Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 19:41

    Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο και γερμανικά μάκρο

    Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο και γερμανικά μάκρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, εν μέσω αισιοδοξίας για ύφεση στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και για στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 389,95 μονάδες, με τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας να ηγείται των κερδών, με άνοδο 1,6%, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος.

    Οι επενδυτές έδωσαν εκ νέου έμφαση στις εξελίξεις στο ζήτημα του εμπορικού πολέμου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια εμπορική συμφωνία Ουάσινγκτον - Πεκίνου θα μπορούσε να επιτευχθεί "νωρίτερα του αναμενομένου".

    Βασικό στοιχείο ενίσχυσης της αισιοδοξίας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, για πρώτη φορά φέρος, στο 9,9 για τον Οκτώβριο έναντι 9,7 τον Σεπτέμβριο.

    Στο ταμπλό, ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, σημείωσε άνοδο 0,55%, στις 3.532,18 μονάδες. Ο γερμανικός DAX είχε κέρδη 0,44%, στις 12.288,54 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,66%, στις 5.620,57 και τον βρετανικό FTSE 100 να "κερδίζει" 0,89%, στις 7.351,08.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "κέρδισε" 0,73% και ο ισπανικός IBEX 35 0,49%.

    Οι φόβοι ωστόσο για πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ λόγω της πιθανής παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στο Κογκρέσο με το ερώτημα της καθαίρεσης παραμένουν, καθώς η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα περίληψη της καταγγελίας κατά του προέδρου της χώρας για προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τον Ουκρανό ομόλογό του προκειμένου να αποσπάσει στοιχεία ενάντια στον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.

    Η πορεία της διαδικασίας του Brexit συνεχίζει να βαρύνει στις κινήσεις των επενδυτών, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στο κοινοβούλιο, όπου χαρακτήρισε "λάθος" την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να χαρακτηρίσει ως παράνομη την εκ μέρους του αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου.

    Ο Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε ακόμη το Εργατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση στο ΗΒ, να τον "ρίξει" με πρόταση μομφής και να δεχτεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το απόγευμα της Πέμπτης, η στερλίνα παρουσιαζόταν σταθερή έναντι του δολαρίου, στα 1,2355 δολ.

    Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, η βελγική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Colruyt’s είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί άλμα 7,5%, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω του guidance της για τα καθαρά κέρδη της για το σύνολο του έτους.

    Η γαλλική εταιρεία λογισμικού Dassault Systemes είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 4,6%, την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εξετάσουν την πρότασή της για την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας Medidata Solutions για άλλες 45 ημέρες. Η Dassault παραμένει σταθερή στον στόχο της η συμφωνία να έχει κλείσει έως το δ' τρίμηνο του έτους.

    Η βρετανική Pearson "βυθίστηκε" κατά 14%, μετά την αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη της, λόγω μείωσης των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

    Η ABN Amro σημείωσε πτώση άνω του 12% μετά την έναρξη έρευνας από Ολλανδούς εισαγγελείς για αμέλειά της σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, ενώ η καπνοβιομηχανία Imperial Brands σημείωσε επίσης πτώση 13%, μετά από προειδοποίησή της για μείωση κερδοφορίας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ