ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Οι ακατέβατες τιμές στον τουρισμό και η απαξίωση της Intralot

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πιεσμένη μεν είναι η εικόνα στην εγχώρια αγορά αλλά όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς μετά το lock down και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ασφαλώς υπάρχουν κλάδοι που υποφέρουν, όπως η εστίαση, ωστόσο η γενική εικόνα για τους τζίρους των επιχειρήσεων δεν είναι άσχημη, δεδομένων των συνθηκών, όπως επισημαίνουν στελέχη τραπεζών.
  • Περιττό να σημειώσω ότι στους κλάδους που υποφέρουν είναι ο τουρισμός και ειδικά κάποιες περιοχές όπως η Ρόδος ή η Κως, και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά φέτος θα κλείσει πλησιέστερα στο δυσμενές σενάριο. Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια τον Ιούνιο ήταν στον -93% και θα πρέπει στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου να έχουμε μια θεαματική βελτίωση της εικόνας προκειμένου να «πιάσουμε» τον στόχο της κυβέρνησης για την επίτευξη του 30% των εισπράξεων του 2019 την εφετινή χρονιά.
  • Στην άνευ προηγουμένου βύθιση του τουρισμού υπάρχει ωστόσο μια αξιοσημείωτη εστία αντίστασης: οι επαγγελματίες που σε πολλά νησιά διατηρούν τις τιμές στα επίπεδα προ πανδημίας από φόβο ότι, αν ρίξουν τις τιμές, η μείωση θα παγιωθεί. Καμία ευελιξία σε μια περίοδο που απαιτείται ευελιξία για πολλούς λόγους. Δεν το λες και πολύ επαγγελματική συμπεριφορά αυτό, αλλά ο καθένας όπως έχει μάθει.
  • Στα 0,0875 ευρώ βρέθηκε την Παρασκευή, «κλειδωμένη» στο -20%, η μετοχή της πάλαι ποτέ ισχυρής Intralot, τιμή που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής άλλαξαν χέρια 224.000 μετοχές ενώ στο κλείσιμο οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ξεπερνούσαν το 1 εκατ. τεμάχια. Συνολικά, την προηγούμενη εβδομάδα η Intralot έχασε σχεδόν 40% της αξίας της και η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 13,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή, που διαπραγματεύεται στην κατηγορίας της «επιτήρησης», πλέον αποτελεί πόλο έλξης μόνον για όσους ελκύονται από στοιχήματα που έχουν μικρές πιθανότητες να «βγουν».
  • Σε άλλους ρυθμούς κινείται, όμως, το ομόλογο λήξεως 2021 της Intralot, το οποίο αφού υποχώρησε πρόσφατα στην απελπιστικά χαμηλή τιμή του 32,75 (32,75% της ονομαστικής αξίας), από τα τέλη Απριλίου έκανε ένα αξιοπρόσεκτο ράλι και τώρα έχει σταθεροποιηθεί στο επίπεδου του 47%. Προφανώς, βέβαια, αυτοί οι λίγοι που αγόρασαν το ομόλογο στα πολύ χαμηλά δεν περιμένουν ότι θα χτυπήσουν το... τζάκποτ, δηλαδή ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο. Αντίθετα, προεξοφλούν ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα μια συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους, για ένα «κούρεμα» της τάξεως του 50%. Αλλά, αν έχεις αγοράσει στο 35 ή στο 40 και πληρωθείς 50, δεν είναι κακό το «μεροκάματο» για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που ειδικεύονται σε τέτοια «στοιχήματα».
  • Κάποτε κάναμε μποϊκοτάζ στα τυριά της Ολλανδίας για το Μακεδονικό. Τώρα, ακούγονται ωραία στ' αυτιά όσων έχουν δίκαια αγανακτήσει για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι προτάσεις για μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα. Όμως, αν «ξύσει» κανείς λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια των αισθημάτων δίκαιης εθνικής και θρησκευτικής αγανάκτησης, εύκολα θα καταλάβει ότι τέτοιες προτάσεις δεν μας πάνε πολύ μακριά: αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πλεόνασμα στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο αγαθών. Πολύ απλά, «κερδάμε» από τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.
  • Αν υποτεθεί ότι διακόπτονται οι εμπορικές σχέσεις, επειδή δεν αγοράζουμε εμείς τουρκικά προϊόντα και σταματούν να αγοράζουν και οι Τούρκοι ελληνικά, αυτό το κέρδος κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα χαθεί για την Ελλάδα και ο Ερντογάν θα έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετές και μεγάλες οι ελληνικές εταιρείες με επενδύσεις στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα έχουν πάψει πια να υπάρχουν αντίστοιχες, σημαντικές τουρκικές επενδύσεις. Αν αποφασίσει ο Ερντογάν να κάνει δύσκολη τη ζωή (και έχει πολλούς τρόπους....) των ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στην Τουρκία, προχωρώντας σε αντίποινα για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα, η ελληνική πλευρά θα έχει να χάσει πολλά, όχι η τουρκική. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε λίγο πιο σοβαροί όταν διατυπώνουμε προτάσεις που αφορούν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας. Τα πυροτεχνήματα μπορεί να δίνουν δύο λεπτά δημοσιότητας σε όσους τα εκτοξεύουν, αλλά ενίοτε προκαλούν και αυτοτραυματισμούς.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μέρισμα των τραπεζών, ΧΑ και Τουρκία, το επόμενο βήμα Σουρέτη και η στερλίνα

Ο προβληματισμός του SSM για τα μερίσματα, τα επόμενα επαγγελματικά βήματα του Π. Σουρέτη, πώς η στερλίνα έγινε λίρα... Τουρκίας, η αξιοσημείωτη αντοχή του ΧΑ στα ελληνοτουρκικά, τα ρεκόρ του τουρισμού, η Intralot και το δολάριο και η χαμηλή πτήση της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απόνερα με τον ιππόδρομο, Ινδία υπέρ Ελλάδας, νέες ποινές και φυλακές

O πλειστηριασμός ακινήτου του ΟΔΙΕ και η εμπλοκή της Intralot, οι κεντρικές τράπεζες δεν χρεωκοπούν, οι διπλωματικές προεκτάσεις της ελληνο-ινδικής προσέγγισης, τρικλοποδιές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η έκθεση για τον Γιάννη Κωστόπουλο.
Kostas Xatzidakis, Kostas Chatzidakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι business και τα ελληνοτουρκικά, οι υπερβολές με τα δισ. και η Glafka Capital

Πώς εξανεμίζεται η αισιοδοξία για δουλειές με την Τουρκία, τι κερδίζει το Δημόσιο από τη διάσωση τραπεζών, η κατασκευαστική οικογένεια που υποστηρίζει την Glafka Capital, τα ομόλογα για το DTC και η τουριστική περίοδος.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Intralot
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρχεται το ομόλογο της Intralot, οι τιμές στο ρεύμα και η επιτροπή Χατζηδάκη

Στα μέσα Φεβρουαρίου το ενημερωτικό για το ομόλογο των 130 εκατ. της Intralot, η ευχάριστη έκπληξη από τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, η εισαγωγή από την Τουρκία ακόμη και ζωοτροφών και η περιπέτεια μιας φοροαπαλλαγής.