.
Κατηγορία Αφρική
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 13:54

"2 Generations' Ride - 2 Continents" - Β΄ μέρος

 

Εμπειρίες ζωής στην άμμο της Σαχάρας

 

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Με την αποβίβασή μας στο λιμάνι της Τύνιδας, ξεκίνησε το αφρικάνικο σκέλος του “2 GENERATIONS’ RIDE – 2 CONTINENTS”. Είχαμε στη διάθεσή μας 6 μέρες να περιπλανηθούμε στην Τυνησία και να «μυρίσουμε» το άρωμά της. Πατέρας και γιος συμφωνήσαμε να “σνομπάρουμε” -αρχικά- την τυνησιακή πρωτεύουσα και να κατευθυνθούμε  αμέσως στα νότια της χώρας, ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα της Σαχάρας.

EL JEM

Στην πορεία προς τον τυνησιακό νότο, επιβεβλημένη ήταν η στάση στην πόλη El Jem, προκειμένου να επισκεφθούμε το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πόλης, γνωστό κι ως "Αφρικανικό Κολοσσαίο". Η θέα από τις κερκίδες του μνημείου εκπληκτική και το ταξίδι πίσω στον χρόνο που πραγματοποίησε ο Γιώργος συναρπαστικό…

DOUZ 2

Οι κωμοπόλεις Gabes, Matmata και Douz υποδέχτηκαν την λευκή μοτοσυκλέτα στην πρώτη μεγάλη βόλτα που πραγματοποιήσαμε στην έρημο. Και τι δεν κάναμε εδώ με τον Γιώργο: θεραπευτικά αμμόλουτρα, βόλτα με καμήλες, γνωριμία με τους ντόπιους και επίσκεψη σε τρωγλοδυτικές κατοικίες…

DOUZ

Η πιο δύσκολη όμως στιγμή που βιώσαμε ήταν η σφοδρή αμμοθύελλα που μας ταλαιπώρησε στην διαδρομή Matmata-Douz. Για περίπου 80 χλμ., ένας μανιασμένος άνεμος προσπαθούσε να μας γκρεμίσει από την σέλα της Africa Twin. Και τελικά, στην πρώτη μάχη του με την Σαχάρα, ο Γιώργος βγήκε νικητής…

STAR WAR

Η γαλήνια πόλη-όαση Tozeur, στην νοτιοδυτική άκρη της Τυνησίας, επιλέχτηκε ως το επόμενο ορμητήριό μας στο απόκοσμο βασίλειο της Σαχάρας. Κι εδώ, είχαμε πολλά να κάνουμε: επίσκεψη στην τοποθεσία όπου έγιναν γυρίσματα της επικής κινηματογραφικής ταινίας “STAR WARS 1”, διάσχιση της αλμυρής λίμνης Chot el Jerid, προσέγγιση της κοντινής αλγερινής μεθοριακής γραμμής, παιχνίδια στους σαγηνευτικούς αμμόλοφους και γνωριμία με την τοπική αρχιτεκτονική της περιοχής… Ο Γιώργος φυσικά κατενθουσιάστηκε, ήταν γι’ αυτόν το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού μας… 

Όλα όμως τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Εμφανώς στενοχωρημένος, ο μικρός συνεπιβάτης με βοήθησε εκείνο το πρωινό να φορτώσω τις αποσκευές στην μοτοσυκλέτα και αποχαιρέτησε με μελαγχολική διάθεση το νότο της χώρας.

Στα 453 χλμ. που μεσολάβησαν μέχρι την Τύνιδα, πραγματοποιήσαμε δυο στάσεις: στον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής πόλης Sbeitla και στην ιερή πόλη των Τυνήσιων, την φημισμένη Kaiouran.

Την τελευταία μας ημέρα στην Τυνησία -μέχρι να επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής για Ιταλία- βολτάραμε χαλαρά στο παραθαλάσσιο προάστιο Sidi Bou Said, στα βόρεια της τυνησιακής πρωτεύουσας. Χάρη στο γαλάζιο και λευκό χρώμα των κτισμάτων του, το προάστιο Sidi Bou Said μάς θύμισε έντονα κυκλαδίτικο οικισμό.

SAN MARINO 2

Μετά από ένα εφιαλτικό 18ωρο ταξίδι στα νερά της Μεσογείου (με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και εξυπηρέτησης εν πλω), βάλαμε και πάλι ρόδα στην Ιταλία. Με αφετηρία την πόλη-λιμάνι Civitavecchia, η Africa Twin 1000 ξεκίνησε γοργά την πορεία της με προορισμό το μικροσκοπικό κρατίδιο San Marino (380 χλμ. βορειοανατολικά).

SAN MARINO

Στην γνωριμία με το λιλιπούτειο San Marino, ο Γιώργος αιφνιδιάστηκε ευχάριστα. Τρία μεσαιωνικά κάστρα, γεροδεμένες επάλξεις, ιππότες, πανοπλίες και όπλα εποχής, πλακόστρωτα σοκάκια και ένα υπέροχο πανόραμα από την κορυφή της καστροπολιτείας, ήταν οι συναρπαστικές εικόνες που αποτύπωσε με λαχτάρα ο Μητσάκης junior μικρός… 

VENEZIA 2

Από το San Marino στην Βενετία, στα τελευταία 210 χλμ. επί ιταλικού εδάφους, κάναμε μια τελευταία στάση στην πόλη Ραβέννα, το επονομαζόμενο “Βυζάντιο της Ιταλίας”. Στο φετινό μάθημα της Ιστορίας, ο Γιώργος είχε μάθει για τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και το σημαντικό έργο του. Στην Ραβέννα, ο γιος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ιδίοις όμμασι κάποια εξαιρετικά δείγματα τέχνης του βυζαντινού πολιτισμού, της εποχής του Ιουστινιανού. Από την θεωρεία, στην πράξη λοιπόν…

RAVENNA 3

Οι τρεις εκκλησίες που επισκεφθήκαμε στην Ραβέννα (Άγιος Βιτάλιος, Άγιος Απολλινάριος in Classe, Άγιος Απολλινάριος Nuovo), ήταν διακοσμημένες από τον Ιουστινιανό με υπέροχα ψηφιδωτά. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο αυτοκράτορας και η γυναίκα του Θοδώρα παρουσιάζονταν σε δυο μεγαλοπρεπείς ψηφιδωτές παραστάσεις! Συγκλονιστικές εικόνες από Βυζάντιο…

Κι από την Ραβέννα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, στην Βενετία των Δόγηδων. Σε μια από τις ρομαντικότερες πόλεις του κόσμου, πατέρας και γιός «λιώσαμε σόλες» και παραδοθήκαμε άνευ όρων στην ακαταμάχητη γοητεία της.

VENEZIA

Από το λιμάνι της Βενετίας, το “2 GENERATIONS’ RIDE – 2 CONTINEΝTS” συνεχίστηκε πλέον εν πλω. Την ατμοπλοϊκή μετάβασή μας στην Ελλάδα (Ηγουμενίτσα) ανέλαβε το πλοίο “ΕΛΥΡΟΣ”, η ναυαρχίδα της «ΑΝΕΚ LINES».

Χάρη στο γεγονός ότι η κοινοπραξία «SUPERFAST FERRIES / ANEK LINES» ήταν χορηγός του “2 GENERATIONS’ RIDE – 2 CONTINEΝTS”, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε -σε πραγματικές συνθήκες εργασίας- τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται με υποδειγματικό επαγγελματισμό και μεριμνούν από το 1967 για την ασφαλή μεταφορά μας στους υδάτινους δρόμους της Μεσογείου.

ELYROS ANEK LINES 3

Ενημερωτική ξενάγηση στην γέφυρα του πλοίου, δείπνο με τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς του πληρώματος, ζεστή φιλοξενία και διαμονή σε πολυτελή καμπίνα ήταν οι “δυνατές” εμπειρίες που αποκομίσαμε στην διάρκεια του 25ωρου ταξιδιού μας στα ήρεμα νερά της Αδριατικής.

ELYROS ANEK LINES

Κι όσον αφορά τον Γιώργο, αυτός κέρδισε αμέσως την συμπάθεια του πλοιάρχου κ. Μάρκου Πολομαρκάκη, καθώς ήταν συνονόματος με τον 6χρονο γιο του! Χρόνια πολλά στους μικρούς Γιώργηδες...

Καθώς η λευκή Honda μάς οδηγούσε από την Ηγουμενίτσα στην Αθήνα και το πέπλο της νύχτας είχε τυλίξει γύρω μας τα πάντα, ένοιωσα επιτακτική την ανάγκη να συζητήσω νοερά με τον εαυτό μου για τούτο το ιδιαίτερο ταξίδι που έφτανε στην ολοκλήρωσή του.

GABES

Είχα περάσει 20 αξέχαστες μέρες στην ίδια σέλα με συνοδοιπόρο τον 11χρονο γιό μου, ταξιδεύοντας 5.200 χλμ. σε 2 ηπείρους. Αυτό το πρωτόγνωρο ταξίδι ήταν και για τους δυο μας ένα τεράστιο δώρο ζωής. Μοιραστήκαμε δυνατά συναισθήματα, γεμίσαμε το μυαλό μας με εικόνες μοναδικές, συνεργαστήκαμε -αλλά και τσακωθήκαμε-, γελάσαμε μέχρι δακρίων, ανοίξαμε την καρδιά μας ο ένας στον άλλο και μιλήσαμε σαν δυο καλοί φίλοι. Πατέρας και γιος στην ίδια σέλλα; Εμπειρία ανεκτίμητη…

Διαβάστε ΕΔΩ το Α' μέρος του ταξιδιωτικού.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 08:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon