Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Καρδίτσα: 5 λόγοι που την κάνουν αγαπημένο φθινοπωρινό προορισμό



Φθινόπωρο. Μια ιδιαίτερη εποχή του χρόνου. Η παλέτα του φθινοπώρου διαθέτει μόνο τρία βασικά χρώματα: κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Μ’ αυτές τις τρεις αποχρώσεις, το φθινόπωρο ντύνει τα τοπία και τους δίνει μια ξεχωριστή λάμψη. Ψάχνεις να βρεις έναν από τους αγαπημένους φθινοπωρινούς προορισμούς βυθισμένο σε κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πινελιές; Ο προορισμός σας βρίσκεται προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, στην πόλη της Καρδίτσας. Η Καρδίτσα ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη που θέλει να θαυμάσει εντυπωσιακά τοπία και να βιώσει ήσυχα τις μέρες του ταξιδιού του.

 

Γιατί αξίζει να οργανώσω ένα ταξίδι στην Καρδίτσα;
Ο κήπος με τα παγώνια και όχι μόνο
Το Πάρκο Παυσίλυπο ή Άλσος του Παυσίλυπου είναι ένα όνειρο! Δεν γίνεται να βρεθείτε στην Καρδίτσα και να μην το επισκεφθείτε. Μια βόλτα στο πάρκο Παυσίλυπο θα απαλύνει κάθε λύπη που κουβαλάτε μέσα σας, ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες. Εξού και το όνομα Παυσίλυπο: “πάυω” και “λύπη“.
Απέναντι από την κύρια είσοδο του Παυσίλυπου στέκεται καμαρωτό το άγαλμα του έφιππου μαύρου καβαλάρη Νικόλαου Πλαστήρα. Ένας στρατιωτικός και πολιτικός με έντονη δράση σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορία στα μισά του 20ου αιώνα.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό άγαλμα του Παυσίλυπου είναι το αντίγραφο του αγάλματος της Μάνας, του Χ. Καπράλου.

 

Αυτό που ξεχωρίζει στο πάρκο Παυσίλυπο στην Καρδίτσα είναι τα ελεύθερα παγώνια. Ένα πανέμορφο πουλί με εντυπωσιακό φτέρωμα και μεγαλοπρεπή εμφάνιση. Είναι τόσα πολλά που δεν θα ψάξεις πολύ για να τα βρεις. Συχνά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη όταν ανοίγουν τα φτερά τους όμοια με βεντάλια που είναι γεμάτα με ζωηρές αποχρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να αναδείξουν την ομορφιά και την υπεροχή τους απέναντι στα θηλυκά παγώνια.

 

Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα
Το διαμάντι του Ν. Καρδίτσας απέχει 25χλμ. από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Η πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης ανήκει στον Ν. Πλαστήρα. Οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος και το υλοποίησε. Το τοπίο γύρω από την λίμνη Πλαστήρα είναι πραγματικά ονειρικό, γεμάτο έλατα, οξιές και καστανιές. Η λίμνη λειτουργεί σαν καθρέπτης δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα. Αν αγαπάτε την φύση σίγουρα είναι ένας ιδανικός προορισμός για να ζήσετε μια αξέχαστη περιπέτεια αφού μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων.

 

Αγαπάτε την ποδηλασία;
Έχετε ακούσει κάποιον να χαρακτηρίζει την Καρδίτσα ότι είναι το «Άμστερνταμ της Ελλάδας». Αναρωτηθήκατε γιατί;
Επειδή η Καρδίτσα έως και σήμερα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου σε καθημερινή βάση. Μια αναδρομή στο παρελθόν μας πείθει πως το ποδήλατο είναι το μέσο μετακίνησης που προτιμάται από τους κατοίκους της. Είναι μια πόλη με επίπεδους δρόμους ιδανικούς για ποδηλασία. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να πάρεις το ποδήλατό σου στο ταξίδι σου, μην ανησυχείς. Διότι μπορείς εύκολα να νοικιάσεις ένα ποδήλατο από τους δημοτικούς σταθμούς μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων. Αν είσαι λάτρης της ποδηλασίας, εκμεταλλεύσου το και εξερεύνησε την πόλη και τα αξιοθέατα της κάνοντας ποδήλατο.

 

Ιστορικό και Πολιτιστικό Ενδιαφέρον
Αν και είναι μια από τις νεότερες πόλεις, ο επισκέπτης σίγουρα μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα σημεία στην πόλη της Καρδίτσας. Σίγουρα θα κάνετε μια χαλαρωτική βόλτα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όπου βρίσκεται στο τέλος του πεζοδρόμου και πιθανόν να συναντήσετε κάποια εκδήλωση. Ακόμη, μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Σακελλαρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ένας γραφικός δρόμος με τα παραδοσιακά αρχοντικά βρίσκεται επί της οδού Βάλβη όπου σας οδηγεί στο εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Μητροπολίτικο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και την εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής.

Γαστρονομικοί πειρασμοί στην Καρδίτσα
Στην περιοχή της Καρδίτσας θα γευτείτε τοπικά προϊόντα που θα ικανοποιήσουν τις γευστικές προτιμήσεις κάθε επισκέπτη. Τα παραδοσικά πιάτα της Καρδίτσας βασίζονται κυρίως στο κρέας. Σας περιμένουν να γευτείτε χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, θεσσαλικές πίτες, τυριά και χειροποίητα ζυμαρικά, που σίγουρα μετά θα ζητάτε τις συνταγές τους. Για γλυκό μην ξεχάσετε να παραγγείλετε το παραδοσιακό “ρετσέλι” από κολοκύθι και μούστο.

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν την Καρδίτσα ως ένα αγαπημένο ιδανικό προορισμό. Εσύ ακόμη να την επισκεφτείς;