Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 17-Σεπ-2019 08:32

    Διευρύνονται οι απώλειες για το πετρέλαιο, μετά το "άλμα" της Δευτέρας

    Διευρύνονται οι απώλειες για το πετρέλαιο, μετά το "άλμα" της Δευτέρας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.53

    Διευρύνονται οι απώλειες που καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη, μετά το χθεσινό "άλμα" και ενώ οι παράγοντες της αγοράς "κρατούν την ανάσα τους" για πιθανή στρατιωτική απάντηση στην επίθεση που δέχθηκαν το Σάββατο, πιθανότατα με drones, εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

    Η επίθεση οδήγησε σε περικοπή της παραγωγής της χώρας κατά το ήμισυ, που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, οδηγώντας τις διεθνείς τιμές του "μαύρου χρυσού" στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και δεκαετίες.

    Παράλλληλα, η επίθεση εκτόξευσε την αβεβαιότητα σε μια αγορά η οποία πιεζόταν το προηγούμενο διάστημα από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Το αργό τύπου Brent σημείωνε πτώση άνω του 1 δολαρίου ή 1,52%, στα 67,97 δολάρια το βαρέλι, στις 15:53 ώρα Ελλάδος, ενώ το αργό τύπου WTI υποχωρούσε κατά 84 σεντς ή 1,34%, στα 61,83 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο έως και 20% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, με φόντο την επίθεση, στην μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μεταβολή εδώ και περίπου 30 χρόνια, για να κλείσει τελικώς με άνοδο 15%. Η κρίση στον Κόλπο άσκησε πιέσεις τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις υπόλοιπες αγορές.

    "Το ζήτημα είναι πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει η παραγωγή στα φυσιολογικά επίπεδα", αναφέρει η Esty Dwek, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών αγορών στην Natixis Investment Managers.

    "Παρ' όλα αυτά, το γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο οι αγορές είχαν αγνοήσει το τελευταίο διάστημα εν μέσω φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη, είναι πιθανό να γίνει τμήμα των διεθνών τιμών όσο προχωρούμε", τονίζει.

    Η Ιαπωνία ανέφερε σήμερα ότι θα εξετάσει την συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, εάν αυτό χρειαστεί.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τη Δευτέρα ότι το Ιράν "μοιάζει να βρίσκεται" πίσω από τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, ωστόσο τόνισε ότι δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες.

    Η Saudi Aramco, εξάλλου, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της παραγωγής.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ