Στην Κρήτη του ’80, όταν η ΑΤΕ… χάριζε βιβλιάρια και οι σύλλογοι… πεθερές!- Ένα γλέντι της Παναγίας με τον Β. Σκουλά (βίντεο)

Ένας πολύτιμο αρχείο βίντεο με εκδηλώσεις στο χωριό, διαθέτει ο πολιτιστικός σύλλογος Συκολόγου της Βιάννου, Εκδηλώσεις από το 1985. Άνθρωποι που σήμερα έχουν άσπρα μαλλιά ήταν τότε μικρά παιδιά ή νεαροί. Μνήμες από ένα παρελθόν πολύ ζωντανές τις παραδόσεις.

Στο βίντεο που παρουσιάζουμε στη συνέχεια έχει καταγραφεί το γλέντι του Δεκαπενταύγουστου του 1985, το οποίο οργάνωσε ο σύλλογος, με τη συμμετοχή όλου του χωριού. Ο Βασίλης Σκουλάς, 30 χρόνια πριν, παίζει λύρα και τραγουδάει στην εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία του χωριού. Σε ρόλο… κονφερασιέ  της βραδιάς ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Γιώργος Γιανναδάκης, μετέπειτα πρόεδρος της “Ελαιουργικής”!

Είναι τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με τους συλλόγους των χωριών να έχουν έχουν έντονη δραστηριότητα, αλλά και την Αγροτική Τράπεζα να μοιράζει στα γλέντια, όπως εδώ, δώρα στις λαχειοφόρες αγορές βιβλιάρια καταθέσεων, με πρώτη κατάθεση από την ίδια, 2.000 δραχμές, όπως ακούμε στο βίντεο!

Η εποχή έχει ακόμα έντονα τα σημάδια μιας παλιότερης αντίληψης που υπήρχε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία οι… πεθερές βασάνιζαν τους γαμβρούς τους! Και στο γλέντι αυτό, όποιος δεν κέρδιζε κάτι, θα κέρδιζε μια… πεθερά! (Δείτε στο βίντεο από το 12′ τη λαχειοφόρο αγορά με δώρα… βιβλιάρια της ΑΤΕ και… πεθερές)

Το βίντεο, όπως και άλλα του αρχείου του πολιτιστικού συλλόγου, έχει τραβήξει ο Γιώργος Πιτροπογιαννάκης.

Μπορείτε επίσης να δείτε και άλλα βίντεο από το αρχείο του συλλόγου εδώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί