίνι. Από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, πάλι, στο «Thea» του «Sheraton Rhodes Resort», ο executive chef Νίκος Ζερβός επιλέγει μια ανάλαφρη και μοντέρνα κουζίνα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με guest chef τον Αστέριο Κουστούδη.

«12 Νησιά», Rodos Palace Hotel.

Τελευταίο dîner de gala στο «Lindian Village» στις 2 Οκτωβρίου. Στο εστιατόριο «Almante’s», ο executive chef Γιώργος Παλαιολόγου ενσωματώνει τοπικά προϊόντα σε γευστικά πιάτα, με guest chef τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Είναι επόμενο, τα δείπνα αυτά να στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε προϊόντα της τιμώμενης περιοχής. Εκτιμώντας την ποιότητα και τον στόχο της διοργάνωσης, αξιόλογοι τοπικοί παραγωγοί με πολλή προθυμία προσέφεραν τα εμβληματικά προϊόντα τους στα δείπνα της διοργάνωσης. Το κρασοτύρι της Κω, το βολάκι της Άνδρου, το γίδινο τυρί της Ίου, το αρσενικό Νάξου θα βρίσκονται στο πλατό τυριών.

Υποστηρικτές στη δημιουργία των δείπνων στον τομέα των τυριών είναι οι: Κωακή Γη (Κως), Νιώτικο τυροκομείο (Ίος), Τυροκομικά Άνδρου Ν. Ασούτης (Άνδρος). Τα ψάρια (τσιπούρα και λαβράκι) προσφέρει ο όμιλος Ανδρομέδα Α.Ε.. Όσον αφορά τα κρέατα, δεδομένου ότι η περιφέρεια δεν διαθέτει μεγάλες μονάδες, προσφέρθηκαν από άλλα σημεία της χώρας: τη Φάρμα Δρόσου (Κόρινθος) για το χοιρινό κρέας και τη Φάρμα Παλυβού (Εύβοια) για το μοσχαρίσιο.
Τα κρασιά προσέφεραν τα οινοποιεία: Σιγάλας, Santo Wines, Οινοποιείο Γαβαλά, Οινοποιείο Μωραΐτη, Cair, Οινοποιείο Αλεξανδρής, Οινοποιείο Κουνάκης, Οινοποιείο Αργυρού.
Τα δείπνα στοιχίζουν 80€-85€ (συμπεριλαμβανομένων των κρασιών) και οι κρατήσεις θα γίνονται απ’ ευθείας στα επί μέρους ξενοδοχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση, τα ξενοδοχεία και τα μενού των δείπνων αναλυτικά, συμβουλευτείτε το site www.aegean30.gr.

Με την ευγενική χορηγία:
METRO Cash & Carry
NESPRESSO

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;