ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Γιατί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πιάσει νωρίτερα τον στόχο των 2.000 MW

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο από έργα εν λειτουργία, υπό κατασκευή και σε φάση αδειοδότησης, ισχύος 1.938 MW και θα φθάσει δύο - τρία χρόνια νωρίτερα στο στόχο των 2.000 MW.

Δύο - τρία χρόνια νωρίτερα των αρχικών προβλέψεων θα πιάσει όπως όλα δείχνουν τον στόχο των 2.000 MW η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αντί για το 2025 που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η εισηγμένη απέχει ήδη μια ανάσα από το φιλόδοξο στοίχημα που η ίδια είχε θέσει.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα για την περυσινή χρονιά προκύπτει ότι η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο από έργα εν λειτουργία, υπό κατασκευή και σε φάση αδειοδότησης, ισχύος 1.938 MW. Απέχει δηλαδή μόλις 62 μεγαβάτ από το κρίσιμο νούμερο. Ζήτημα χρόνου είναι, το πολύ ενός-δύο ετών, συνυπολογίζοντας και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, να το πιάσει ή και να το ξεπεράσει.

Κλειδί για όλα τα παραπάνω, εκτός από τα υγιή οικονομικά της εταιρείας και τη δυναμική της, είναι αυτό καθ’ εαυτό το αντικείμενο των ΑΠΕ. Ανέκαθεν σε περιόδους κρίσεων, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούσαν ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, σύμφωνα με διεθνείς οίκους, όπως η Wood, η οποία μάλιστα συμπεριέλαβε την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ανάμεσα στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές.

Σε μια στιγμή όπου οι επενδύσεις δοκιμάζονται σκληρά παντού και επικρατεί ακραία μεταβλητότητα, η σταθερότητα των αποδόσεων που προσφέρουν οι ΑΠΕ αναδεικνύει την κρυμμένη τους υπεραξία. Στο ερώτημα μάλιστα κατά πόσο η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αφαιρεί τμήμα από την ανταγωνιστικότητά τους, η απάντηση οίκων όπως η Wood είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα του «μαύρου χρυσού» δεν θα είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμα.

Στα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας και του «πολέμου» ανάμεσα σε Σ.Αραβία και Ρωσία, το πετρέλαιο είχε κατρακυλήσει κάτω από τα 22 δολάρια. Όμως, οι προσπάθειες για ένα συμβιβασμό των μεγάλων παραγωγών για τη μείωση της παραγωγής έχουν ήδη φέρει τις τιμές πάνω από τα 30 δολ. και σταδιακά αναμένεται να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα, όταν ξεπεραστεί η πανδημία και αυξηθεί η ζήτηση. 

Αντέχουν στις κρίσεις

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις τιμές του «μαύρου χρυσού», η εμπειρία από τις μέχρι τώρα κρίσεις, όπως εκείνη του 2008 και η επόμενη, εκείνη του 2010, δείχνει ότι οι ΑΠΕ αντέχουν. Ακριβώς λόγω του αμυντικού τους χαρακτήρα, του γεγονότος δηλαδή ότι τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο δίκτυο και ότι το ισχύον καθεστώς τους εξασφαλίζει σταθερές ταρίφες, τους προσδίδει πολύ μεγαλύτερες αντοχές συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, το λιανεμπόριο. 

Στο ερώτημα μάλιστα κατά πόσο η κρίση αυξάνει τον κίνδυνο για εκτροχιασμό του ελληνικού αλλά και πανευρωπαϊκού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ, οι ειδικοί απαντούν ότι αυτά είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με την Wood ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες καθώς τυχόν οπισθοχώρηση της Ευρώπης από το Green Deal θα έπληττε τον βασικό της παραγωγικό ιστό. Εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους βασικούς τομείς της ευρωπαΪκής οικονομίας είναι ο ενεργειακός, με το σύνολο των επιχειρήσεων του χώρου, μικρών και μεγάλων, να δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.

Τα παραπάνω αποτελούν τον γενικό κανόνα για την «πράσινη» αγορά και δημιουργούν το έδαφος για επενδύσεις ακόμη και σε περιόδους κρίσης, εφόσον οι εταιρείες έχουν υγιή οικονομικά.

Νέες επενδύσεις άνω των 1,5 δισ. ευρώ

Σε αυτήν λοιπόν την συγκυρία, η ΤΕΝΕΡΓ εξαγόρασε πρόσφατα από την RF Energy ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών, συνολικής ισχύος 270 MW. Κίνηση που ανεβάζει την ισχύ των νέων πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά στα 400 MW, με συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί εντός Ελλάδας η ΤΕΝΕΡΓ στην καθαρή ενέργεια υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε με αφορμή και τα οικονομικά της αποτελέσματα ο πρόεδρος της, Γιώργος Περιστέρης. Τμήμα των επενδύσεων αυτών αφορούν σε έργα αποθήκευσης (αντλησιοταμιευτικά σε Αμφιλοχία, Αμάρι Κρήτης) και τμήμα τους σε νέα αιολικά πάρκα, εν προκειμένω σε Εύβοια και Κεντρική Ελλάδα. Σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη έργα ισχύος 1.390 MW, ενώ τα υπό κατασκευήν ή τα αδειοδοτημένα φτάνουν τα 548 MW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
Terna Energeiaki, APE, Ananeosimes Piges, Evoia, Evia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έτοιμη να διευρύνει το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ

Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 23,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου, και αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας στο επόμενο διάστημα. Στα 145,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος του εξαμήνου.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 73,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο 2023

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου είχε αυξηθεί σε 1.141MW μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ προχωρούν τα υπόλοιπα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό που είναι έτοιμα προς κατασκευή. Στα 43,3 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία.