Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 08-Νοε-2019 21:30

    Οι ανησυχίες για το εμπόριο οδήγησαν στο "κόκκινο" τις ευρωαγορές

    Οι ανησυχίες για το εμπόριο οδήγησαν στο "κόκκινο" τις ευρωαγορές
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πτωτικά ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω της νέα αβεβαιότητας σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, την οποία πυροδότησε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν έχει συμφωνήσει να άρει τους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά.

    Σημειώνεται ότι εχθές οι ευρωαγορές έκλεισαν ανοδικά, αντλώντας ώθηση από την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να άρουν τους δασμούς στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου σκέλους της συμφωνίας.

    Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία εξασθένισε σήμερα εν μέσω των αντιφατικών μηνυμάτων από την αμερικανική πλευρά, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για διχογνωμίες στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την ανάκληση των εν λόγω δασμών.

    Τη σύγχυση στην αγορά ενέτεινε στη συνέχεια η αναφορά της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Fox Business News ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, εντείνει τη σύγχυση στην αγορά. Όπως τόνισε η Στέφανι Γκρίσαμ, θα μπορούσαν να αρθούν δασμοί εν μέσω μιας εμπορικής διευθέτησης ΗΠΑ-Κίνας εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για ένα τελικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. "Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για κάποιου είδους συμφωνίας, και φαντάζομαι ότι εάν καταλήξουμε σε κάποια, τότε μπορούν να αρθούν κάποιοι δασμοί", δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Fox Business News.

    Ωστόσο, ακολούθησε η ανάρτηση του προέδρου Τραμπ στο Twitter ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στην άρση των δασμών στα κινεζικά αγαθά, παρότι θα το επιθυμούσε πολύ το Πεκίνο, εντείνοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, υπό τον φόβο για ενδεχόμενη νέα ανατροπή στο εμπορικό μέτωπο.

    Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με πτώση 0,28% στις 405,42 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Euro Stoxx 50 έκλεισε 0,19% χαμηλότερα, στις 3.699,65 μονάδες.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,46% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 13.228,56 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,63% στις 7.359,38 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε οριακά, κατά 0,02%, στις 5.889,70 μονάδες.

    Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 9.393,70 μονάδες. Κόντρα στο γενικότερο κλίμα, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με θετικό πρόσημο και κέρδη 0,13%, στις 23.534,49 μονάδες, ενώ ανοδικά τερμάτισε και ο πορτογαλικός PSI 20, με +0,16% στις 5.304,81 μονάδες.

    Το κλίμα στην αγορά δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν ούτε τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,5% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,3%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

    Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% στις εξαγωγές.

    Από το "μέτωπο" των επιχειρήσεων, η Credit Agricole έκλεισε με απώλειες 2,31%, παρότι η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα έσοδά της ωστόσο να είναι ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις.

    Πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι μετοχών των Deutsche Bank, Henkel, Volkswagen και Bayer, με απώλειες από 1,3% έως και 2,5%.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ