Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Light Casting: Ποιο αγκίστρι να επιλέξω για το ψάρεμα της μουρμούρας

28 Σεπτεμβρίου, 2018

Light Casting: Ποιο αγκίστρι να επιλέξω για το ψάρεμα της μουρμούρας

Ο καιρός καλοσύνεψε και οι δυνατοί άνεµοι µε τα πολλά µποφόρ έχουν µειωθεί σηµαντικά σε συχνότητα και διάρκεια, παραδίδοντας τη σκυτάλη στις µπουνάτσες και τις ηλιόλουστες µέρες.

Έτσι, η κατεξοχήν παράκτια τεχνική του χειµώνα, το surf casting, θα δώσει τη σειρά της σε άλλες, ελαφρύτερες τεχνικές όπως το light casting, το beach ledgering και το feeder. Οι τεχνικές µε τα φίνα υλικά, τις λεπτοκαµωµένες αρµατωσιές και το εντατικό-προσεκτικό µαλάγρωµα, απευθύνονται κυρίως σε ψάρια πολύ καχύποπτα και έξυπνα, τα οποία κοπαδιάζουν συχνά και τρέφονται οµαδικά σκαλίζοντας τους πεντακάθαρους, αµµώδεις βυθούς. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά όµως, είναι σαν να ονοµατίζουν ένα και µόνο είδος ψαριού : τη µουρµούρα, που πραγµατικά αποτελεί την ψαρευτική πανάκεια του καλοκαιριού. Πρώτο µας µέληµα στο ψάρεµα της µουρµούρας αποτελεί η επιλογή του σωστού µουρµουρότοπου, όπου ο βυθός είναι κυρίως αµµούδα και διανθίζεται από µερικές διάσπαρτες συστάδες µε φύκια, αραιά µονόπετρα ή ελαφρά λασπώδη κοµµάτια, τα οποία όχι µόνο «δε χαλάνε τη συνταγή», αλλά προοιωνίζουν πιο πλούσια ψαρέµατα, κρύβοντας πολλά και καλά δολώµατα. Δεύτερο βήµα η προσεκτική επιλογή δολωµάτων (συνήθως ακροβάτης, αµερικάνικο, µαύρο, άγριο κόκκινο, τριχιά, καραβιδάκι κόκκινο ή πράσινο), ώστε να εξασφαλίσουµε ότι είναι ολόφρεσκα και πολύ ζωντανά. Τελικό και ίσως κρισιµότερο στάδιο, η σωστή επιλογή εξοπλισµού και η προετοιµασία των αρµατωσιών. Όταν µιλάµε για εξοπλισµό και αρµατωσιές, εννοούµε καλάµια µαλακά, µε casting weight το πολύ 60 γραµµάρια, µηχανισµούς τριαντάρηδες, µάνα -το πολύ- 0,28 mm, παράµαλλα διαµέτρου 0,17-0,20 χιλιοστών και τέλος -το επίµαχο σηµείο- αποτελεσµατικά, καλής ποιότητας µουρµουράγκιστρα. Τι αγκίστρι όµως πρέπει να επιλέξουµε για το ψάρεµα µουρµούρας; Σε αυτό το σηµείο µπορώ να πω πως είµαστε αρκετά τυχεροί, αφού υπάρχει πληθώρα από εξειδικευµένα µουρµουράγκιστρα. Τα περισσότερα από τα επώνυµα αγκίστρια της εγχώριας αγοράς έχουν εµφανείς διαφορές µεταξύ τους, το καθένα διαθέτει όµως το δικό του χαρακτήρα και κάποια µοναδικά πλεονεκτήµατα που το κάνουν ξεχωριστό. Ας δούµε µερικά από τα πιο συνηθισµένα, δοκιµασµένα και αποδεδειγµένα αποτελεσµατικά αγκίστρια για το ψάρεµα της µουρµούρας.

Το λεγόµενο και «διπλάρπαδο» αγκίστρι
Ένα αγκίστρι µε σχετικά µακρύ και λεπτό κοτσάνι, «κυµατιστό» σχήµα (µοιάζει λίγο µε το λατινικό ερωτηµατικό) και µικρές ακίδες στον κορµό, για καλύτερη συγκράτηση του δολώµατος. Το λεπτό του σύρµα αποτελεί το βασικό του πλεονέκτηµα, αφού συµπεριφέρεται στα λεπτοκαµωµένα δολώµατα κυριολεκτικά «µε το γάντι», ενώ το µικρό του βάρος προσφέρει πολύ φυσικές παρουσιάσεις, εξασφαλίζοντας περισσότερες τσιµπιές και ανάλογες συλλήψεις.

Αγκίστρι Semi circle
Στην «αγκιστρική» βιβλιογραφία αναφέρεται και ως «semi circle», δηλαδή «ηµικυκλικό». Την ονοµασία αυτή την οφείλει στην ακίδα του, η οποία κλίνει προς τον κορµό, κάνοντας πολύ συχνά τα καρφώµατα των ψαριών χωρίς την παρέµβαση του ψαρά. Εδώ έχουµε να κάνουµε µε ένα αγκίστρι αρκετά λεπτό και µικρό, αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστό χάρη στον κόκκινο χρωµατισµό του. Αυτή είναι και η –θετική- ιδιαιτερότητά του, αφού το κόκκινο χρώµα είναι το λιγότερο ορατό σε µικρά βάθη (ακόµα και σε ηµερήσια ψαρέµατα), ενώ παραλλάσσεται καλύτερα µε δολώµατα που διαθέτουν αίµα (ακροβάτης, αµερικάνικο, άγριο κόκκινο, τριχιά) ή έχουν κόκκινο χρώµα (καραβιδάκι). Έτσι, το τελικό αποτέλεσµα είναι απολύτως ρεαλιστικό και άκρως ελκυστικό, αφού δεν πονηρεύει τα ψάρια και εξασφαλίζει την εµπιστοσύνη τους.

Αγκίστρι Crystal
Το πολύ κοινό, τύπου «crystal» αγκίστρι. Ο συγκεκριµένος τύπος υλικού, χαρακτηρίζεται από το τετραγωνισµένο (και όχι κυλινδρικό όπως στα παραπάνω) σχήµα του σύρµατος και την απολύτως ίσια ακίδα. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται συνηθισµένο, όµως η ίσια ακίδα βοηθά σηµαντικά στο κάρφωµα του ψαριού, µιας και η µουρµούρα ρουφά το δόλωµά της και αρκεί µια οποιαδήποτε επιπόλαιη κίνησή της για να έχουµε άµεσο κάρφωµα.

Συνοψίζοντας, θα πούµε ότι το κύριο χαρακτηριστικό των µουρµουράγκιστρων είναι ο λεπτός κορµός, κάτι απόλυτα επιθυµητό, αφού για το ψάρεµα της µουρµούρας θα χρειαστεί να δολώσουµε λεπτά, µαλακά και πολύ ευαίσθητα δολώµατα (η τριχιά και το µουρµουροσκούληκο της άµµου είναι τα πιο ντελικάτα).  Τα µεγέθη που θα χρησιµοποιήσουµε διαφοροποιούνται ανάλογα µε την εταιρεία κατασκευής και ο µέσος όρος κυµαίνεται σε νούµερα από 6 έως 10. Πάντως, ποτέ δεν πρέπει να µας εκπλήσσει το γεγονός να πιαστεί κάποια πολύ µεγάλη µουρµούρα σε αγκίστρι άλλου τύπου (πχ. Aberdeen) δολωµένο µε µονοδόλι, στοχεύοντας σε κάποια µοναχική τσιπούρα της περιοχής.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Αγκίστρια Ψάρεμα μουρμούρας Αγκίστρι Light Casting Μουρμούρες Αγκίστρι για Μουρμούρα
Comodo SSL