Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 16:58

    Μικρά κέρδη στη Wall με το βλέμμα σε εμπόριο και διαδηλώσεις

    Μικρά κέρδη στη Wall με το βλέμμα σε εμπόριο και διαδηλώσεις
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με μικρά κέρδη συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με τους επενδυτές να παραμένουν νευρικοί καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις και ενώ στο εσωτερικό των ΗΠΑ η βία κλιμακώνεται μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας.

    Από το εμπορικό "μέτωπο" Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να έχουν δώσει οδηγίες σε κρατικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων να σταματήσουν ορισμένες αγορές αμερικανικών προϊόντων, όπως της σόγιας και του χοιρινού, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων.

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή σειρά μέτρων κατά της Κίνας, τα οποία περιλαμβάνουν και την έναρξη των διαδικασιών για την αφαίρεση της ειδικής μεταχείρισης που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

    Η κίνηση των κινεζικών αρχών να αναστείλουν τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας που υπεγράφη αρχές του 2020 μετά από πολλούς μήνες επώδυνων διαπραγματεύσεων.

    Δείκτες - Στατιστικά

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 53,40 μονάδες ή 0,21% στις 25.436,51 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 6,01 μονάδες ή 0,20% στις 3.050,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 37,35 μονάδες ή 0,39% στις 9.527,76 μονάδες.  

    Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με άλμα 3,92% στα 151,62 δολ. και ακολουθούν η American Express με άνοδο 2,50% στα 97,45 δολ. και η JPMorgan Chase στα 99,09 δολ. με κέρδη 1,83%.

    Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Pfizer (-7,99%), η Cisco Systems (-2,93%) και η Verizon Communications (-2,36%).

    Στο μεταξύ, οι μαζικές διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς της Μινεάπολις συνεχίζονται και κλιμακώνονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

    Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες, με τα ξένα πρακτορεία να αναφέρουν άλλους τρεις νεκρούς σε Αϊόβα και Κεντάκι.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των πολιτειών για να συζητήσουν "πώς θα κρατηθούν ασφαλείς οι κοινότητες", όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με την πανδημία και την οικονομική αστάθεια από τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την αμερικανική κοινωνία και οικονομία, προειδοποιούν οι αναλυτές.

    Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος συνέχισε να γνωρίζει τον Μάιο τις ισχυρές πιέσεις των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Μάιο στις 43,1 μονάδες από το χαμηλό 11 ετών του Απριλίου στις 41,5 μονάδες.

    Παράλληλα, στην έρευνα της IHS Markit ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό του Απριλίου, η τελευταία μέτρηση δείχνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.

    Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

    Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν τον Απρίλιο καθώς η ευρύτερη οικονομία παρέμενε εγκλωβισμένη στην κρίση του κορονοϊού.  

    Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 2,9% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση των δαπανών κατά 5,8% τον Απρίλιο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ