Τον θάνατο του Κώστα Κορδαλή ανακοίνωσε ο γερμανικός Τύπος, κάνοντας πολλά και ένθερμα στην πλειονότητά τους δημοσιεύματα για τον τραγουδιστή που πέτυχε να γίνει «ο πιο γνωστός Έλληνας» στη Γερμανία. 

Γεννημένος στην Ελάτεια της Φθιώτιδας, ο Κορδάλης στράφηκε από μικρός στη μουσική, μαθαίνοντας κιθάρα. Στα 16 του χρόνια μετοίκησε στη Φρανκφούρτη της (Δυτικής, τότε) Γερμανίας και παρέμεινε εκεί και για σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας. Παρά ταύτα, το πτυχίο δεν το πήρε ποτέ: με το που σημείωσε την πρώτη του επιτυχία διασκευάζοντας στα γερμανικά το τραγούδι του Elvis Presley "Crying In The Chapel" ("Tränen In Den Augen", 1965), στράφηκε ολοκληρωτικά προς τη μουσική, σταδιοδρομώντας ως Costa Cordalis (Κόστα Κορντάλις). 

Για πάνω από μια δεκαετία έκτοτε, ο Κορδάλης έγινε αστέρας στο είδος της παραδοσιακής, ελαφράς ποπ που στη Γερμανία ονομάζουν schlager: στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να τον δείτε στη δυτικογερμανική τηλεόραση να τραγουδά τη μεγάλη του επιτυχία "Anita" (1976), στην οποία είχε μάλιστα γράψει ο ίδιος τη μουσική. Τη δεκαετία του 1980 η δημοτικότητά του κάπως υποχώρησε, είναι όμως τότε που ήρθε πίσω στην Ελλάδα. Όπου έκανε τον μοναδικό του (ανεπιτυχή) ελληνικό δίσκο Χίλια Τραγούδια Αγάπης (1981) και φανέρωσε μία ακόμα πτυχή των ενδιαφερόντων του, διαγωνιζόμενος με την εθνική μας ομάδα στη χιονοδρομία αντοχής -αναδείχθηκε μάλιστα δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας.  

Με την αναβίωση του schlager στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η καριέρα του Κορδαλή στην (ενιαία, πλέον) Γερμανία ξαναπαίρνει τα πάνω της: θα μείνει ενεργός ως και την τρέχουσα δεκαετία, συμπληρώνοντας έτσι 50 χρόνια πορείας.

Τον Μάρτιο βρέθηκε λιπόθυμος στο σπίτι του στη Santa Ponsa της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου ζούσε με την οικογένειά του εδώ και κάποια χρόνια. Χρειάστηκε έτσι να νοσηλευτεί ένα διάστημα στο νοσοκομείο, επιστρέφοντας ωστόσο στην οικεία του. Εκεί και πέθανε, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ήταν 75 ετών.

{youtube}RKFttmuDQVU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured