Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 15-Νοε-2019 23:22

    Έσπασε το φράγμα των 28.000 μονάδων ο Dow με "καύσιμο"... το εμπόριο

    Έσπασε το  φράγμα των 28.000 μονάδων ο Dow με "καύσιμο"... το εμπόριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, μετά τα σχόλια αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά, αντλώντας ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας. Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο Κούντλοου σημείωσε οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε μια συμφωνία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στον πρόεδρο Τραμπ "αρέσει αυτό που βλέπει”.

    Ο Κούντλοου πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος "δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεσμευτεί, δεν έχει εγκρίνει μια δέσμευση για την πρώτη φάση [της συμφωνίας], δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην πρώτη φάση".

    Το σχόλιο του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, περιόρισε τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών είχαν και πάλι παγώσει λόγω της διστακτικότητας της κινεζικής κυβέρνησης να δεσμευτεί όσον αφορά το ύψος των αγορών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αλλά και εξαιτίας της επιμονής του Πεκίνου να αρθούν οι δασμοί των προηγούμενων μηνών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η αισιοδοξία για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ενισχύθηκε στη συνέχεια, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο Fox Business Network, ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα η Ουάσιγκτον να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα. "Βλέπουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος.

    Εν τω μεταξύ, υποστηρικτικά στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών έδρασε και η ανάκαμψη που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει 0,3%.

    Δείκτες - Στατιστικά

    Έτσι, ο Dow Jones, που επιτάχυνε τον βηματισμό του προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κατόρθωσε να σπάσει το φράγμα των 28.000 μονάδων, κλείνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 28.004,89 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 222,93 μονάδων ή 0,80%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 11ο ρεκόρ που έχει επιτύχει ο βιομηχανικός δείκτης από την αρχή του έτους.

    Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Dow, που ενισχύθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

    Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, 24 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 6 με αρνητικό πρόσημο. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των UnitedHealth Group (+5,30%), Johnson & Johnson (+3,04%) και Pfizer (+2%).

    Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν όμως και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες. Ειδικότερα, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,74% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 3.119,40 μονάδες, πάνω από το ορόσημο των 3.100 μονάδων. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,9%, σημειώνοντας την έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του δείκτη από το 2017, όταν είχε σημειώσει οκτώ διαδοχικές εβδομάδες.

    Αντίστοιχα, ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 8.540,83 μονάδες, με άνοδο 0,73%. Πρόκειται για την έβδομη εβδομάδα κερδών του δείκτη, που σε σύγκριση με την προηγούμενη Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 0,8%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους ο Dow Jones σημειώνει κέρδη της τάξης του 20%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 24,48%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 28,72%.

    Τα μάκρο

    Τα καλά νέα από το εμπόριο υποσκέλισαν μάλιστα τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία υποχώρησε τον Οκτώβριο, για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε ένα νέο σημάδι ότι η βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη και οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον κλάδο της μεταποίησης.

    Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάιο του 2018. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής.

    Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής, υποχώρησε 0,6% τον Οκτώβριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Αυτό ακολούθησε την πτώση του Σεπτεμβρίου κατά 0,5%.

    Παράλληλα, η έρευνα της New York Fed έδειξε επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State έχασε 1,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 2,9 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στις 5,0 μονάδες.

    Επιπλέον, οι τιμές των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Οκτώβριο, με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών κυρίως λόγω της κατρακύλας των τιμών των πετρελαιοειδών.

    Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για πτώση 0,2%. Οι τιμές των πετρελαιοειδών κατρακύλησαν 3,7% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα.

    Στον αντίποδα, όπως προαναφέρθηκε, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις οχημάτων και η βενζίνη, κατηγορίες που παρουσιάζουν συχνά μεγάλες μεταβολές, οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ