Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Βυζαντινή εκκλησία της Άρτας με τον τρούλο που… αιωρείται!



Το οδοιπορικό του Πρακτορείου «Ορθοδοξία» στον επιβλητικό ιστορικό ναό

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αποτελεί το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, ένα πραγματικό αριστούργημα  με δικού της τύπου βασιλικό ρυθμό. Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και τη γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα, την κατοπινή Αγία Θεοδώρα και πολιούχο της Άρτας.

Παλαιότερα υπήρξε καθολικό μεγάλου μοναστηριού, από το οποίο σώζονται επίσης η τράπεζα και 16 κελιά. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο ίδιος ο ναός ποτέ δε μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά αφαιρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του για τη διακόσμηση γειτονικού τζαμιού, ενώ χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους το 1821 ως προμαχώνας.

Ο επιβλητικός ναός εκπλήσσει και εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον γλυπτό πλούσιο διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Αυτό όμως που τον κάνει μοναδικό είναι η αρχιτεκτονική έμπνευση και η πρωτοπορία στη δημιουργία του τρούλου που δείχνει να… αιωρείται!

Συναρπάζει επίσης αλλά και συγκινεί ένας θρύλος που «συνοδεύει» τον εν λόγω καλαίσθητο ναό, με πρωταγωνιστές τον πρωτομάστορα και το βοηθό του.  

Δείτε το βίντεο:

Αποστολή Άρτα: Αντώνης Μακατούνης

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

Κάμερα- Μοντάζ: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr