Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 23:21

    Wall Street: Πτώση άνω του 2% για τον Dow -απαισιοδοξία μετά το γκρίζο outlook της Fed

    Wall Street: Πτώση άνω του 2% για τον Dow -απαισιοδοξία μετά το γκρίζο outlook της Fed
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με σημαντική πτώση αλλά αποφεύγοντας τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Τετάρτη καθώς τα σχόλια του Προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ στον απόηχο του κορονοϊού έπληξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Wall Street. 

    Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 516 μονάδων ή 2,17% στις 23.247 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,75% στις 2.820 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που βρέθηκε πρόσκαιρα σε σε θετικό έδαφος λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, κατέγραψε απώλειες 1,55% ή 139 μονάδων στις 8.863 μονάδες.

    Ο πρόεδρος της Fed, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Peterson μίλησε για αβέβαιες προοπτικές που υπόκεινται σε κίνδυνο καθοδικής απόκλισης και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν έχει τελειώσει με την "απάντηση” στην κρίση του κορονοϊού.

    Δήλωσε ακόμη ότι "επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να αποβεί δαπανηρή, αλλά το αξίζει εάν βοηθήσει στο να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημιές και να μας αφήσει με ισχυρότερη ανάκαμψη”.

    Κίνδυνος αναζωπύρωσης

    Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αναμένοντας διακαώς τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, την ώρα ωστόσο που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον κορονοϊό. 

    Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι μιλώντας χθες σε επιτροπή της Γερουσίας προειδοποίησε για τους κινδύνους από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του κορονοϊού. 

    Προβληματισμό προκαλούν εξάλλου τα παραδείγματα χωρών όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, που είχαν εμφανίσει σχετικά καλές επιδόσεις στον έλεγχο της πανδημίας αλλά είδαν τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα. 

    Νέες εστίες κρουσμάτων έχουν εκδηλωθεί εξάλλου στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που εφάρμοσαν οι τοπικές αρχές για την ανάσχεση της Covid-19.

    Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα επιδείνωσαν περαιτέρω και οι ενδείξεις για ενδεχόμενες "επιπλοκές" στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι μια νέα εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα εντείνει τις ήδη δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Αφορμή για τις νέες αυτές εμπορικές ανησυχίες αποτέλεσε η σημερινή "μπηχτή" του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, όπου δήλωσε ότι  τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωχριούν μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει "μάστιγα από την Κίνα”.

    Παρότι δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή που ώθησε τον Τραμπ να δηλώσει ότι "η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά”, το σχόλιό θεωρείται ένα ακόμη από τα πολλά σημάδια των τελευταίων ημερών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, συνδέοντας πλέον ανοιχτά το θέμα της πανδημίας με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    "Όπως έχω πει εδώ και καιρό, η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά. Μόλις πετύχαμε μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και ενώ το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο κόσμος χτυπήθηκε από τη μάστιγα που ήρθε από την Κίνα. Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά - και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν", έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στο Twitter.

    Στα μάκρο της ημέρας, πτώση-ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,3% σε προσαρμοσμένη βάση τον Απρίλιο εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,5%.

    Επιχειρήσεις

    Σε χαμηλό 29 ετών "βυθίστηκε" η μετοχή της General Electric, καθώς το κλίμα γύρω από την αεροπορική βιομηχανία επιδεινώνεται, με την επίδραση της πανδημίας να αναμένεται να διαρκέσει για χρόνια. Η μοίρα της GE είναι συνδεδεμένη με την αεροπορική βιομηχανία, καθώς είναι ένας απόν τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μηχανών αεροσκαφών και εξαρτημάτων. Η GE Aviation είναι η μεγαλύτερη μονάδα της GE, με έσοδα 6,89 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

    Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 2,3%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα θέσει σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο μπαταρίας στη Νεβάδα, αφότου είχε επανεκκινήσει πρώτα το εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Freemont της Καλιφόρνια αψηφώντας τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ