Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Ψάρεμα Spinning: Γοφάρι - Δυνατός μαχητής, άξιος αντίπαλος

22 Μαΐου, 2019

Ψάρεμα Spinning: Γοφάρι - Δυνατός μαχητής, άξιος αντίπαλος

Γοφάρι. Όσοι το έχουν ψαρέψει, αναπολούν ωραίες µάχες και συγκινήσεις στο άκουσµα του ονόµατός του, ενώ όσοι δεν έχουν αναµετρηθεί µαζί του, ονειρεύονται και ελπίζουν να συναντηθούν κάποτε µε αυτό.

Αναφορές πολλές γι’ αυτό το ψάρι: άξιος αντίπαλος, µαχητικός, δε θα το βάλει κάτω όσο και αν προσπαθήσουµε να το κουράσουµε.

Ακόµα και µπροστά µας είναι πολλές φορές δυνατό να χάσουµε τη µάχη µε το γοφάρι. Θα µας έχει προσφέρει όµως συγκίνηση, εµπειρία, αλλά και ένα καλό µάθηµα για τα επόµενα ψαρέµατα µας. Το γοφάρι ζει και κυκλοφορεί στα νερά µας σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, η καλύτερη όµως περίοδος σε πολλές περιοχές της χώρας µας, είναι από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.
Σίγουρα πολλοί από εµάς έχουµε πέσει επάνω σε γοφάρια και τους χειµερινούς µήνες.

Αυτό είναι δυνατό να συµβεί, αλλά να ξέρετε ότι δε θα κάτσουν πολλές µέρες στον τόπο που θα τα βρούµε. Τους χειµερινούς µήνες, µπορεί να τα πετύχουµε τυχαία για κάποιες ηµέρες, συνήθως κατά τη µετακίνηση τους σε νοτιότερες περιοχές, οπού θα κάνουν στάση για να φάνε. Αν τα πετύχουµε τότε, θα είµαστε τυχεροί και θα ζήσουµε πραγµατικά κινηµατογραφικές µάχες.
Το γοφάρι κινείται και µετακινείται µαζικά σε µεγάλα κοπάδια, συνήθως µε ψάρια του ιδίου µεγέθους.
Τα µεγαλύτερα ψάρια, µπορεί να κινούνται σε µικρότερα κοπάδια τριών- τεσσάρων ατόµων, ενώ όσο µεγαλώνουν σε µέγεθος, κυκλοφορούν µόνα τους, ή το πολύ δυο-δυο.

∆ιατροφικές συνήθειες του γοφαριού
Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα γοφάρια κυνηγούν κοπαδιαστά, και για αυτό τα κοπάδια µικρών ψαριών αποτελούν το βασικό τους στόχο, προκειµένου να µπορέσουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Κοπάδια σαρδέλας, γαύρου και κεφαλόπουλων, είναι στην κορυφή της προτίµησής τους. Τα γοφάρια κυριολεκτικά τα περικυκλώνουν αυτά τα κοπάδια, και µε επανωτές επιθέσεις αποδεκατίζουν µε λύσσα τα θηράµατά τους. Χτυπούν µε τόση µανία το κοπάδι, που µετά από µια τέτοια µάχη στο νερό αιωρούνται λέπια και πολλά τεµαχισµένα σαρδελάκια.

Οι ώρες που αναζητά την τροφή του, δεν είναι ποτέ σταθερές. Μπορεί να φάει όλες τις ώρες της ηµέρας, αλλά και της νύχτας. Έτσι λοιπόν, είναι δύσκολο να πω µε σιγουριά πότε να τα ψαρέψετε, απλώς θα αναφέρω ποιες ώρες ήταν καλές ανά εποχή, σύµφωνα µε επιτυχίες µου και επιτυχίες φίλων.
Τους χειµερινούς µήνες, αποδοτικότερες είναι οι µεσηµεριανές ώρες, την άνοιξη το σούρουπο και το ξηµέρωµα, ενώ τους καλοκαιρινούς µήνες οι «περασµένες» ώρες.

Εξοπλισµός spinning για γοφάρια
Ο εξοπλισµός που θα ψαρέψουµε τα γοφάρια, είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός και εξαρτάται από την εµπειρία και τη γνώση του. Θα προσπαθήσω όµως να βοηθήσω και εγώ µε όσα γνωρίζω για το ψάρεµά τους, ώστε να έχετε επιτυχηµένα αποτελέσµατα, µε τις λιγότερες δυνατές απώλειες ψαριών.

Ο τρόπος που χτυπάει το γοφάρι στο τεχνητό µας, είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος. ∆ηλαδή ακολουθεί το τεχνητό και το χτυπάει από πίσω ή από κάτω, ενώ αµέσως µόλις καταλάβει ότι έχει παγιδευτεί, κάνει σάλτα έξω από το νερό, τινάζοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά για να απαλλαγεί από το τεχνητό.
Φέτος µου δόθηκε η ευκαιρία να πειραµατιστώ πολύ µε αυτά τα ψάρια, αφού τα βρήκα και τα ψάρεψα πολλές φορές. Έπιασα αρκετά, αλλά παράλληλα είχα και πάρα πολλές απώλειες.

Αυτό που µπορώ να πω µε σιγουριά, είναι ότι καµία από όλες αυτές τις απώλειες δε µε πείραξε, για έναν και µοναδικό λόγο. Σε κάθε απώλεια είχα και κάτι να µάθω, τόσο για το καλάµι και το µηχανισµό µου, όσο και για τα τεχνητά που δοκίµαζα σε κάθε βολή.
Υπήρξε µάλιστα ηµέρα που σε κάθε βολή είχα επάνω ψάρι, άσχετα αν το τελικό αποτέλεσµα ήταν θετικό ή αρνητικό. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, ήταν µια καλή ευκαιρία να µάθω πολλά γι αυτά τα ψάρια.

Γοφάρια πιασµένα µε minnow.

Καλάµι
Όταν το γοφάρι πιαστεί, αντιδρά σχεδόν πάντα µε τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω. Χτυπώντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά στο σηµείο ή στα σηµεία που έχουν εισχωρήσει οι σαλαγκιές, οι πληγές µεγαλώνουν, και όταν χάσουµε την επαφή, το ψάρι σχεδόν πάντα απαλλάσσεται από το τεχνητό. Ο µοναδικός τρόπος για να µη χάσουµε την επαφή µας, είναι να µην του κάνουµε το χατίρι καµία στιγµή. Εννοώ δηλαδή ότι δεν πρέπει να έχουµε λυτά φρένα και το καλάµι µας να έχει αρκετά «αποθέµατα δυνάµεων», ώστε να το ζορίσουµε και να το φέρουµε σε εµάς.
Όσα ψάρια έπιασα, και προσπάθησα να τα φέρω ήρεµα και µε χαλαρά φρένα για να τα κουράσω, σχεδόν όλα κατάφεραν να πετάξουν το τεχνητό από πάνω τους. Ένα καλάµι extra fast µε lure cast 7-35 ή 10-40, θεωρώ ότι είναι αποτελεσµατικότερο από οποιοδήποτε άλλο, γιατί ένα καλάµι που έχει τη δύναµη να φέρει το ψάρι γρήγορα έξω, είναι καταλληλότερο από κάποιο µε διαφορετικό lure cast και action, το οποίο θα δώσει το χρόνο και πολλές ευκαιρίες στο ψάρι να απελευθερωθεί.
Έτσι λοιπόν, αυτό που έχουµε να κάνουµε µόλις πιαστεί το ψάρι µε το κατάλληλο καλάµι, είναι να το κοντράρουµε και να το βγάλουµε έξω από το νερό γρήγορα. Θα µου πείτε «κι αν δεν έχει πιαστεί καλά, δε θα το χάσουµε;» Το µόνο σίγουρο αν το γοφάρι δεν είναι πιασµένο καλά, είναι πως θα χαθεί. Αν το γοφάρι δεν έχει πιαστεί καλά, είναι σίγουρα χαµένο, αν όµως είναι καλά πιασµένο και δεν του δώσουµε την ευκαιρία να µεγαλώσει τις πληγές από τις σαλαγκιές το αποτέλεσµα θα είναι θετικό για εµάς.
Άλλος ένας λόγος για να θέλουµε τα παραπάνω χαρακτηριστικά από το καλάµι µας, είναι ότι και µπορεί να ρίξει σωστά τα τεχνητά που χρησιµοποιούµε, όπως τα surface ή τα µεγάλα minnow, και να τα στείλει σε αποστάσεις που δε µπορούν τα καλάµια µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά και να τους δώσει τη σωστή πλεύση.

Μεγάλα κουτάλια µε φτερά στη σαλαγκιά, είναι εξίσου αποδοτικά και σίγουρα θα µας χρειαστούν κάποια στιγµή.

Μηχανισµός
Κάποια χαρακτηριστικά του µηχανισµού, είναι απαραίτητα για να ταιριάξει και να ζυγίσει σωστά µε το καλάµι µας. Έτσι, ο µηχανισµός θα πρέπει να είναι αναγραφόµενου µεγέθους 3000, δηλαδή να χωρά τουλάχιστον διακόσια µέτρα νήµατος PE 1,5. Η ταχύτητά του είναι υψηλής σχέσης, ώστε να µπορεί να δουλέψει σωστά τα τεχνητά που θεωρούνται αποτελεσµατικότερα, οπότε θα πρέπει να έχει Gear Ratio από 5,6:1 και πάνω. ∆ηλαδή θα πρέπει ο µηχανισµός να είναι γρήγορος.
Άλλο ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό του στο οποίο πρέπει να δώσουµε µεγάλη σηµασία, είναι τα φρένα του.

Οι µάχες µε τα µεγάλα γοφάρια είναι τόσο δυνατές και έντονες, που θα πρέπει ο µηχανισµός µας να µη δίνει ατελείωτα φρένα στο ψάρι, παρά µόνο λίγα, αυτά δηλαδή που είναι απαραίτητα για να αποσβένει τα µεγάλα και απότοµα κεφάλια του.

Surface Popper Skipping: τα τεχνητά που θα δουλέψουν στα γοφάρια.

Τεχνητά για γοφάρια
Πριν αναφέρω τα αποτελεσµατικότερα τεχνητά που θα δουλέψουµε, θέλω να τονίσω τα αγαπηµένα χρώµατα του γοφαριού. Αυτά είναι µε προτεραιότητα, το λευκό σε όλους τους τύπους τεχνητών, και µετά τα ρεαλιστικά στις αποχρώσεις του ασηµί. Πολλοί φίλοι ψαρεύουν τα γοφάρια µόνο µε top water τεχνητά, όπως είναι τα surface ή τα popper, αλλά και µε υβρίδια, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποτελεσµατικά από τα minnow.
Από προσωπική εµπειρία, θέλω να αναφέρω ότι έτυχε µέρα που δεν έτρωγαν σε top water, παρά µόνο σε minnow. Τα ψάρια ήταν εκεί, ρίχναµε surface τεχνητά, ακολουθούσαν, αλλά δεν έκαναν επίθεση. Όταν αλλάξαµε και βάλαµε minnow, άρχισαν να χτυπούν σαν τρελά. Αυτό το αναφέρω για σας προϊδεάσω να τα δοκιµάσετε, στην περίπτωση που δεν τρώνε τα ψάρια.

Πολλά ψάρια έχουν βγει και µε µεγάλα κουτάλια, ειδικά µε αυτά που η σαλαγκιά στο πίσω µέρος της έχει φτερά. Όποιο τύπο τεχνητού και να επιλέξετε, θα πρέπει να προτιµήσετε µεγάλα µεγέθη, από 17 έως 20 cm, ώστε να µειώσουµε τον κίνδυνο να µας καταπιούν τα ψάρια το τεχνητό και να µας κόψουν την αρµατωσιά.
Κάποια τεχνητά που δεν είναι πολύ γνωστά, αλλά δουλεύουν πολύ καλά στα γοφάρια. Μιλάµε για τα skipping lure. Λόγω του βάρους τους, µπορούν να πιάσουν µεγάλη απόσταση βολής, ενώ για την πλεύση τους δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική, παρά µόνο να τα ρίχνουµε και να τα µαζεύουµε γρήγορα. Το µάζεµα γίνεται µε όρθιο το καλάµι, ενώ κατά διαστήµατα µπορούµε να κάνουµε µικρά jerking.

Tips
•Τα γοφάρια έχουν πολύ κοφτερά δόντια, που µπορούν να κόψουν ακόµα και πολύ χοντρή πετονιά. Για να µειώσουµε σε µεγάλο ποσοστό αυτά τα χασίµατα, προτιµότερο είναι να βάλουµε ένα µικρό παράµαλλο από σύρµα, περίπου 10 cm µπροστά από το τεχνητό. Έτσι, εάν το ψάρι είναι µεγάλο ή επιτεθεί στο κεφάλι του τεχνητού, δε θα µπορέσει να µας το κόψει.
•Αν τα ψάρια δεν έχουν όρεξη να φάνε, θα δοκιµάσουµε πρώτα µε surface και popper, δηλαδή µε θορυβώδη τεχνητά για να τα ερεθίσουµε, και µετά θα προσπαθήσουµε µε minnow. Είναι µια τεχνική που δοκιµάσαµε και έκανε τα ψάρια να επιτεθούν.
•Τα µεγάλα γοφάρια κινούνται περιµετρικά από το κοπάδι των µικρότερων. ∆οκιµάστε µε βαριά τεχνητά, όπως τα skipping lure που ανέφερα, να φτάσετε πίσω από εκεί που ξεκινούν να τρώνε τα µικρότερα. Πολλές φορές τα ψάρια-τρόπαια είναι εκεί πίσω.

Tags
Γοφάρια Ψάρεμα Γοφαριών Γοφάρι Spinning Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL