Follow us

Επίσκεψη στον κόσμο του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου

Το εμβληματικό Πλωμάρι μας βάζει στον κόσμο του ούζου, ανοίγοντας τις πόρτες του εντυπωσιακού αποστακτήριου και μουσείου…

Επίσκεψη στον κόσμο του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου

Το αποστακτήριο ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη. Μπαίνεις και ταξιδεύεις στην ιστορία αυτού του εμβληματικού ελληνικού ποτού. Η πορεία έχει αρχή, μέση και κορύφωση, με ποτήρια γεμάτα ούζο και παρέα. Ακολουθείστε την… ή καλύτερα, ταξιδέψτε στη Λέσβο για να βιώσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Είσοδος στον κόσμο του ούζου

Ούζο, θαλασσινοί μεζέδες και παραλία χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Το διάφανο απόσταγμα, περισσότερο από κάθε spirit έχει ταυτιστεί με την summer διάθεση, την παρέα και τις νότες θαλασσινής αύρας. Ανάμεσα στις ετικέτες που κυκλοφορούν, το Ούζο Πλωμάρι πάνω από έναν αιώνα αποτελεί ναυαρχίδα και γράφει χρυσή ιστορία, γεμάτη, εκτός των άλλων, με το μεράκι των ανθρώπων και τις διακρίσεις.

Επίσκεψη στον κόσμο του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου

Πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή, γυρνάμε στο 1894, τότε που ένας επίμονος Πλωμαρίτης ξεκίνησε την έρευνα για τα καλύτερα συστατικά, με σκοπό να φτιάξει το καλύτερο ούζο… Και τα κατάφερε, παντρεύοντας βότανα και σπόρους της εύφορης Λέσβου με επιλεγμένα υλικά από διάφορες γωνιές της χώρας, όπως τον μάραθο από την Εύβοια. Σήμερα, το όραμα, η ευρηματική συνταγή και η αισθητική του Αρβανίτου συνεχίζεται και αναβαθμίζεται από την οικογένεια Καλογιάννη.

Ωστόσο, πολύ σημαντική στιγμή που ξεχωρίζουμε, είναι το πρόσφατο άνοιγμα του αποστακτηρίου στο κοινό. Το αποστακτήριο βρίσκεται στο πανέμορφο Πλωμάρι της Λέσβου, μέσα σε έναν φανταστικό ελαιώνα. Οι πόρτες του είναι πλέον ανοιχτές για όλους και αποτελούν είσοδο για μια συναρπαστική εμπειρία, που ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις μας. Το αποστακτήριο του Ισιδώρου Αρβανίτου είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που προσελκύει κοινό από όλον τον κόσμο και συμβάλει θετικά στη ζωή του τόπου.

Μέσα στο αποστακτήριο

Για να τα πάρουμε από την αρχή, μόλις φτάσεις στο γραφικό χωριό δεν γίνεται να μην προσέξεις την καλόγουστη εμφάνιση του αποστακτηρίου, που σέβεται την αρχιτεκτονική της περιοχής. Η εικόνα του είναι επιβλητική και σε προϊδεάζει ως ένα βαθμό για τη συνέχεια. Οι εκπλήξεις ξεκινάνε από την αρχή, από τον πρώτο χώρο υποδοχής, που σε καλωσορίζει αμέσως στην ιστορία του ούζου Πλωμαρίου, με έναν αναπάντεχο τρόπο. Το μόνο που μπορούμε να αποκαλύψουμε, είναι ότι γίνεται από τον ίδιο τον δημιουργό.

Ακολουθεί η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής. Στους 18 υπέροχους μικρούς χάλκινους άμβυκες, που φιλοξενούν τα υλικά της μυστικής συνταγής του Πλωμαρίου. Οι χειροποίητοι άμβυκες είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούσε ο Ισίδωρος και φτιάχνονται από την ίδια οικογένεια. Για να μην αλλοιώσουν καθόλου τις μαγικές αναλογίες της συνταγής και την ποιότητα, οι σημερινοί distillers δεν επέλεξαν τη λύση μεγαλύτερης χωριτικότητας αλλά έμειναν στους ίδιους, μικρούς άμβυκες. Ωραίοι και γυαλισμένοι, αποτελούν φοβερή εικόνα. Σε αυτούς πραγματοποιείται ιδιαίτερα προσεγμένη διπλή απόσταξη, που σημαίνει διάρκεια εννιά ωρών για την κάθε μια, με αργή και σταθερή διαδικασία.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Έντονα αρώματα, πλούσια γεύση, βελούδινη υφή, μεγάλη γευστική διάρκεια, ισορροπία και, με μια λέξη, υψηλή ποιότητα. Συνεχίζουμε στην αίθουσα εμφιάλωσης, εκεί όπου η παράδοση συναντάει την τεχνολογία. Ο εξοπλισμός είναι υπερσύγχρονος και εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα του προϊόντος κατά την εμφιάλωση και την αποθήκευση. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης ο χώρος όπου πραγματοποιείται ο ποιοτικός έλεγχος. Εκεί, περνάνε από αναλύσεις όλα τα συστατικά και τα αποστάγματα, με ελέγχους που καθημερινά ξεπερνούν τους 1050.
Αγαπημένο spot είναι η αίθουσα που φιλοξενεί τον κουκλίστικο χάλκινο άμβυκα, όπου παράγεται αποκλειστικά το premium Άδολο.

Το ταξίδι δεν περιορίζεται μόνο στην εντυπωσιακή διαδικασία παραγωγής. Μέσα στο αποστακτήριο υπάρχει Μουσείο Ούζου με παλιά μηχανήματα, παραδοσιακούς άμβυκες και αντικείμενα απόσταξης, δοχεία συλλογής αποσταγμάτων και άλλα πολλά.
Στα highiligts της διαδρομής μέσα στον κόσμο του ούζου, που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο ελληνικό spirit είναι η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πρώτες ύλες, να τις μυρίσουμε, να τις πιάσουμε και να δοκιμάσουμε σε έναν πανέμορφο χώρο το ούζο, συντροφιά με την κατάλληλη παρέα μικρών μεζέδων. Έτσι, ολοκληρώνεται με τον καλύτερη τρόπο η σπάνια εμπειρία.

Μερικά μυστικά του ούζου Πλωμαρίου

Πέρα από την επτασφράγιστη συνταγή που είναι, εδώ και έναν αιώνα, ακριβώς η ίδια και φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο μέσα στο αποστακτήριο, είναι πολλοί ακόμα οι λόγοι που κάνουν το ούζο Πλωμάρι τόσο ιδιαίτερο. Ξεχωρίζουμε έναν, που μπορούμε να τον… μυρίσουμε και να τον αξιολογήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας και είναι ο γλυκάνισος του Λισβορίου. Το βασικό συστατικό του ούζου, στην περίπτωση του Πλωμαρίου προέρχεται από μια μαγική περιοχή, το Λισβόρι. Εκεί, οι καλλιέργειες βρέχονται από τον κόλπο της Καλλονής και έχουν ένα υπέροχο μικροκλίμα. Το αποτέλεσμα είναι το φυτό να είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Αξίζει, λοιπόν, μετά τη βουτιά στο αποστακτήριο, μια βόλτα στα ιδιόκτητα κτήματα του Λισβορίου… Και η ανεπανάληπτη εμπειρία ολοκληρώνεται.

Μερικές πληροφορίες ακόμα για το Πλωμάρι

Η οικογένεια Καλογιάννη έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη και μεράκι το ούζο Πλωμάρι και μαζί με τη δυναμική ομάδα δουλεύουν, ώστε το ούζο να μπορεί να έχει μια θέση στην διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης. Δεν έχουμε πολλά τέτοια ποτά, γι αυτό είναι σημαντική μια τέτοια προσπάθεια, που γίνεται με συνεχή επένδυση και με διαρκή επιθυμία για εξέλιξη. Ήδη, το Πλωμάρι εξάγεται περίπου σε πάνω από 35 χώρες και από το 1930 συγκεντρώνει συνέχεια διακρίσεις και βραβεία.

Περισσότερο από ποτέ, τώρα που έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες κουμπώνουν οι στιγμές με ούζο, που είναι πάντα παρεΐστικες και συνοδεύονται από μεζέδες με έντονο αλμυρό, όξινο, γλυκό ή πικρό χαρακτήρα. Θυμηθείτε μόνο, να το σερβίρετε σωστά: πρώτα το ούζο, μετά το νερό και στη συνέχεια ο πάγος (αν θέλετε), για να μην δημιουργούνται κρύσταλλοι.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.