Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 11:08

    Επανέρχεται στην ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Επανέρχεται στην ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας μια νέα προσπάθεια προσέγγισης της αντίστασης των 680 μονάδων, έχοντας μάλιστα αυξημένα τα "καύσιμά" του μετά τη χθεσινή διόρθωση.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,21% στις 677,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.633,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,88% στις 364,79 μονάδες.

    Μετά τη χθεσινή διόρθωση, η οποία δεν "διέρρηξε" τα θετικά τεχνικά δεδομένα που έχει διαμορφώσει βραχυπρόθεσμα η αγορά, τα "καύσιμα" ρευστότητας που εξασφαλίστηκαν δείχνουν να επανατοποθετούνται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Πλέον ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίζει την κρίσιμη αντίσταση των 680 μονάδων, χωρίς μέχρι στιγμής να δοκιμάζει τη διάσπασή της, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς τις 700 μονάδες.

    Εκτός από την ρευστότητα που εξασφαλίστηκε, η αγορά έχει σήμερα στο πλευρό της τόσο το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα όσο και την υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

    Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται στα επίπεδα του 1,36%, από 1,47% που βρισκόταν χτες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας.

    Πλέον τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Μαρτίου, ενώ το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 67% από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, όταν η απόδοσή του 10ετούς ομολόγου είχε βρεθεί στο 4%.

    Βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αγνοεί το γεγονός ότι η ύφεση επανήλθε στην ελληνική οικονομία, ακόμη και αν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά που αναμένονταν.

    Και το σημαντικότερο είναι ότι όπως επισημαίνει σήμερα και η Alpha Bank, αν και η ελληνική οικονομία έδειξε κάποια ανθεκτικότητα (σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες), το κρίσιμο τεστ θα είναι το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν και εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων.

    Αυτός είναι και ο βασικός λόγος ανησυχίας στους κόλπους των επενδυτών, που θεωρούν ότι η μεγάλη και άκριτη ανάληψη ρίσκου θα φέρει σε δυσάρεστες καταστάσεις πολλά χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν το πιο μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 4,29%, με την Alpha Bank και τη Eurobank να είναι στο +3,25% και +3,33% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Λάμδα, Φουρλής και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% είναι σε Εθνική, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα, με την Motor Oil και τον ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή. Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική μετοχή στον FTSE 25 που κινείται σε αρνητικά εδάφη, σημειώνοντας απώλειες όμως που φτάνουν το 0,64%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ