«Η Μάνα μας η Βιάννος»: Μια εξαιρετική βραδιά πολιτισμού και μνήμης…

Του Μιχάλη Τζανάκη

 

Δεν είναι η πρώτη φορά –ούτε σίγουρα η τελευταία-  που το εργαστήρι παραδοσιακού χορού «ΧΟΡΟΣΠΙΤΟ» του χοροδιδασκάλου Γιάννη Πλαγιωτάκη και ο πολυτάλαντος ιατρός-πολιτισμολόγος Αγησίλαος Αλιγιζάκης συνεργάζονται δημιουργικά και μας προσφέρουν μια υψηλού επιπέδου μουσικοθεατρική παράσταση. Μετά την τεράστια επιτυχία του περυσινού έργου «σεργιανίζοντας με τον Ζορμπά στο παλιό Μεγάλο Κάστρο» φέτος ήταν η σειρά μιας άλλης σπουδαίας επινόησης και εκτέλεσης με τίτλο «Η Μάνα μας η Βιάννος» που κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά το κινηματοθέατρο Αστόρια το Σάββατο 13 Απριλίου και να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους Βιαννίτες και μη με την παράσταση-αναπαράσταση της πολιτιστικής δραστηριότητας και ακμής της Βιάννου από τα τέλη του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Χαρακτηριστικό της παράστασης η εναλλαγή των οπτικών και ακουστικών εικόνων που με την επένδυση των εξαιρετικών μουσικών απέδωσαν την αλληλουχία των πολιτιστικών επιρροών στην κωμόπολη, η οποία  αποδείχτηκε ένας εξαιρετικά δεκτικός και γόνιμος χώρος ελληνικών και ευρωπαϊκών επιρροών πάντα υπό τη σκέπη των παραδόσεων και του αστείρευτου ταλέντου των ντόπιων δημιουργών.

Μια διαδρομή που απέδωσαν  μουσικοθεατρικά, περνώντας από την ηθογραφία του Κονδυλάκη μέχρι τη θηριωδία των Ναζί, κι απ’ τις ευρωπαϊκές οπερέτες ως τον αρτίστα του βιολιού Καλογερίδη και τις Βιαννίτικες καντάδες, αφήνοντας το κοινό της παράστασης με την αίσθηση πως ο χρόνος πέρασε γρήγορα και ευχάριστα γι αυτούς.

Συντελεστές της σπουδαίας παράστσης ο Γιάννης Πλαγιωτάκης με τον συνεργάτη του, επίσης χοροδιδάσκαλο, Νίκο Κουφάκη και 35 χορευτές της Σχολής. Τις οπερέτες του Στάθη Μάστορα «Ριρίκα» και «Πιπίτσα» απέδωσαν εξαιρετικά ο τενόρος Άρης Σφακιανάκης και η σοπράνο Δεβόρα Κιαγιαδάκη, ενώ η Μαρία Λούκα έκανε το κοινό να δακρύσει με την ερμηνεία του «Ύμνου της Βιάννου». Ο κεφάτος πιανίστας και φλαουτίστας Γιώργος Ζαχαριουδάκης συνόδεψε τον τενόρο, τη σοπράνο και την Μαρία Λούκα. Ο βιολιστής Βαγγέλης Βαρδάκης μάγεψε το κοινό με τις δοξαριές του, ενώ ο Κωστής Αβυσσινός (λαούτο)  και ο Νίκος Μαστοράκης (κιθάρα) τον συνόδεψαν αρμονικά στους χορούς της Κρήτης και τον «Ερωτόκριτο». Η παράσταση «απογειώθηκε» με τη συμμετοχή επτά κανταδόρων (Δημήτρης Παπαματθαιάκης, Μανόλης Σπανάκης, Δημήτρης Σπανάκης, Γιώργος Νερατζάκης, Ραφαήλ Δαμουλάκης, Μάνθος Δαμουλάκης και Αλέξης Τζανάκης) από τη Βιάννο. Η θεατρική επιμέλεια ήταν του Μανόλη Κουκιαδάκη, γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Η παράσταση ήταν υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί