Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 11-Ιουν-2019 11:04

    Πλησίον... αλλά κάτω από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Με τα επίπεδα των 850 μονάδων "φλερτάρει" σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι επιλεκτικές διορθώσεις σε τίτλους που δείχνουν κόπωση από την άνοδο των τελευταίων ημερών.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 847,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,36% στις 792,90 μονάδες.

    ...

    Το επίπεδο των 850-853 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην παρούσα φάση, καθώς η αγορά ήδη προέρχεται από ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου, με μια ολιγοήμερη στάση για την εξασφάλιση μικρού μέρους ρευστότητας. Και ίσως το επίπεδο χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις για να καταφέρει να διαπεραστεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 900 μονάδες.

    Το επίπεδο αυτό συμπίπτει και με σημαντικά τεχνικά σημεία σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν τις δυνάμεις για να οδηγήσουν και τον γενικό δείκτη υψηλότερα. Έτσι, το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι η αγορά να συσσωρεύσει λίγο πριν δοκιμάσει τα υψηλότερα επίπεδα, τα οποία δεν είχε δει τους τελευταίους 13 μήνες.

    Το παραπάνω σενάριο θα αναιρεθεί θετικά σε περίπτωση που στην αγορά εισρεύσει "νέο χρήμα" από επενδυτές που έστω και καθυστερημένα πείστηκαν για την αλλαγή πορείας του ΧΑ. Για το λόγο αυτό το roadshow της ΕΧΑΕ που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα σε περίπτωση τοποθέτησής τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Το σενάριο της πολιτικής αλλαγής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο και λίγο έως πολύ αποτιμημένο στο ταμπλό. Αυτό που θα κρίνει τις επιλογές των ξένων είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους αλλά και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι η ενέργεια και οι κατασκευές.

    Μια χαρακτηριστική εικόνα του παραπάνω άλλωστε δείχνει σήμερα το ταμπλό, με τις μετοχές του Ελλάκτωρ και της Εθνικής να κινούνται με κέρδη 2,78% και 2% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Aegean.

    Στον αντίποδα, μικρές απώλειες καταγράφουν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Λάμδα και Cenergy, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,6%, ενώ χωρίς μεταβολή κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil και Βιοχαλκο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ