Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 24-Ιουλ-2016 18:22

    Πώς το ασήμι "νίκησε" τον χρυσό

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

     

    Από την Αΐντα Κίτου

    Την ώρα πουν τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον χρυσό, καθώς μοιραία η διεθνής συγκυρία και η αποκορύφωση της αβεβαιότητας μετά το "ναι" των Βρετανών στο Brexit το έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο ως το απόλυτο "καταφύγιο" των επενδυτών, ένα άλλο πολύτιμο μέταλλο, γνωστό και ως το "μέταλλο του διαβόλου"…, κλέβει σιωπηλά την παράσταση. Ο λόγος για το ασήμι, που οι επιδόσεις του το πρώτο μισό του 2016 κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

    Οι εντυπωσιακές επιδόσεις

    Συγκεκριμένα, την περίοδο 4 Ιανουαρίου - 11 Ιουλίου η τιμή του αργύρου εκτινάχτηκε, σημειώνοντας άλμα 44,7%, σύμφωνα με το LBMA Silver Price, υπεραποδίδοντας έναντι όλων των άλλων πολύτιμων μετάλλων. Στα βιομηχανικά μέταλλα νικητής αναδείχθηκε ο ψευδάργυρος, με κέρδη 32% περίπου. Το ισχυρό ενδιαφέρον για χρυσό και η αύξηση της τιμής των βιομηχανικών μετάλλων σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τροφοδότησαν το εντυπωσιακό ράλι του γκρι μετάλλου. "Μου έχουν πέσει τα μαλλιά", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση ενός trader όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αύξηση κατά το 1/3 της τιμής του ασημιού σε έναν μόλις μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ιστορικά το ασήμι ακολουθεί την πορεία του χρυσού, αλλά η χαμηλή του ρευστότητα οδηγεί σε "υπερβολικές" κινήσεις, που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν κατά 1,5 τις αντίστοιχες μεταβολές του χρυσού.

    Σύμφωνα με το Silver Institute, τους πρώτους έξι μήνες του 2016 οι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους τόσο σε φυσικό ασήμι όσο και στους τίτλους του μετάλλου. Ειδικότερα, οι θέσεις σε ETFs αργύρου αυξήθηκαν κατά 44,3 εκατ. ουγκιές ή 7,2%, αναρριχώμενες στο ρεκόρ των 662,2 εκατ. ουγκιών την εξεταζόμενη περίοδο. Επιπλέον, οι θέσεις long των επενδυτών σε futures και options αργύρου ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 80.522 συμβολαίων στις 5 Ιουλίου. Οι καθαρές θέσεις long στο πολύτιμο μέταλλο βρίσκονται σε ανοδική τροχιά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινώντας από τα 6.282 συμβόλαια στα τέλη του 2015. Παράλληλα, οι πωλήσεις αργυρών νομισμάτων σημείωσαν άλμα 29% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το GFMS Thomson Reuters Quarterly Coin Sales Survey. Άλλωστε, η ζήτηση για νομίσματα αργύρου παραμένει υψηλή από το δεύτερο μισό του περυσινού έτους. "Ακούμε από πολλούς ιδιώτες επενδυτές ότι ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στο ασήμι τόσο για λόγους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους όσο και εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών του", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute, Michael DiRienzo.

    Το συγκριτικό πλεονέκτημα του αργύρου

    Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ασημιού έναντι του χρυσού έγκεινται στην τιμή και τη χρήση του. Όσον αφορά το πρώτο, το ασήμι είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με τον χρυσό. Αυτό ίσως δικαιολογεί και το αυξημένο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές. Άλλωστε, όπως είπε και ο Christopher Ecclestone, στρατηγικός επενδυτής της Hallgarten & Co.: "Το ασήμι είναι ο χρυσός του φτωχού και ο μέσος Κινέζος είναι ακόμη σχετικά φτωχός". Έπειτα, αναφορικά με τη χρήση του πολύτιμου μετάλλου, το ασήμι, σε αντίθεση με τον χρυσό, βρίσκει θέση στη βιομηχανία, καθώς έχει ευρεία χρήση σε βιομηχανικές εφαρμογές. Σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης για άργυρο προέρχεται από τον βιομηχανικό κλάδο και, κυρίως, από τον τομέα των ηλεκτρονικών.

    Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

    Θετικό ρόλο στην πορεία του αργύρου αναμένεται να διαδραματίσουν οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τον Andrew Chanin, CEO της PureFunds, έχουν ελάχιστο ασήμι στους ισολογισμούς τους, σε αντίθεση με τον χρυσό. Η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην αγορά με τελευταία αφορμή του Brexit μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν τη στρατηγική τους στο ασήμι, αυξάνοντας τα διαθέσιμά τους σε "λευκό χρυσό". Δεδομένου, μάλιστα, ότι η προσφορά του αργύρου ήταν σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια, μια αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να έχει άμεση αντανάκλαση στην τιμή του.

    Τι τροφοδοτεί το ράλι

    Σε μια εποχή υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, ακόμα και κάτω από το 0% σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι μηδενικές αποδόσεις του χρυσού μοιάζουν ξαφνικά "ελκυστικές". Πέραν τούτου, οι προσδοκίες για διοχέτευση ρευστότητας από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στον απόηχο της "αναστάτωσης" που έχει προκαλέσει το Brexit, καθώς και περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Ευρώπης –για τους δικούς της λόγους η καθεμία– έχουν συμβάλει στην αύξηση της τιμής όλων σχεδόν των βιομηχανικών μετάλλων. Παράλληλα, οι νέες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν βάλει στον πάγο το σχέδιο σύσφιξης της πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η bull market του χρυσού και του αργύρου έχει να κάνει "με τα αρνητικά επιτόκια, την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος και τις αποτυχημένες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη", σχολίασε ο Michael Armbruster, επικεφαλής και συνιδρυτής της Altavest, θέλοντας να αποσυνδέσει το ράλι του πολύτιμου μετάλλου με το Brexit, το οποίο, άλλωστε, χαρακτηρίζει ως "σύμπτωμα" της αποτυχίας της ΕΚΤ.

    Οι φόβοι για "φούσκα"

    Παρά το ευνοϊκό περιβάλλον που δικαιολογεί την άνοδο των πολύτιμων μετάλλων, πολλοί αναλυτές δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν το άλμα 32% στην τιμή του ασημιού, που, από τα 15,94 δολάρια η ουγκιά στις αρχές του Ιουνίου, βρέθηκε στα 21,107 δολάρια η ουγκιά στις 4 Ιουλίου. Ισχυρίζονται πως αυτή η έκρηξη της τιμής δεν δικαιολογείται οικονομικά και συνιστούν στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί. "Το ασήμι τείνει να κινείται με αστάθεια, την τελευταία δεκαετία η τιμή του έχει κυμανθεί από 7 έως και 50 δολάρια η ουγκιά", σχολίασε ο Matthew Turner, αναλυτής της Macquarie. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο "λευκός χρυσός" ήταν τόσο αδύναμος στα τέλη Μαΐου, που είναι δύσκολο να πει κανείς ότι τα θεμελιώδη του άλλαξαν τόσο δραματικά σε τόσο λίγο χρόνο. Άλλωστε, ο ίδιος χαρακτηρίζει "παρατραβηγμένη" οποιαδήποτε μεταβολή 30% μέσα σε έναν μήνα. Προειδοποιεί μάλιστα, πως, καθώς το ράλι του αργύρου αντανακλά όχι μόνο τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την αισιοδοξία για αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, ο κίνδυνος αντιστροφής της τιμής παραμένει υψηλός, δεδομένου του ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της. Στον αντίποδα, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το ράλι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, κάνοντας λόγο για άνοδο του αργύρου στα 25 δολάρια η ουγκιά έως το τέλος του 2016.  

    *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 16ης Ιουλίου.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ