Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 21:45

    Κέρδη 3,4% για τον χρυσό τον Μάιο - "Αλμα" 24% για το ασήμι

    Κέρδη 3,4% για τον χρυσό τον Μάιο - "Αλμα" 24% για το ασήμι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, καθώς η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή το Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και αύξησε τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο, που εν μέσω της αβεβαιότητας που επικράτησε στην αγορά όλο τον μήνα έκλεισε και τον Μάιο με ισχυρά κέρδη.

    Ο "μεγάλος" κερδισμένος τον Μάιο ωστόσο είναι το ασήμι, που κατέγραψε άλμα 24%, αντλώντας ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Τη νέα "κόντρα” Ουάσινγκτον - Πεκίνου τροφοδοτεί η ψήφιση από το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενός νόμου που υπονομεύει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο, και έγειρε ανησυχίες για ενδεχόμενες εμπορικές κυρώσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσει η Ουάσιγκτον, με τον Πεκίνο πάντως να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε "αντίποινα” σε βάρος των ΗΠΑ, εάν η χώρα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της Κίνας.

    Η εξέλιξη αυτή εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια νέα διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που θα προκαλέσει αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια των χωρών ανά τον πλανήτη να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους μετά τα εκτεταμένα lockdown που επιβλήθηκαν ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Τις ανησυχίες των επενδυτών ενέτεινε έτι περαιτέρω η αναφορά του προέδρου της Fed Jerome Powell την Παρασκευή, ότι παρότι είναι πλέον λιγότερο ανήσυχος για την οικονομία, εξακολουθεί να ανησυχεί για τις επιπτώσεις ενός πιθανού "δεύτερου κύματος” της πανδημίας.

    Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 23,40 δολάρια ή σχεδόν 1,4% και έκλεισε στα 1.751,70 δολάρια η ουγγιά. Μετά και τη σημερινή άνοδο το κίτρινο μέταλλο διεύρυνε τα μηνιαία κέρδη του, ολοκληρώνοντας τον Μάιο με άνοδο 3,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

    Ωστόσο, την καλύτερη επίδοση των Μάιο κατέγραψε το ασήμι, που εν μέσω της αισιοδοξίας για επανεκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κατέγραψε "άλμα" 24%, που αποτελεί και την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

    Στη συνεδρίαση της Παρασκευής το μέταλλο ενισχύθηκε κατά 53 σεντς ή 3% ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 18 δολαρίων και κλείνοντας στα 18,499 δολάρια η ουγγιά.

    Στα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο Ιουλίου για τον χαλκό σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,5% και τερμάτισε στα 2,4255 δολάρια η λίβρα, διευρύνοντας τα μηνιαία κέρδη του στο 4%. Άνοδο κατέγραψε και η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου, που πρόσθεσε 0,8% και έκλεισε στα 874,60 δολάρια η ουγγιά, με τα μηνιαία κέρδη της να ανέρχονται στο 7,7%. Τέλος, το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου κατέγραψε κέρδη 1,4% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 1.972,90 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες όμως σε επίπεδο μήνα της τάξης του 0,5%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ