Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 23:30

    Συγκρατημένη άνοδος στη Wall στη σκιά των ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα

    Συγκρατημένη άνοδος στη Wall στη σκιά των ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με μικρά κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει έδαφος μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές διέκριναν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Τα κέρδη πάντως παρέμειναν περιορισμένα στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη χώρα στη σκιά του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας.

    Από το εμπορικό "μέτωπο", το Πεκίνο φέρεται να έχει δώσει οδηγίες σε κρατικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων να σταματήσουν ορισμένες αγορές αμερικανικών προϊόντων, όπως της σόγιας και του χοιρινού, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων.

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος ξεκινά τη διαδικασία τερματισμού του προτιμώμενου εμπορικού καθεστώτος που ισχύει για το Χονγκ Κονγκ μετά τις παρεμβάσεις από το Πεκίνο στο νομοθετικό πλαίσιο της πρώην βρετανικής αποικίας.

    Η κίνηση των κινεζικών αρχών να αναστείλουν τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας που υπεγράφη αρχές του 2020 μετά από πολλούς μήνες επώδυνων διαπραγματεύσεων.

    Δείκτες - Στατιστικά

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 91,91 μονάδες ή 0,36% και έκλεισε στις 25.475,02 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 11,42 μονάδες ή 0,38% στις 3.055,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 62,18 μονάδες ή 0,66% στις 9.552,05 μονάδες.  

    Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Boeing με άλμα 3,80% στα 151,39 δολ. και ακολούθησαν η Travelers με άνοδο 2,03% στα 109,15 δολ. και η Exxon Mobil στα 46,28 δολ. με κέρδη 1,78%.

    Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Pfizer (-7,15%), η Cisco Systems (-3,18%) και η Verizon Communications (-2,79%).

    Στο μεταξύ, οι μαζικές διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς της Μινεάπολις συνεχίζονται και κλιμακώνονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

    Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες, με τα ξένα πρακτορεία να αναφέρουν άλλους τρεις νεκρούς σε Αϊόβα και Κεντάκι.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα για την επιβολή της τάξης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η στάση τους μέχρι σήμερα τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι.

    Οι διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με την πανδημία και την οικονομική αστάθεια από τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την αμερικανική κοινωνία και οικονομία, προειδοποιούν οι αναλυτές.

    Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος συνέχισε να γνωρίζει τον Μάιο τις ισχυρές πιέσεις των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Μάιο στις 43,1 μονάδες από το χαμηλό 11 ετών του Απριλίου στις 41,5 μονάδες. Αυτό έδωσε κάποιες ελπίδες στους επενδυτές ότι η αμερικανική βιομηχανία επιστρέφει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μετά το σοκ του κορονοϊού.

    Παράλληλα, στην έρευνα της IHS Markit ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό του Απριλίου, η τελευταία μέτρηση δείχνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.

    Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

    Τέλος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν τον Απρίλιο καθώς η ευρύτερη οικονομία παρέμενε εγκλωβισμένη στην κρίση του κορονοϊού.  

    Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 2,9% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση των δαπανών κατά 5,8% τον Απρίλιο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ