Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Οκτ-2019 10:50

    Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές, με το βλέμμα σε εμπόριο και Brexit

    Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές, με το βλέμμα σε εμπόριο και Brexit
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:00

    Ήπια ανοδικά και "προσεκτικά" κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, αναμένοντας την κατεύθυνση που θα λάβουν οι εξελίξεις, τόσο στο ζήτημα του Brexit, όσο και σε εκείνο των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο +0,11% στις 380,62 μονάδες, με τον μεν κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί κατά 1%, αλλά τις μετοχές του κλάδου της υγείας να ηγούνται των κερδών με 0,8%.

    Στις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,23% στις 11.990 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,37% στις 5.468 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,14% και τις 7.144 μονάδες.

    Στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 0,28%, ενώ απώλειες 0,33% σημειώνει ο ιταλικός FTSE MIB. Ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται σταθεροποιητικά την επομένη των εκλογών.

    Οι διεθνείς αγορές έλαβαν μια σχετική ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που διασκέδασαν τους φόβους για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο σκεπτικισμός αναμένεται ωστόσο να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένεται η επανέναρξη των αμερικανοκινεζικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο.

    Το Πεκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, δεν πρόκειται να δεσμευθεί για ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής ή κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις του, επιδιώκοντας μια "στενή" και όχι ευρεία συμφωνία με τις ΗΠΑ, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες προσέγγισης.

    Στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, την Κυριακή, προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να βοηθήσει στην εξασφάλιση συμφωνίας για το Brexit, επιμένοντας ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει έτσι κι αλλιώς στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει στα τέλη της εβδομάδας εάν μια συμφωνία είναι εφικτή επί τη βάσει των τελευταίων προτάσεων Τζόνσον.

    Στην Πορτογαλία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα βγαίνει καθαρά ενισχυμένος από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, τέσσερα χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2015, συμμαχώντας με την αριστερά για να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας.

    Με βάση τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η παράταξη του 58χρονου άλλοτε δημάρχου της Λισαβόνας συγκέντρωσε το 36,65% των ψήφων και θα διαθέτει τουλάχιστον 106 έδρες από το σύνολο των 230 του κοινοβουλίου, από 86 το 2015.

    Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ενισχύοντας την πιθανότητα μιας οικονομικής συρρίκνωσης στο γ΄ τρίμηνο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ