Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Γ. Μπουρνούς: Να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπουρνούς: Να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου

Ο καύσωνας του Μαΐου και οι μεγάλες αποκλίσεις υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών προκάλεσαν εκτεταμένη ανθόπτωση και καρπόπτωση  στα ελαιόδενδρα που βρίσκονταν στο στάδιο άνθησης-καρπόδεσης.

Το αρμόδιο τμήμα του ΕΛΓΑ επιβεβαιώνει τις ζημιές αυτές, με απάντησή του στο Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου (17/7/20), μετά από αυτοψία στελεχών του. Παράλληλα, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται επιπλέον μείωση της παραγωγής.

"Με δεδομένη την επιδεινούμενη οικονομική κρίση και τα πολλαπλά προβλήματα των κατοίκων της Λέσβου, θα πρέπει να στηριχτούν οι ελαιοπαραγωγοί με ικανοποιητικές αποζημιώσεις, ώστε να μην εγκαταλείψουν τα κτήματά τους και προστεθούν κι αυτοί στους ανέργους του νησιού", τονίζει στην αναφορά του ο Γιάννης Μπουρνούς. 

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Καταβολή αναγκαίων αποζημιώσεων στους ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου»

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου με θέμα: «Καταβολή αναγκαίων αποζημιώσεων στους ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου», στην οποία γίνεται λόγος για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν στις ελαιοκαλλιέργειες της Λέσβου ο καύσωνας του τριημέρου 16-17-18 Μαΐου 2020 και οι μεγάλες αποκλίσεις υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα, από τα αναφερόμενα φυσικά φαινόμενα προκλήθηκε εκτεταμένη ανθόπτωση και καρπόπτωση στα ελαιόδενδρα που βρισκόταν στο στάδιο άνθησης-καρπόδεσης. Το Τμήμα Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων Φυτικού Τομέα του ΕΛΓΑ, με απάντηση στο Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου (από 17-7-2020 Αρ. Πρωτ. 7609), επιβεβαιώνει τις ζημιές που διαπιστώθηκαν από αυτοψία στελεχών του Υποκαταστήματος Αθηνών του ΕΛΓΑ και αναφέρει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την καταβολή αποζημιώσεων. Παράλληλα, τα στελέχη του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι οι βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, με προφανές αναμενόμενο αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση της παραγωγής.
Σαν επακόλουθο όλων των παραπάνω, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου επισημαίνει ότι η φετινή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας. Με δεδομένη την επιδεινούμενη οικονομική κρίση και τα πολλαπλά προβλήματα των κατοίκων της Λέσβου, θα πρέπει να στηριχτούν οι ελαιοπαραγωγοί με ικανοποιητικές αποζημιώσεις, ώστε να μην εγκαταλείψουν τα κτήματά τους και προστεθούν κι αυτοί στους ανέργους του νησιού.
Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020

Ο καταθέτων βουλευτής
Ιωάννης Μπουρνούς

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL