Όταν οι Οθωμανοί… φυλάκισαν το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του Ηρακλείου! (φωτο)

 Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία δεν είναι άλλο από τα… Λιοντάρια, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης του Ηρακλείου, κυριολεκτικά στη φυλακή! Η φωτογραφία, που εξέδωσε ο Ν. Αλικιώτης, είναι πριν από το 1900 και φαίνονται οι παρεμβάσεις αλλοίωσης που έκαναν οι οθωμανικές διοικήσεις στο μνημείο.

Στόχος ήταν το μνημείο να μοιάζει στους οθωμανικούς “Σεμπιλχανέδες” (Φιλανθρωπικές κρήνες)

Οι παρεμβάσεις έγιναν το 1847. Η μορφή της κρήνης Μοροζίνι, όπως είναι η ονομασία του μνημείου, άλλαξε.  Στο χείλος της λεκάνης προστέθηκαν μαρμάρινες κολόνες που περιβάλλονταν στην κορυφή με μαρμάρινη ταινία πάνω στην οποία ήταν γραμμένο με επίχρυσα γράμματα “Συντριβάνι Αμπντούλ Μετζίτ”. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις στους λοβούς και τοποθετήθηκαν βρύσες. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταστραφούν τα ανάγλυφα της κρήνης. Στο χείλος του μνημείου τοποθετήθηκε κιγκλίδωμα.

Η Κρητική Πολιτεία αποκατέστησε τη μορφή των Λιονταριών, το 1900. Παρέμεινε μόνο το κιγκλίδωμα για αρκετά χρόνια, προκειμένου να υπάρχει μια προστασία στο μνημείο.

Η φωτογραφία παρακάτω, που είναι της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και εκδόθηκε σε καρτ ποστάλ το 1910 από τον Ν. Θεοφάνους,  δείχνει να έχουν αφαιρεθεί όλες οι προσθήκες. Παρέμεινε μόνο το κιγκλίδωμα, στο χείλος του μνημείου. Λίγο μετά κι αυτό αφαιρέθηκε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί