Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 15-Νοε-2019 17:00

    Κέρδη στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο

    Κέρδη στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.10

    Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να τροφοδοτούν τα σχόλια αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας για την πρώτη φάση της συμφωνίας έχουν εισέλθει στην τελική ευθεια.

    Ειδικότερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, μιλώντας εχθές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, σημείωσε ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στον πρόεδρο Τραμπ "αρέσει αυτό που βλέπει, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεσμευτεί, δεν έχει εγκρίνει μια δέσμευση για την πρώτη φάση [της συμφωνίας], δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην πρώτη φάση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κούντλοου.

    Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα σχόλια του Αμερικανού αξιωματούχου, καθώς ανατρέπουν τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών είχαν και πάλι παγώσει λόγω της διστακτικότητας της κινεζικής κυβέρνησης να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο νούμερο όσον αφορά τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το αίτημα της κινεζικής πλευράς να αποσυρθούν οι δασμοί των προηγούμενων μηνών, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Τραμπ μάλιστα να ξεκαθαρίζει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν έχει συμφωνήσει σε σταδιακή άρση των δασμών όσο σημειώνεται πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες.

    Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, που έδειξαν υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο, για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε ένα νέο σημάδι ότι η βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη και οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον κλάδο της μεταποίησης. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάιο του 2018.

    Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής.

    Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής, υποχώρησε 0,6% τον Οκτώβριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Αυτό ακολούθησε την πτώση του Σεπτεμβρίου κατά 0,5%.

    Παράλληλα, η έρευνα της New York Fed έδειξε επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State έχασε 1,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 2,9 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στις 5,0 μονάδες.

    Από την άλλη, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει 0,3%.

    Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις οχημάτων και η βενζίνη, κατηγορίες που παρουσιάζουν συχνά μεγάλες μεταβολές, οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Τέλος, οι τιμές των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Οκτώβριο, με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών κυρίως λόγω της κατρακύλας των τιμών των πετρελαιοειδών.

    Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για πτώση 0,2%. Οι τιμές των πετρελαιοειδών κατρακύλησαν 3,7% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα.

    Η εικόνα στο ταμπλο

    Παρά τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, πάντως, οι επενδυτές φαίνεται ότι εστιάζουν κυρίως στις εξελίξεις από το εμπορικό μέτωπο. Έτσι, και οι τρεις βασικοί δείκτης της Wall έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 152 μονάδες ή 0,55% στις 27.933,97 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,59% στις 3.114,91 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται 0,66% υψηλότερα στις 8.535,39 μονάδες.

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο βιομηχανικός Dow και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησαν οριακά, ενώ ο S&P 500 με μικρά κέρδη σημείωσε το 21ο ρεκόρ του για το 2019.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο, κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Applied Materials, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε υποχώρηση στα κέρδη τριμήνου, τα οποία ωστόσο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τη διοίκησή της μάλιστα να εκτιμά ανάκαμψη του κλάδου το επόμενο διάστημα.

    Σημαντική άνοδο καταγράφει επίσης η μετοχή της εταιρεία επίπλων RH, μετά την είδηση ότι η Berkshire Hathaway, του Warren Buffett αγόρασε 1,2 εκατ. μετοχών της εταιρείες.

    Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνει ο τίτλςο της Nvidia, παρότι τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας, μετά από τέσσερα πτωτικά τρίμηνα, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ