Follow us

Νεμέα… ιστορία και θρύλοι γύρω από ένα ποτήρι κρασί

Από τους γνωστούς μύθους, που αναφέρονται στο αίμα του Ηρακλή μετά τον άθλο του με το λιοντάρι και στον φλιάσιο οίνο, που έπινε ο Αγαμέμνονας, μέχρι το οινοπαραγωγικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου, που έδωσε το όνομα στην ποικιλία Αγιωργίτικο, η Νεμέα (η Φλιασία χώρα κατά την κλασική αρχαιότητα) εξακολουθεί να αποτελεί βασικό και αυτονόητο οινικό προορισμό για κάθε λάτρη του κρασιού, ερασιτέχνη ή επαγγελματία. Η ιστορική πόλη έχει πολλά να διηγηθεί γύρω από το κρασί και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι

Νεμέα… ιστορία και θρύλοι γύρω από ένα ποτήρι κρασί

Νεμέα: ιστορία, αμπελώνες, Αγιωργίτικο

Η επίσκεψη στη Νεμέα είναι ένα ταξίδι στο μύθο, με τον Ηρακλή να φέρνει εις πέρας τον πρώτο άθλο του νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας και τη νύμφη να του προσφέρει ένα ποτήρι κρασί με το "μαύρο της Νεμέας". Είναι επίσης και ένα ταξίδι στην ιστορία, από την εποχή που οι αθλητές έπαιρναν θέση στο στάδιο για τα Νέμεα, τους σημαντικούς αυτούς αγώνες προς τιμήν του Δία. Ο οικισμός Άγιος Γεώργιος μετονομάστηκε σε Νεμέα το 1923. Πλούσια ιστορία, αλλά και πολλά ευρήματα, που έχουν έρθει στο φως κατά καιρούς, αποδεικνύουν την ύπαρξη της αμπελουργίας στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια. Η Νεμέα δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει μύθους και παραδόσεις γύρω από το κρασί της. Οι ρίζες του υπάρχουν βαθιά στα εδάφη όλης της πόλης.
Όλα αυτά συνυπογράφουν το ενδιαφέρον για την έναρξη μιας περιπλάνησης, με επίκεντρο το τοπικό κρασί, που έχει τη φήμη του πιο αγαπητού και "φιλικού" στις ανάγκες και απαιτήσεις του καταναλωτή.

Νεμέα… ιστορία και θρύλοι γύρω από ένα ποτήρι κρασί

Με την είσοδο στη Νεμέα όλα γίνονται αμέσως εικόνα. Με το βλέμμα να χάνεται στους ατελείωτους αμπελώνες, που συνυπάρχουν με τα αρχαιολογικά μνημεία. Όπου και αν κοιτάξεις, όποια διαδρομή και αν διαλέξεις, οι λόφοι, οι πεδιάδες, τα βουνά, είναι γεμάτα πυκνά αμπέλια και παντού σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις βρίσκονται οινοποιεία, είτε μικρά, είτε μεγάλα. Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ελληνική αμπελουργική ζώνη παραγωγής οίνων με Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας. Για την ακρίβεια, οι αμπελώνες συνολικά ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η καλλιέργεια της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Αγωργίτικο. Η χαρισματική ερυθρή ποικιλία είναι δημοφιλής σε ένα ευρύ κοινό, ενημερωμένο οινικά ή μη, που αναγνωρίζει τη φιλική έκφραση των κρασιών της. Το Αγιωργίτικο μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Είναι αυτό που λέμε μια "πολυδυναμική ποικιλία" και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ότι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους. Εξ ου και αυτό, η αμπελουργική ζώνη είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές περιοχές, που δίνουν ξεχωριστό τύπο Αγιωργίτικου οίνου Ονομασίας Προέλευσης. Αρχίζοντας από ψηλά, στα 550-850m, η ωρίμανση είναι πιο αργή, τα σταφύλια έχουν υψηλή οξύτητα και λιγότερο αλκοόλ, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Εκεί λοιπόν, θα βρούμε οίνους με ζωηρό κόκκινο ή ροζέ χρώμα, παιχνιδιάρικη μύτη, κυρίως με νότες κερασιού και βύσσινου και στόμα μαλακό, ευχάριστο και εύκολο. Κατεβαίνοντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο, στα 320-550m, το σταφύλι έχει πιο αρμονικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα, η αλκοόλη και οι ταννίνες ισορροπούν μεταξύ τους, δίνοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα και εμβληματικά κρασιά της Νεμέας.

Σε αυτές τις περιοχές θα πιούμε κρασιά με βαθύ χρώμα, σύνθετη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών, με πλούσιο στόμα, πληθώρα ευγενικών ταννινών και μεγάλη επίγευση. Πρόκειται για τη ζώνη που βγάζει τα Αγιωργίτικα παλαίωσης. Στην τελευταία ομάδα, στα 200-320m, τα σταφύλια ωριμάζουν πιο γρήγορα και έχουν υψηλότερη αλκοόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την παραγωγή γλυκών αρωματικών κρασιών. Βέβαια, στους νεμεάτικους αμπελώνες καλλιεργούνται και πολλές άλλες ποικιλίες, όπως ο ροδίτης, το μοσχοφίλερο, το chardonnay, το merlot, το cabernet ακόμα και το petit verdot από τον Παπαιωάννου ή το viognier από τον Σκούρα, με πολύ ενδιαφέρονται αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, σκιάζονται από τον πρωταγωνιστή της ζώνης, που είναι αναμφισβήτητα το Αγιωργίτικο και αποτελεί αιχμή του δόρατος και στοίχημα για κάθε παραγωγό, με φιλοδοξίες επιτυχίας.
Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μας στους αμπελώνες της Νεμέας. Συνεχίζουμε όμως το ταξίδι στα οινοποιεία της περιοχής έχοντας ένα ποτήρι γεμάτο κάθε φορά με το καλύτερο κρασί τους.

Οι παραγωγοί και τα κρασιά…

Μια εκδρομή στη Νεμέα, που ουσιαστικά είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, είναι μια περιπλάνηση σε κοντινές αμπελοοινικές κοινότητες όπως είναι ο Ασπρόκαμπος, το Κούτσι, το Πετρί, το Λεόντιο και η Αρχαία Νεμέα. Σε όλες αυτές τις διαδρομές, στις οποίες πλέον υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους, συναντάμε διασκορπισμένα παντού οινοποιεία, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό. Από τις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, οι πόρτες είναι ανοιχτές για ξενάγηση από τους παραγωγούς και δοκιμές των κρασιών τους. Πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, καθώς και νέοι παραγωγοί με διάθεση και ιδέες συνθέτουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Αγιωργίτικο. Πάμε να τους γνωρίσουμε…

Αϊβαλής

Μια αλλιώτικη πορεία από την οικογενειακή παράδοση ακολούθησε ο Χρήστος Αϊβαλής, απόγονος 5ης γενιάς αμπελουργών, ξεκινώντας το 1997 στο Πετρί Νεμεάς το δικό του οινοποιείο. Στόχος από την αρχή ήταν η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, που να εκφράζουν το terroir της περιοχής. Μια αρχή που ο οινοποιός διατηρεί μέχρι σήμερα. Ο Χρήστος Αϊβαλής δεν κρύβει το πάθος του για το αμπέλι και εργάζεται σκληρά σε αυτό, φροντίζοντας να γίνονται ελάχιστες λιπάνσεις και να διατηρούνται οι στρεμματικές αποδόσεις χαμηλά. Τα αμπέλια του βρίσκονται σε επιλεκτικά αμπελοτόπια της περιοχής και τα κρασιά, που δεν τα σταθεροποιεί και δεν τα φιλτράρει, χαρακτηρίζονται από την πολυπλοκότητα και την ιδιαίτερη δυνατότητα παλαίωσης. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Μονοπάτι Νεμέα 2012.

Μονοπάτι Νεμέα 2012

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ κόκκινο. Έντονα αρώματα μαύρου κερασιού και σοκολάτας, με ξερά φρούτα και μούρο. Τονισμένη παρουσία ξύλου με νότες βανίλιας, κανέλας, καφέ και πράσινου πιπεριού και πάστα αμύγδαλου. Πλούσιο στόμα με δυναμικές καλές ταννίνες, που παραμένουν ισχυρές από την αρχή μέχρι το τέλος. Επίγευση με νότες πικραμύγδαλου. Πολύ εξελιγμένο για την ηλικία του.
92/100 ( εξαιρετικό )
www.ktimaaivalis.4ty.gr

Αθανασίου

Το επισκέψιμο οινοποιείο Αθανασίου βρίσκεται στη καρδιά της Νεμέας σε μια στρατηγική τοποθεσία, στη μέση αμπελώνων. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που τα μέλη της είναι ενθουσιώδεις λάτρεις του οίνου. Αυτή η αδυναμία τους στο κρασί, είχε ως αποτέλεσμα το 2007 να δημιουργήσουν τη σύγχρονη μονάδα τους, σε μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές ΠΟΠ ζώνες. Σήμερα αποτελούν σίγουρα ένα από τα πιο πρόσφατα οινοποιεία της περιοχής και η προσπάθεια τους έχει ενδιαφέρον, όπως φαίνεται στις 3 ετικέτες που ήδη κυκλοφορούν. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Αγιωργίτικο 2012.

Αγιωργίτικο 2012

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος. • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ερυθρό μεσαίου βάθους. Έντονα αρώματα μπαχαρικών, κανέλας και γαρύφαλλου, με νότες δαμάσκηνου, κερασιού, βύσσινου και αίσθηση καφέ. Στόμα μέτριου όγκου, με στρόγγυλες μετρημένες ταννίνες. Ικανοποιητική διάρκεια.
81/100 ( καλό )

Αμπελώνες Ζαχαριά

Ακολουθούμε την όμορφη επαρχιακή διαδρομή Νεμέας – Δάφνης μέχρι να φτάσουμε στην καρδιά του Νεμεάτικου αμπελώνα. Εκεί σε μια έκταση περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται το οινοποιείο Ζαχαριά. Το πρώτο και μεγαλύτερο οινοποιείο της Νεμέας. Σημαντικές χρονιές για το οινοποιείο είναι το 1990, όπου περιήλθε στην νεοσύστατη εταιρεία Οινοτεχνική ΕΠΕ και μετέπειτα το 1997, που το ανέλαβε αποκλειστικά η οικογένεια Ζαχαριά. Μέσα στους χώρους του συνδυάζεται η παράδοση με τις state of art τεχνολογίες. Έτσι κατά την ξενάγηση μπορεί κάποιος να δει να συνυπάρχουν οι παραδοσιακές τσιμεντένιες δεξαμενές με τους καλύτερους οινοποιητές. Οι αμπελώνες της οικογένειας, που φτάνουν τα 400 ιδιόκτητα στρέμματα, βρίσκονται κυρίως στο Λεόντιο και φιλοξενούν πολλές τοπικές ποικιλίες όπως τη σπάνια Σκλάβα. Τα κρασιά, που εκφράζουν μια μεγάλη γκάμα, συνεχώς εξελίσσονται ποιοτικά, διακρίνονται και βραβεύονται. Εμείς από αυτά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Ερυθρός Ζαχαριά 2008.

Ερυθρός Zαχαριά 2008

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο, Cabernet sauvignon
Μεσαίου βάθους ερυθρό. Καθαρά αρώματα κόκκινου φρούτου, όπως κεράσι, μαζί με βανίλια και ξύλο. Στόμα σχετικά ελαφρύ, με έντονο ξύλο, αρκετές ταννίνες και τραχύ τέλος.
82/100 ( καλό )

Αναστασίου

Το κτήμα Αναστασίου παράγει κρασιά από Αγιωργίτικο, Cabernet, Merlot, Syrah, Ροδίτη και Ασύρτικο και είναι ένα από τα οικογενειακά οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας. Βρίσκεται στην Αρχαία Νεμέα σε απόσταση αναπνοής από τους αρχαιολογικούς χώρους και δημιουργήθηκε το 1954 από τον αμπελουργό Γεώργιο Αναστασίου, που επέλεξε τους ξεχωριστούς αμπελώνες του Απεσσάντιου Δία, για να φτιάξει τα κρασιά του. Σήμερα, στο τιμόνι είναι η δεύτερη γενιά ο Νίκος και ο Κυριάκος Αναστασίου, οι οποίοι έχοντας διδαχτεί το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τα μυστικά του αμπελιού και τους τρόπους παραγωγής ποιοτικών κρασιών, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του κτήματος. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έχουν φτάσει τα 145 στρέμματα και τα κρασιά διακρίνονται σε δοκιμές και διαγωνισμούς. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Λάκκες 2009.

Λάκκες 2009

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Βαθύ ερυθρό. Στη μύτη αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού και δαμάσκηνου, που συνοδεύονται από νότες λιαστής ντομάτας δίνοντας ένα χαρακτήρα υπερωρίμανσης. Στόμα πλούσιο και ισορροπημένο με καλής ποιότητας τανίνες.
83/100 ( καλό )
www.ktimaanastasiou.gr

Γαία

Τα κρασιά του κτήματος Γαία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και βρίσκονται σε αρκετές λίστες του εξωτερικού. Μια ανοδική πορεία που έχει την αρχή του κουβαριού της, το 1997. Τότε, με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και συνεργάτη τον Λέοντα Καράτσαλο, πραγματοποιήθηκε η επιτυχής επιλογή αμπελώνων, στο χαρισματικό Κούτσι Νεμέας και το βάρος δόθηκε στη διαχείριση του Αγιωργίτικου των ημιορεινών περιοχών και στην παραγωγή κρασιών παλαίωσης. Στην ίδια περιοχή με τους αμπελώνες, βρίσκεται και το οινοποιείο της Γαίας, που εκτός από σύγχρονο εξοπλισμό και δυναμικότητα 3000 εκατόλιτρων, διαθέτει και υπέροχη πανοραμική θέα, στους κάμπους της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού. Κατά την επίσκεψή σας στο κτήμα Γαία, θα μπορέσετε να δοκιμάσετε, όλη την ενδιαφέρουσα γκάμα κρασιών. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Κτήμα Γαίας 2008.

Κτήμα Γαίας 2008

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Πολύπλοκα αρώματα κερασιού, με νότες μπαχαρικών, κανέλας, πιπεριού, ζαμπόν, γλυκόριζας και δαμάσκηνου. Αισθητή παρουσία καλού βαρελιού, με γαλακτικές νύξεις, που θυμίζουν σοκολατούχο γάλα και στο φόντο φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι καφέ. Πλούσιο, καλοδομημένο και θερμό στόμα, με γλυκύτητα και στιβαρές, καλά ενσωματωμένες ταννίνες. Πολύ καλή διάρκεια και επίγευση.
93/100 ( εξαιρετικό )
www.gaia-wines.gr

Κτήμα Λαντίδη

Ένα από τα οικογενειακά οινοποιεία της Νεμέας είναι το κτήμα Λαντίδη. Δημιουργήθηκε το 1993 από το Πανίκο Λαντίδη, έναν οινοποιό με σπουδές στο Montpellier, που μαγεύτηκε από τους αμπελώνες της κοιλάδας Σκοτεινής, του νομού Αργολίδας. Εκεί καλλιέργησε αρχικά αγιωργίτικο, cabernet, merlot και chardonnay. Σήμερα, το οινοποιείο διευθύνει η επόμενη γενιά έχοντας αυξήσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες στα 150 στρέμματα, προσθέσει τις ποικιλίες μαλαγουζιά και ασύρτικο και ανεβάσει την παραγωγή σε 249.000 φιάλες ετησίως, με εξαγωγή σε Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Ροδόχρους 2013.

Ροδόχρους 2013

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος • Ροζέ
Ποικιλία Cabernet Sauvignon
Ροζέ με ελαφρώς πορτοκαλί απόχρωση. Αρώματα καθαρά και σύνθετα, ροδιού, φραγκοστάφυλου, φράουλας, βατόμουρου και καραμέλας. Στόμα γεμάτο, με καλή ισορροπία και ελάχιστα πικρό στο τελείωμα. Καλή επίγευση με διάρκεια.
85/100 ( πολύ καλό )
www.lantides.gr

Συνεταιρισμός Νεμέα

Ένας από τους μεγαλύτερους και υγιείς ελληνικούς συνεταιρισμούς, ξεκίνησε την ιστορία του το 1939, με 70 καταγεγραμμένα μέλη. Με σταθερή φιλοσοφία τη διαφύλαξη της παράδοσης και τη διάδοση του Αγιωργίτικου, σήμερα αριθμεί πάνω από 1000 συνεταίρους και παράγει περίπου 10.000 τόνους κρασιού ετησίως. Καθώς αναπτύσσεται, θέτει συνεχώς στόχους, όπως ο εκσυγχρονισμός, ο εμπλουτισμός της γκάμας κρασιών και η ικανοποίηση των προτιμήσεων των καταναλωτών. Ο εξοπλισμός του οινοποιείου έχει αντικατασταθεί και οι ετικέτες έχουν ανανεωθεί τόσο αισθητικά και αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Νεμέα 2010.

Νεμέα 2010

Π.Ο.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Αρκετά βαθύ ερυθρό. Στη μύτη ευδιάζει αρώματα κόκκινου φρούτου, γερανιού, κανέλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδο. Στόμα γεμάτο, με βανιλάτες νότες, καλή ισορροπία και μαλακές ταννίνες, που στο τέλος στεγνώνουν ελαφρά το στόμα.
83/100 ( καλό )

Κτήμα Νέμειον

Μετά το τέλος των σπουδών του στη Dijon, ο Γιώργος Βασιλείου αναζητούσε την κατάλληλη περιοχή για να ασχοληθεί με τις ελληνικές τοπικές ποικιλίες. Η αναζήτηση αυτή τον οδήγησε στη Νεμέα και εκεί δημιούργησε το Κτήμα Νέμειον. Ένα εντυπωσιακό οινοποιείο στο κέντρο της Νεμέας, ισοβαρικό, με πέντε διαφορετικά επίπεδα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το "μουσείο κρασιού" και η μεγάλη αίθουσα δοκιμών και εκδηλώσεων, με θέα τον αμπελώνα. Εκεί ο Βασιλείου καλλιεργεί σχολαστικά μόνο Αγιωργίτικο και αυστηρά στους ιδιόκτητους αμπελώνες, που βρίσκονται στο Πετρί, στον Ασπρόκαμπο και στο Κούτσι. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων τον Ηγεμών grand reserve 2006.

Ηγεμών grand reserve 2006

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Αρώματα κόκκινου φρούτου, κυρίως μούρου και σταφίδας, με εμφανείς βοτανικές νότες και νύξεις μπαχαρικών. Στόμα με γλυκύτητα, εξαιρετική δομή και πλούσιες ταννίνες, που εξελίσσονται. Καλή επίγευση και μεγάλη διάρκεια.
92/100 ( εξαιρετικό )
www.nemeionestate.gr

Οινοποιείο Μπαϊρακτάρη

Η οικογένεια Μπαϊρακτάρη έχει πίσω της μακρά ενασχόληση με το αμπέλι και το κρασί. Η τέχνη της καλλιέργειας και της οινοποίησης περνούσε από παππού σε εγγονό και έτσι σήμερα η νεότερη γενιά δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες εξέλιξης ανανεώνοντας το 2005 το οινοποιείο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο περιτριγυρισμένο από ένα καταπράσινο κήπο. Από εκεί ξεκινάει η ξενάγηση, η οποία συνεχίζεται στο κτήμα, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Cabernet, Merlot, Syrah, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο και Σαββατιανό και ολοκληρώνεται στην προσεγμένη αίθουσα δοκιμής. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Μπαϊρακτάρη Cabernet, Αγιωργίτικο 2009.

Μπαϊρακτάρη Cabernet Αγιωργίτικο 2009

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο
Κόκκινο με λίγο κεραμιδί. Αρώματα σύνθετα μπαχαρικών, ωρίμων κόκκινων φρούτων, λουλουδιών και καπνού. Στόμα πλούσιο, με γλύκα, μαλακές ταννίνες και εξαιρετική δομή. Επίγευση με μεγάλη διάρκεια.
87/100 ( πολύ καλό )
www.bairactariswines.gr

Οινοποιία Νικολάου

Η οινοποιία Νικολάου παράγει βιολογικά κρασιά κυρίως από την τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο. Ο Ιωάννης Νικολάου, με μακρά πείρα στους οικογενειακούς αμπελώνες, δημιούργησε το 1984, στη περιοχή Ντουραμάνι ένα λειτουργικό και καλαίσθητο οινοποιείο. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, περίπου 60 στρεμμάτων, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις περιοχές Ντουραμάνι, Νεροσούρμα και Καλύβια. Πρόσφατα έγιναν επενδύσεις στο χώρο του οινοποιείου, τόσο στον εξοπλισμό, όσο και στην υπόγεια αίθουσα παλαίωσης. Η οικογένεια Νικολάου δημιουργεί κρασιά σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις μοντέρνες τεχνικές. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Νεμέα 2012.

Νεμέα 2012

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Έντονη μύτη με αρώματα βαρελιού, βανίλιας, κόκκινου φρέσκου φρούτου και γαρύφαλλου. Το Στόμα είναι γλυκό, γεμάτο με καλή οξύτητα και αισθητές ταννίνες.
81/100 ( καλό )
www.nemeawines.gr

Αμπελώνας Παλυβού

Το οινοποιείο Παλυβού, που βρίσκεται 800m από το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νεμέας, συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά, ποιοτικά και ιστορικά της περιοχής. Ο Γιώργος Παλυβός είναι η ψυχή του κτήματος και δεν εφησυχάζει ποτέ. Πειραματίζεται συνεχώς, τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες 300 στρεμμάτων με την καλλιέργεια καινούριων ποικιλιών, όσο και στην οινοποίηση με νέες μεθόδους. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τους παραγωγούς που προτείνει μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών κρασιών από Αγιωργίτικο, η οποία περιλαμβάνει από ξηρά φρέσκα, ή παλαιωμένα κρασιά, μέχρι αφρώδη και γλυκά. Ένα επιπλέον δυνατό σημείο του κτήματος είναι ο φιλόξενος χώρος παραγωγής. Από το 1995, που το παραδοσιακό οικογενειακό πατητήρι μετατράπηκε σε ένα όμορφο μπουτίκ οινοποιείο και αποτελεί ένα από τα κατ΄εξοχήν επισκέψιμα της περιοχής. Κατά την ξενάγηση, ο επισκέπτης ζει μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, με ειδικές προβολές, σεμινάριο γευσιγνωσίας και δείπνο με τα κρασιά. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Terra Leone Ammos Reserve 2010.

Terra Leone Ammos Reserve 2010

Ο.Π.Α.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι.
Σκούρο ερυθρό έως μαύρο. Στη μύτη, ευδιάκριτα αρώματα από υπερώριμο κεράσι και σταφίδα μαζί με νότες σοκολάτας γάλακτος και κανέλας. Το στόμα είναι πλούσιο με πολύ μαλακές ταννίνες και αυξημένη γλυκύτητα. Η επίγευση έχει μεγάλη αρωματική και γευστική διάρκεια.
87/100 ( πολύ καλό )
www.palivos.gr

Κτήμα Παπαϊωάννου

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου δικαιολογημένα θεωρείται ο «γκουρού» και ο πρωτοπόρος της Νεμέας. Τη δεκαετία του '80, που το Αγιωργίτικο έφτανε ως χύμα αγνώστου ποιότητας στα ποτήρια μας ή φιγουράριζε σε δίλιτρα μπουκάλια, ο οινοποιός Θανάσης έκανε την ανατροπή. Επιλεγμένοι ιδιόκτητοι αμπελώνες 570 στρεμμάτων, βιολογική καλλιέργεια με βαθειά γνώση, υγιεινή της πρώτης ύλης, οινοποίηση με προδιαγραφές, έρευνα, συνεχής βελτίωση των παραγόμενων κρασιών και διατήρηση των ποιοτικών standards, έκαναν το Κτήμα Παπαϊωάννου την επιτομή της ποιοτικής κλασικής Νεμέας. Σήμερα ο γιος, Γιώργος Παπαϊωάννου, μαζί πάντα με τον έμπειρο πατέρα, συνεχίζει την παράδοση και συμβάλλει στην εξέλιξη του κτήματος.Τα κρασιά που προτείνουν, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα, έχουν ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό, που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα οινοποιεία, την ιδανική σχέση ποιότητας τιμής. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων τον Λυρικό, Petit Verdot 2005.

Λυρικός Petit Verdot 2005

ΕΠ. ΟΙΝΟΣ • Ερυθρός
Ποικιλία Petit Verdot
Ωρίμανση σε βαρέλι
Σκούρο ερυθρό. Ώριμα και σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, φραγκοστάφυλου και μαρμελάδας βύσσινου, δεμένα σε περιβάλλον σοκολάτας, εμφανούς βανίλιας, καπνού και μπαχαρικών και πράσινου πιπεριού. Στόμα παχύ, με πολύ πλούσιες ταννίνες, εξαιρετική δομή, καλή οξύτητα και γλυκύτητα αλκοόλης, που παραμένει μέχρι τέλος.
94/100 ( εξαιρετικό )
www.papaioannouwines.gr

Κτήμα Πυργάκη

Το Κτήμα Πυργάκη βρίσκεται στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας και απλώνεται σε 100 ιδιόκτητα στρέμματα, τα οποία περίπου κατά το ήμισυ καλλιεργούνται βιολογικά. Το οινοποιείο εγκαινιάστηκε το 1999 μέσα σε έναν αμπελώνα, σε υψόμετρο 800m. Το 2005 οι χώροι επεκτάθηκαν και προστέθηκαν καινούρια μηχανήματα. O Κωνσταντίνος Πυργάκης δεν κρύβει το πάθος του για την έρευνα και τους πειραματισμούς, εξ ου και τα κρασιά του είναι διαφορετικά και ιδιαίτερα, όπως για παράδειγμα η ετικέτα late harvest. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Νεμέα 2011.

Νεμέα 2011

Π.Ο.Π. Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Σκούρο ερυθρό. Στη μύτη εξελιγμένα αρώματα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, ξύλου και βανίλιας. Το στόμα είναι γεμάτο, ταννικό και ισορροπημένο, όσο αφορά τη γλυκύτητα και την οξύτητα.
83/100 ( καλό )
www.pirgakis.gr

Κτήμα Ράπτη

Η οικογένεια Ράπτη έχει πολύ στενούς δεσμούς με το σταφύλι και το αμπέλι. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του οινοποιείου Γεώργιος Ράπτης αρχικά ασχολήθηκε με τα μοσχεύματα αμπέλου και τη δημιουργία ενός από τα πρώτα ελληνικά φυτώρια. Με αυτές τις επιρροές, η επόμενη γενιά, η Ελένη και ο Χρήστος Ράπτης συνεχίζουν να καλλιεργούν τα 100 ιδιόκτητα στρέμματα, να τετραπλασιάζουν την έκταση του κτήματος, να εκσυγχρονίζουν το οινοποιείο και να αναβαθμίζουν τα κρασιά. Σήμερα το κτήμα Ράπτη καταλαμβάνει 2000 στρέμματα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και φιλόξενο. Η "υποδοχή" είναι ένας μεγάλος κήπος και το εσωτερικό διακρίνεται στους λειτουργικούς και καλαίσθητους χώρους. Η δοκιμή των κρασιών γίνεται στην αίθουσα παλαίωσης σε ένα μεγάλο, επιβλητικό στρογγυλό τραπέζι. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Rosato.

Rosato

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΟΙΝΟΣ • Ροζέ
Ποικιλία -
Ελαφρύ ρόζε με ιώδες αποχρώσεις. Ωραία μύτη με έντονα και καθαρά αρώματα βατόμουρου. Στόμα γλυκό, παιχνιδιάρικο, ζωηρό, με αρκετό ανθρακικό και δροσιστική οξύτητα.
83/100 ( καλό )
www.ktimarapti.gr

Σεμέλη

Πρόκειται για τη μεγάλη οινοποιητική μονάδα της Νεμέας, η οποία είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 600m. Το μέγεθος του οινοποιείου, η σχεδίαση, η αρχιτεκτονική και η θέα είναι εντυπωσιακά. Ξεκινάς από το 4ο επίπεδο, που είναι η παραλαβή και οι δεξαμενές και σιγά σιγά ακολουθώντας τη φυσιολογική πορεία του οίνου, φτάνεις στο πρώτο επίπεδο, ένα τεράστιο σαλόνι με καναπέδες και τζάκια, για να δοκιμάσεις τα κρασιά της Σεμέλης. Σήμερα, υπεύθυνος στη παραγωγή είναι ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος με καλούς συνεργάτες, όπως η οινολόγος Κλεονίκη Κρητικού. Η ομάδα κάνει συστηματική προσπάθεια για την δημιουργία κρασιών με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής και όπως φαίνεται τα καταφέρνει καλά.Τα κρασιά πλέον αναγνωρίζονται στην ελληνική και ξένη αγορά και πολλές ετικέτες έχουν καθιερωθεί. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Semeli Νεμέα Reserve 2010.

Semeli Νεμέα Reserve 2010

Ο.Π.Α.Π.Νεμέα • Ερυθρός
Ποικιλία Αγιωργίτικο
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Αρκετά έντονο ξύλο, με αρώματα κόκκινου φρούτου, κερασιού, μαρμελάδας, μπαχαρικών και κυδωνιού. Στόμα γλυκό, γεμάτο, με ταννίνες που εμφανίζονται από την αρχή και μουδιάζουν το στόμα στο τελείωμα, απαιτώντας παραπάνω χρόνο παλαίωσης. Καλή ισορροπία και μεγάλη διάρκεια
85/100 ( καλό )
www.semeliwines.gr

Σκούρας

Ο Γιώργος Σκούρας είναι αναμφισβήτητα μια από τις ισχυρές οινικές προσωπικότητες του τόπου. Το 1980 σπούδαζε στη Dijon και μόλις τελείωσε επέστρεψε στο τόπο καταγωγής του για να αξιοποιήσει εκεί τις γνώσεις και το πάθος του για το κρασί. Έστησε την πρώτη οινοποιητική μονάδα το 1986 στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το κρασί "Μέγας Οίνος", ένα πρωτοποριακό για την εποχή χαρμάνι από Αγιωργίτικο και Cabernet. Το κρασί αυτό έγινε σύμβολο του οινοποιείου και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί την βασική ετικέτα του κτήματος. Το 2004, οι ανάγκες παραγωγής αυξήθηκαν και δημιούργησε ένα καινούριο οινοποιείο στο Μαλανδρένι με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και εξαιρετικές υποδομές. Το οινοποιείο, που είναι βέβαια επισκέψιμο, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, καλύπτει δυο βασικές ανάγκες, την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία και την καλή φιλοξενία. Επίσης, διαθέτει ένα μεγάλο κελάρι με 1000 δρύινα βαρέλια και μια υπερσύχρονη αίθουσα δοκιμών και δείπνων. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Viognier Cuvee Larsinos 2012.

Viognier Cuvee Larsinos 2012

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος • Λευκός
Ποικιλία Viognier
Ωρίμανση σε βαρέλι
Κίτρινο αρκετά βαθύ. Στη μύτη έρχονται σύνθετα αρώματα φρέσκων και ώριμων εσπεριδοειδών, πεπονιού και αχλαδιού, καθώς και νότες καραμέλας βουτύρου. Το στόμα είναι πολύ πλούσιο και συμπυκνωμένο, με οξύτητα που του δίνει ζωντάνια. Η γεύση και η επίγευση έχουν καλή ισορροπία, εξαιρετική δομή και μεγάλη διάρκεια.
90/100 ( εξαιρετικό )
www.skouras.gr

Στροφιλιά

Δυο μηχανικοί και φίλοι ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης, δηλωμένοι λάτρεις του οίνου, αποφάσισαν το 1980 να αναμπελώσουν το παρατημένο οικογενειακό κτήμα της οικογένειας Μαλτέζου στην Ανάβυσσο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, ολοκληρώθηκε το οινοποιείο και στην οινική παρέα προστέθηκε ένας ακόμα φίλος, ο χημικός Βασίλης Βλάχος. Σύντομα η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται γεωμετρικά και οι ετικέτες να αποκτούν κοινό. Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα, που οδήγησε την ομάδα να αναζητήσει μια ακόμα αμπελουργική περιοχή δράσης και έτσι να βρεθεί στη Νεμέα. Σήμερα το οινοποιείο της Νεμέας, που βρίσκεται στον Ασπρόκαμπο και σε υψόμετρο 800m, αποτελεί μια πρότυπη μοντέρνα μονάδα και προτείνει καινούριες σειρές κρασιών ευκολόπιοτων, με νεανική διάθεση. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Στροφιλιά ερυθρός 2008.

Στροφιλιά ερυθρός 2008

Π.Γ.Ε Πελοπόννησος • Ερυθρός
Ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Syrah
Ωρίμανση σε βαρέλι
Βαθύ ερυθρό. Πληθωρική και σύνθετη μύτη με αρώματα μαρμελάδας, φρέσκων κόκκινων φρούτων, ξύλου, νυχτολούλουδου και μπαχαρικών. Το ίδιο πλούσιο είναι και το στόμα, με αισθητές και καλής ποιότητας ταννίνες, που έχουν δυνατότητα ωρίμανσης. Καλή διάρκεια και επίγευση.
87/100 ( πολύ καλό )
www.katogi-strofilia.gr

Χαρλαύτης

H οικογένεια Χαρλαύτη έχει μεγάλη ιστορία με το κρασί. Η οινοποιεία ιδρύθηκε από τον Νίκο Αθανασιάδη, το 1932 και σύντομα καταξιώθηκε στην αγορά. Τότε οι πρώτοι αμπελώνες της οικογένειας βρίσκονταν στις βόρειες παρυφές της Αττικής. Αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 50 ανέλαβε τα ηνία ο γαμπρός του Νίκου, ο Διογένης Χαρλαύτης, ο οποίος αγόρασε επιλεκτικά στέμματα στη Νεμέα. Το 1997 στην περιοχή Αχλαδιά, ο ίδιος και η οικογένεια του δημιούργησαν ένα πανέμορφο οινοποιείο, μέσα στους αμπελώνες. Σήμερα το κτήμα Χαρλαύτη συνεχίζει την προσπάθεια για την παραγωγή αξιόλογων κρασιών και τους πειραματισμούς σε ιδιαίτερες ποικιλίες, όπως το Malbec. Στην αγορά διαθέτουν μια εκτενή γκάμα κρασιών από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, ενώ η ετήσια παραγωγή συνολικά ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο φιάλες. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το Μεγαβούνι 2011.

Μεγαβούνι 2011

Π.Γ.Ε. Κόρινθος • Ερυθρός
Ποικιλία Merlot
Βαθύ ερυθρό. Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα μαρμελάδας κερασιού, καμένης καραμέλας, δέρματος, μαζί με ελαφριές γαλακτικές και πιπεράτες νότες. Το στόμα μπαίνει γλυκά, με καλή ισορροπία και αισθητές ταννίνες, που κάνουν την παρουσία τους έντονη και στην επίγευση.
84/100 ( καλό)
www.harlaftis.gr

Τα κρασιά δοκίμασαν οι : Δ. Κούκης, Χρ. Κυριακοπούλου, Αργ. Τσακίρης

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.