Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιγαντιαίο καλαμάρι 4 μέτρων καταγράφηκε στα βάθη του Ατλαντικού (ΦΩΤΟ-BINTEO)

17 Σεπτεμβρίου, 2019

Γιγαντιαίο καλαμάρι 4 μέτρων καταγράφηκε στα βάθη του Ατλαντικού (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Αντιμέτωποι με ένα από τα θρυλικότερα και πιο «σκοτεινά» πλάσματα των ωκεανών του πλανήτη βρέθηκε μία ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, η οποία και πραγματοποιούσε έρευνες στον Κόλπο του Μεξικό.
Η ομάδα των ερευνητών βρισκόταν επιβιβασμένη σε σκάφος πραγματοποιώντας έρευνες στον βυθό, σχεδόν 100 μίλια στα ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης, όταν οι κάμερες του σκάφους κατέγραψαν ένα σπάνιο γιγαντιαίο καλαμάρι.

Πενήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, μέσα στο σκοτεινό αυτό περιβάλλον, εμφανίστηκε ένα νεαρό γιγαντιαίο καλαμάρι.Το τρομακτικό αυτό πλάσμα πλησίασε τη συσκευή των επιστημόνων, δίνοντας στους ερευνητές την σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν έστω και φευγαλέα ένα από τα πιο μυστήρια θαλάσσια πλάσματα της Γης.

Το νεαρό γιγαντιαίο καλαμάρι υπολογίστηκε πως είχε μήκος σχεδόν τεσσάρων μέτρων μαζί με τα πλοκάμια του, ενώ μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ξαφνική του εμφάνιση, εξαφανίζεται ξανά στα βάθη του ωκεανού.
Η καταγραφή αυτή του γιγαντιαίου καλαμαριού, παρά το ότι ήταν πολυ σύντομη, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ειδικούς ώστε να μελετήσουν το συγκεκριμένο είδος κεφαλόποδου, αφού μόλις δύο φορές οι συνάδελφοί τους είχαν την τύχη να τα δούν από κοντά και μέχρι το 2006 κανείς δεν είχε καταφέρει να δει ζωντανό γιγάντιο καλαμάρι ενώ όλα τα στοιχεία μέχρι τότε βασίζονταν σε όσα κουφάρια καλαμαριών ξεβράζονταν στις ακτές.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα γιγαντιαία καλαμάρια μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 20 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνούσε τα 13 μέτρα σε μήκος.Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των πλασμάτων αυτών, αξίζει να αναφερθεί ότι το μέγεθος του ματιού τους βρέθηκε να ξεπερνάει σε διάμετρο τα 30 εκατοστά.

Τα γιγαντιαία καλαμάρια, τα οποία κατά καιρούς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιστορίες και διηγήσεις ναυτικών ανά τον κόσμο ζουν σε βάθος μεταξύ 500 και 1.000 μέτρων, ενώ θεωρείται πως ζουν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, εκτός από τις πολικές και τροπικές περιοχές.

www.dailymail.co.uk/video/sciencetech/video-1950854/Video-Rare-moment-12-foot-long-giant-squid-captured-camera.html

Πηγή: gazzetta.gr/dailymail.co.uk

Tags
Γιγαντιαίο Καλαμάρι Ατλαντικός
Comodo SSL