Follow us

Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Μεχρι τα 92 του βρισκόταν, με όποιον τρόπο μπορούσε, κοντά στο αμπέλι. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου έδειξε τον δρόμο για τις ελληνικές ποικιλίες και τη σωστή οινοποίηση ήδη 40 χρόνια πριν…

Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Έφυγε πλήρης ημερών ένας πρωτοπόρος του ελληνικού κρασιού, ο άνθρωπος που ανέδειξε με τον τρόπο που του άξιζε το Αγιωργήτικο και την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, Θανάσης Παπαϊωάννου, ο θρυλικός “μπάρμπα Θανάσης” για όσους τον ήξεραν. Πρωτοπόρος σε ιδέες και μεθόδους, τολμηρός και ακούραστος, αλλά μαζί και ρομαντικός, οπαδός της παρατήρησης και της εμπειρίας, αυτός ο φιλόσοφος του αμπελιού υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αμπελουργούς, που υιοθέτησαν τη βιολογική καλλιέργεια και χρησιμοποίησε απόψεις, που αρκετά αργότερα καταξιώθηκαν στον ελληνικό χώρο.

Η Νεμέα αποχαιρετά τον πατριάρχη των κρασιών της

Από το 1981, οπότε εμφιαλώθηκε το πρώτο κρασί με το όνομα Παπαϊωάννου μέχρι σήμερα, τα κτήματα πολλαπλασιάστηκαν, νέες ποικιλίες ελληνικές και ξένες φυτεύθηκαν -πάντα βιολογικά- και δημιουργήθηκαν εξαιρετικά κρασιά πλάι στο θρυλικό Κτήμα Παπαϊωάννου, όπως το Μικροκλίμα και τα Παλαιά Κλήματα. Βοηθός και συνεχιστής της πορείας του εδώ και πολλά χρόνια ο οινολόγος γιός του Γιώργος Παπαϊωάννου, αλλά και πολύτιμη υποστηρίκτρια η κόρη του Καίτη, βιολόγος. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και το ελληνικό κρασί του οφείλουν πολλά.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.