.
Κατηγορία Sherco
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 16:17

Test – Sherco Enduro 2020 - Αποστολή στην Ιταλία

Του Aviad Avrahami
Φωτό: Sherco

Αυτές τις μέρες η Γαλλική Sherco γιορτάζει τα 20 χρόνια της. Ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά κατασκεύαζε μόνο μοτοσυκλέτες Trial, ενώ η πρώτη της Enduro παρουσιάστηκε το 2004. Τα τελευταία 15 χρόνια η μικρή αυτή εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία στην πρώτη γραμμή του Enduro και σήμερα πρωταγωνιστεί στον χώρο.

Η Sherco σχεδιάζει τα δικά της πλαίσια και οι μοτοσυκλέτες της διακρίνονται για τη στενή τους σιλουέτα και το χαμηλό τους βάρος. Ταυτόχρονα προσφέρουν άριστη δυναμική συμπεριφορά και σύγχρονες ικανότητες. Πάνω απ’ όλα όμως είναι οι κινητήρες τους και πρωτίστως οι τετράχρονοι. Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψεις πως μια τόσο μικρή εταιρεία μπορεί να παράγει τόσο υψηλής ποιότητας κινητήρες σε όλα τα επίπεδα: δύναμη, συμπεριφορά, έλεγχος, φυσικό μέγεθος και βάρος.

Η εταιρεία σήμερα έχει μεγαλώσει αρκετά και προσφέρει 13 μοντέλα Enduro (Racing και Factory), συν Cross Country, Trial και Supermoto, έχει στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο με 750 σημεία σε 5 ηπείρους και επενδύει σοβαρά σε διάφορες αγωνιστικές κατηγορίες. Εντυπωσιακό!

Η εξέλιξη συνεχίζεται

Για το 2020 η Sherco δεν προχωρά σε άλματα, αλλά συνεχίζει να εξελίσσει και να βελτιώνει τα εργαλεία της ώστε αυτά να γίνουν ακόμη πιο δυνατά, ευκολοδήγητα και αποδοτικά.

Η σειρά Factory για φέτος έχει νέα γραφικά, αλλά και μπλε προστατευτικά στο πλαίσιο. Οι μηχανικές αλλαγές φέρνουν ένα νέο πίσω γρανάζι AFAM, ατσάλινο μα πολύ ελαφρύ, ενώ οι δίχρονες μοτοσυκλέτες αποκτούν ένα νέο τελικό εξάτμισης που είναι 150 γραμμάρια ελαφρύτερο. Και εδώ ο στόχος είναι περισσότερη δύναμη στις χαμηλές και μεσαίες.

Στους κινητήρες η Sherco προτίμησε να μείνει με καρμπυρατέρ και, ενώ περιμέναμε να δούμε ψεκασμό, η εταιρεία λέει πως όσο αυτός δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα έναντι του καρμπυρατέρ, δε βλέπει τον λόγο να αλλάξει. Όταν ο ψεκασμός θα αποδίδει καλύτερα (ή όταν οι προδιαγραφές θα τους αναγκάσουν), τότε θα το υιοθετήσουν.

103A3153

Το δίχρονο 125 δέχτηκε μια βελτίωση στην ηλεκτρική power valve, η οποία πλέον μπορεί να ρυθμιστεί για μεγάλα υψόμετρα με ένα ειδικό εργαλείο. Επιπλέον αποκτά ένα νέο πιστόνι με διαφορετικό προφίλ και το αποτέλεσμα των επεμβάσεων αυτών είναι περισσότερη δύναμη σε λίγο ψηλότερες στροφές.

Οι κινητήρες των δίχρονων 250 και 300 αποκτούν νέα βαλβίδα εισαγωγής, αυλό κοντύτερο κατά 15 χιλιοστά και, μαζί με τον νέο σωλήνα εισαγωγής αέρα, υπόσχεται πιο δυνατές χαμηλομεσαίες στροφές.

Έχουμε επίσης νέα έδραση της reed, βελτιωμένη λίπανση του συμπλέκτη και νέο υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό του.

Στα τετράχρονα 250 και 300 η Sherco ελάφρυνε τους κινητήρες κατά 400 γραμμάρια αλλάζοντας τα γρανάζια της αντλίας λαδιού και της μίζας και βελτίωσε τον μηχανισμό επιλογής ταχυτήτων.

Σημαντικότερα κέρδη σε βάρος, φτάνοντας στα 600 γραμμάρια, συναντάμε στους μεγαλύτερους τετράχρονους κινητήρες – 450 και 500 – αφαιρώντας βάρος από κάθε κινητό μέρος τους, όπως ο στρόφαλος, η καμπάνα συμπλέκτη, διάφορα γρανάζια κ.ά.

Όπως βλέπετε εδώ, δεν συντελέστηκε καμιά επανάσταση, αλλά η πρόοδος είναι συνεχής στις Enduro μοτοσυκλέτες της Sherco.

Racing ή Factory;

Η παγκόσμια παρουσίαση φιλοξενήθηκε σε έναν πύργο της βόρειας Ιταλίας, με πολλά μονοπάτια στο τριγύρω δάσος και μια σπέσιαλ ειδική διαδρομή.

Στη διάρκεια της ημέρας οδηγήσαμε όλα τα Enduro μοντέλα της Sherco, τόσο τα Racing όσο και τα Factory. Συνολικά μιλάμε για 13 μοτοσυκλέτες και ο λόγος γι’ αυτό είναι πως το 125 παράγεται μόνο σε Racing έκδοση, ενώ όλα τα υπόλοιπα διατίθενται και στις δύο.

Αν αφαιρέσουμε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τις εξατμίσεις και τις αναρτήσεις, δηλαδή τις σημαντικότερες αλλαγές στα νέα μοντέλα, το συμπέρασμά μας από την περσινή παρουσίαση των μοντέλων 2019 απλά ενισχύεται από τη γκάμα του 2020.

103A3586

Τα συστήματα της Akrapovic για τα τετράχρονα και της FMF για τα δίχρονα προσφέρουν ακριβέστερη απόκριση και, στην περίπτωση των πρώτων, μείωση βάρους. Είναι αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις, όπως το καθάρισμα εμποδίων, η δυνατή έξοδος από στροφή, αλλά από την άλλη απαιτούν περισσότερη εμπλοκή του αναβάτη και, φυσικά, καλύτερη φυσική κατάσταση. Οι αναβάτες που δεν είναι αρκετά γυμνασμένοι θα κουραστούν νωρίτερα με τις Factory εκδόσεις και αυτό είναι πιο εμφανές όσο μεγαλύτερος είναι ο κινητήρας.

Η σημαντικότερη διαφορά εντοπίζεται στις αναρτήσεις. Αν και η γκάμα διαθέτει με WP XLPOR αναρτήσεις μπροστά και πίσω, η Factory σειρά έρχεται με αμορτισέρ ΚΥΒ. Μπροστά έχουμε ένα 48άρι πιρούνι, ενώ πίσω ένα θηριώδες monoshock Kayaba, με σκληρότερα ελατήρια και υδραυλικά από τα WP, σχεδιασμένα για μεγαλύτερο φορτίο και ταχύτητες.

Το σημαντικό πλεονέκτημα των Kayaba στις εκδόσεις Factory είναι η ανώτερη αίσθηση από το μπροστινό, με άφθονη πληροφόρηση, άριστη απορρόφηση ανωμαλιών και εντυπωσιακή σταθερότητα υπό φορτίο και ταχύτητα. Όσο πιο δυνατά οδηγούμε, τόσο περισσότερο αναδεικνύονται τα προτερήματά τους.

Από την άλλη, οι χομπίστες θα απολαύσουν καλύτερα τα μαλακότερα Racing μοντέλα, καθώς τα οφέλη των Kayaba θα τα εκμεταλλευτούν οι πιο έμπειροι αναβάτες.

Οι μοτοσυκλέτες

Οι Sherco φημίζονται για το χαμηλό τους βάρος και τη στενή τους γραμμή. Όσον αφορά στην εργονομία, είχαμε την αίσθηση πως τα μαρσπιέ είναι πολύ χαμηλά ως προς τη σέλα, αλλά αυτό το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα και δε μας ξαναπασχόλησε ποτέ.

Η ποιότητα κατασκευής, των υλικών, της συναρμολόγησης, τα πλαστικά και τα αυτοκόλλητα, όλα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ίσως ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου του Enduro.

Μας άρεσε πολύ το SE125R που, με τον σύγχρονο δίχρονο κινητήρα του, προσφέρει μια ελαφριά μοτοσυκλέτα με υψηλής ποιότητας αναρτήσεις, άριστη συμπεριφορά και δύναμη και διαθέτει και μίζα. Θα θέλαμε λίγη παραπάνω δύναμη χαμηλά, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας άριστος κινητήρας και αποτελεί ένα εξαιρετικό σχολείο για νέους αναβάτες enduro – όπως δηλαδή πρέπει να είναι ένα 125.

 MG 2858

Τα δίχρονα 250 και 300 έκαναν ένα άλμα μπροστά φέτος, ειδικά το 250. Είναι εμφανέστατη η επιπλέον δύναμη στις χαμηλές και μεσαίες, κάτι που σημαίνει γραμμικότερους κινητήρες, λιγότερα ξεσπάσματα, λιγότερη χρήση του συμπλέκτη.

Από την άλλη έχουν λίγο κραδασμό, κυρίως το 300, και ειδικά όταν έχεις καλομάθει στους απαλούς κινητήρες της ΚΤΜ με τον ψεκασμό.

Παρόλα αυτά είναι άριστοι δίχρονοι κινητήρες για πολύ κατάλληλοι για χρήση Enduro, εξαιρετικά αποδοτικοί στο να γεννούν πρόσφυση. Με τον πιο επιθετικό χάρτη ανάφλεξης η απόκριση είναι άμεση και οι στροφές ανεβαίνουν γρήγορα, ενώ περνώντας στον χαλαρό χάρτη η οδήγηση γίνεται ανάλογα πιο χαλαρή. Για παράδειγμα, το 300 με τον ήπιο χάρτη σε αυτή τη δασική διαδρομή της παρουσίασης ήταν μια σκέτη απόλαυση, πανεύκολο στην οδήγηση, ενώ τον αγριότερο χάρτη τον προτιμήσαμε καλύτερα στο 250.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος χρήσης τους είναι πολύ μεγάλο και σε κάθε περίπτωση προτιμούμε το δίχρονο 250 από το 300 και, κατά τη γνώμη μας, ταιριάζει σε μεγαλύτερο εύρος αναβατών.

Τα πραγματικά μαργαριτάρια της οικογένειας πάντως είναι τα SEF250R και SEF300R. Το έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα: είναι δύσκολο να πιστέψεις πως μια τόσο μικρή εταιρεία μπορεί να φτιάχνει έναν τόσο καλό κινητήρα. Είναι μικρός, ελαφρύς, υπερ-αποδοτικός, διασκεδαστικός και εύκολος στον έλεγχο.

 MG 1497

Η άποψή μας πως το SEF300R αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις για ερασιτεχνικό enduro δεν έχει αλλάξει, κυρίως γιατί είναι ελαφρύ, έχει άριστη συμπεριφορά και, πάνω απ’ όλα, έναν υπέροχο κινητήρα που βγάζει τη δύναμή του στο έδαφος με απαλό και ευχάριστο τρόπο.

Αυτή τη φορά προτιμήσαμε να δώσουμε έμφαση στη SEF250R και το συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για μια σπουδαία μοτοσυκλέτα που θα βολέψει εξίσου τον χομπίστα και τον ικανότερο αναβάτη, με τον κινητήρα του να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά απόδοσης με αυτόν του 300, δηλαδή απαλή απόκριση και εξαιρετική μετάδοση της ισχύος. Στρίβει άριστα, αλλάζει κατεύθυνση πολύ γρήγορα και είναι μια από τις κορυφαίες προτάσεις στα τετράχρονα Enduro.

Πάμε τώρα στα μεγάλα μοντέλα, 450 και 500. Το πρώτο είναι ένα από τα ελαφρύτερα 450 που έχουμε καβαλήσει , ο κινητήρας του δεν έχει την άγρια απόδοση που συνήθως περιμένει κανείς σε αυτήν την κατηγορία και, παρά το βάρος των κινητών του μερών, είναι εύκολοι στις αλλαγές κατεύθυνσης και προβλέψιμο στις αντιδράσεις του.

Στο 500 οδηγήσαμε μόνο την έκδοση Factory και αυτή απαιτεί έναν ικανό και δυνατό αναβάτη που να ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει τους παλμούς ισχύος που παράγονται. Είναι μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη πρωτίστως για ανοικτές διαδρομές.

Ένα βήμα μπροστά

Η Sherco συνεχίζει να εξελίσσει τις μοτοσυκλέτες της, να παρουσιάζει νέα μοντέλα σε νέες κατηγορίες και βελτιώνει τα υπάρχοντα. Αυτή η μικρή εταιρεία – που δεν είναι πια μικρή – ανοίγει τον δικό της δρόμο στο μέτωπο του Enduro και τα βάζει με τους γίγαντες, όπως η ΚΤΜ.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες της μοτοσυκλέτες προσφέρουν υψηλά στάνταρ, οι κινητήρες τους βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο – ειδικά οι τετράχρονοι – και ο καθένας μπορεί να απολαύσει το χαμηλό τους βάρος, τη δυναμική συμπεριφορά και την εξαιρετική ποιότητά τους.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε πως και το 2020 η Sherco συνεχίζει να ανεβαίνει και να προσθέτει αξία στα Enduro μοντέλα της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Racing

tx Racing sherco

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Factory

tx Factory sherco

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Sherco SE-F 300 - SE 300 Racing 2018 Test - Sherco 250 SE-F Factory 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon