Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 19-Μαρ-2019 12:32

    Πιθανή η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI

    Πιθανή η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, από το "σφυροκόπημα" που δέχθηκαν το 2018 το οποίο και κορυφώθηκε στο β' εξάμηνο του έτους, αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές, να οδηγήσει στην επιστροφή κάποιων από αυτές και πάλι στο "ταμπλό" των βασικών δεικτών της MSCI.

    Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η MSCI προχώρησε στη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας καθώς και από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM EMEA. Επίσης, προχώρησε και στον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap κατά την αναθεώρηση των δεικτών της. H Εurobank αποχώρησε λόγω μείωσης του βάρους του κλάδου στον δείκτη και οι Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα λόγω του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VTB Capital, το ριμπάουντ του Χ.Α δείχνει πως η MSCΙ κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της θα αυξήσει τoν αριθμό των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Ελλάδας. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή έξι μετοχές συμμετέχουν στον δείκτη, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.

    Η πρώτη υποψήφια για ένταξη στον δείκτη είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει, η οποία με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, ήδη "δικαιούται" να έχει θέση στη λίστα της MSCI.

    H Eurobank έχει και αυτή ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στον δείκτη εάν η μετοχή της σημειώσει άνοδο 2% με 7%  από τα τρέχοντα επίπεδά της στο ταμπλό έως την ημερομηνία που η MSCI καταρτίσει τις λίστες με τις επιλογές της.

    Για την Πειραιώς η VTB δεν κάνει κάποια αναφορά καθώς αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από την περίοδο του έντονου sell-off ωστόσο παραμένει αρκετά μακριά από το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το όριο για παραμονή μίας εταιρείας στους Standard δείκτες.

    Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας, και η μετοχή της Μυτιληναίος έχει πιθανότητες να μπει στον δείκτη MSCI αλλά ο δρόμος είναι πιο δύσκολος καθώς θα πρέπει η τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α να αυξηθεί κατά 19% με 22% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Σε ό,τι αφορά τις ροές κεφαλαίων που θα φέρουν αυτές οι αλλαγές, η VTB Capital εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα θα δει εισροές ύψους 93 εκατ. δολαρίων, η Eurobank 121 εκατ. δολ. και η Μυτιληναίος 89 εκατ. δολαρίων.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της στις 13 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Μαΐου, λίγο νωρίτερα από τον προγραμματισμό λόγω της αργίας στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ