Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 14:53

    Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

    Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Αυξάνονται οι πιέσεις αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέβασε συναλλακτικούς ρυθμούς μόνο κατά τη λήξη των παραγώγων, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 870 μονάδες και τους περισσότερους τίτλους σε έντονα αρνητική τροχιά.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 865,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.146,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,54% στις 767,85 μονάδες.

    Η αγορά προχωρά σιγά σιγά σε αναδίπλωση, μετά και τη σύντομη παραμονή της πάνω από τις 870 μονάδες. Αν και τα περισσότερα εβδομαδιαία πρόσημα των τίτλων είναι θετικά, προφανώς το ΧΑ έχει δείξει ότι δεν θα ήθελε να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο, πριν δει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τη Δευτέρα, προκειμένου να διαγνώσει και τα μηνύματα των δανειστών από τις πρώτες επαφές που έχουν υπάρξει.

    Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έρχονται από την οικονομία είναι ανησυχητικά, καθώς καταγράφηκε εκτόξευση των εισαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και βραδύτερη πλέον άνοδος των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν το προηγούμενο διάστημα για την νέα "έξωθεν" απειλή που προκαλεί πιέσεις και στο ΑΕΠ.

    Πέρα από το εμπορικό ισοζύγιο, τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών  την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου δείχνουν ότι υπάρχει στασιμότητα στην ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, συνεχίζεται μεν η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων αλλά με βραδύτερο ρυθμό και μείωση κατά 2,6% των αφίξεων.

    Και εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει, εν μέσω θέρους μάλιστα, και τις αναλυτικές λίστες με τις εκκρεμότητες της μετά - προγραμματικής παρακολούθησης ανά πεδίο, τις οποίες έχουν δώσει οι δανειστές. Η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει "έργο" μέχρι τον επόμενο γύρο επαφών τους τον Σεπτέμβριο, ενώ θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων όλο το επόμενο διάστημα και οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

    Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, ο γενικός δείκτης παρουσιάζει κοντινή στήριξη στις 840 μονάδες, με τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημ. να εντοπίζεται στις 820 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων. Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2.110 και 2.082 μονάδες.

    Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo, η Motor Oil και ο Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

    Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean, Cenergy και Coca Cola, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η Πειραιώς και Εθνική. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει μικρά κέρδη, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Alpha Bank, Τιτάν και ΟΛΠ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ