Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Απρ-2019 00:05

    Κοινωνικό έγκλημα, οι νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Αθήνα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξίας Έβερτ-Αλβέρτη

    Το πρόσχημα του συστήματος ενοικιάσεων Airbn για τη νέα φορολογία της  ακίνητης περιουσία και η πραγματικότητα.

    Από το 2012 ιδιαίτερα η φορολόγηση των ακινήτων έγινε ένας εύκολος αλλά τυραννικός τρόπος συλλογής εσόδων για το Κράτος. Ακραίος και ισοπεδωτικός.  Η ιδιωτική περιουσία άρχισε να απαξιώνεται τόσο πολύ με συνέπεια φαινόμενα, όπως οι 150.000 περιπτώσεις άρνησης της κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας το 2018, έναντι 130.000 το 2017.

    Αληθινά κοινωνικά εγκλήματα του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο οι πάντες εξορκίζουν και καταριούνται αλλά οι Κυβερνήσεις δεν τολμούν να τον αποχωριστούν, με  τα   αιματηρά αλλά τόσο  εύκολα  δημόσια έσοδα. Τα πιο εύκολα  φορολογικά έσοδα.  Το πολύ υπόσχονται σταδιακές μειώσεις στις υψηλές αντικειμενικές τιμές.  

    Η σημερινή Κυβέρνηση εκτός από την αναξιοπιστία της και στο θέμα αυτό (εξαγγελίες  για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως των Μνημονίων κλπ), επέδειξε ιδιαίτερη επινοητικότητα φορολογικής αφαίμαξης πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία, την οποία, δυστυχώς, θέλει να συνεχίσει και τώρα στην  αποδρομή της.

    Έτσι, επέκτεινε τον κύκλο της φορολόγησης ακινήτων σε οικόπεδα, χωράφια, ακατοίκητα κτίσματα. Αναδιάρθρωσε τους συντελεστές για περισσότερα φορολογικά έσοδα και ανέβασε ως στόχο την ετήσια βεβαίωση φόρων ακινήτων μεταξύ 3,2-3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.  

    Υπέρμετρη φορολογία, καθώς  οι αποτιμήσεις  των ειδικών  ανέβαζαν, το  πολύ, μέχρι το  ποσόν του 1,8 δισ. ευρώ τα ρεαλιστικά έσοδα από την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών στην Ελλάδα.  Στο μισό ΕΝΦΙΑ δηλαδή.  

    Αυτό τον παραλογισμό και την ιδεοληψία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στην ιδιοκτησία, με μέγα  θύμα  την  Αθήνα, την ελληνική πόλη-μητρόπολη της μεσαίας τάξης θέλουν να συνεχίσουν μ´ ένα νέο κοινωνικό έγκλημα. Με   ανοικτές  ακόμα τις  πληγές της  Αθήνας από την οικονομική κρίση από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Συγκεκριμένα,  έγινε  γνωστό  ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να... ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως το Πέραμα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα και αντίθετα να αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές στο Σύνταγμα, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι, τους Αμπελοκήπους, τα Εξάρχεια.

    Γιατί  άραγε;   Εξαιτίας, λέει, της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στην ενοικίαση ακινήτων με το σύστημα διαμονής Airbnb σε περιοχές της  Αθήνας και στο κέντρο της, σύστημα δε που φορολογείται αυτοτελώς και κλιμακωτά από 15 έως 45% μιας και λογίζεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Ήδη, δηλαδή περισσότερα έσοδα, νέες αξίες ακινήτων, υψηλότερες τιμές  πώλησης και ενοικίασης.  

    Επιχειρήματα απολύτως δημαγωγικά, πρόχειρα και επιπόλαια.  Επικρατούν και καθοδηγούν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά, ο λαϊκισμός και ο  συμπλεγματικός παραλογισμός απέναντι στη μεσαία, την αστική  περιουσία.

    Οι επιπόλαιοι παραλογισμοί 

    Πρώτον, γιατί ήδη στις περιοχές αυτές των Αθηνών, όπως και ευρύτερα στις μεσαίες συνοικίες της Αττικής μέχρι τα βόρεια και τα νότια προάστια, οι τιμές των ακινήτων αναπροσαρμόσθηκαν και εφαρμόσθηκαν μόλις πέρυσι, το καλοκαίρι  του 2018. Αυτές  οι  νέες τιμές ζώνης του   ΕΝΦΙΑ, σε  όλες, μα όλες στις περιοχές της Αθήνας (και όχι μόνο, βέβαια...) ήταν και πάλι πολύ υψηλότερες από τις τιμές πώλησης στις λεγόμενες εμπορικές. Τα  στοιχεία  είναι  ξεκάθαρα. 

    Ακόμα και στην  πιο ευνοημένη από το σύστημα Airbnb  περιοχή  στο Κουκάκι, η μέση τιμή ζώνης έφτασε τα 1.750 ευρώ έναντι μέσης εμπορικής τα 1.275 ευρώ, απόκλιση δηλαδή 27%.  Στους  Αμπελοκήπους η απόκλιση εμπορικής αξίας και νέας τιμής ζώνης έφτασε το 33% (1.050 έναντι 700), στα Εξάρχεια το 46% (1.250-675), στο Κολωνάκι το 32% (4.050-2.750), στο Παγκράτι το 47% (1.475-775) και άλλα ανάλογα παραδείγματα.

    Δεύτερον, η νέα αύξηση των τιμών που εξετάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών είναι παράλογη και ανήθικη, επειδή τα τελευταία χρόνια σε πολλές λαϊκές συνοικίες του Πειραιά και της Αττικής αυξήθηκαν οι πραγματικές, οι εμπορικές  τους αξίες (σε σχέση με τις μηδαμινές της εφορίας  που είχαν για τις  αγοραπωλησίες επί χρόνια) ενώ εκείνες των Αθηνών καταβαραθρώθηκαν.

    Γνώρισαν πτώση συχνά 40-60%, με αντίστοιχη μείωση των ενοικίων και με εκατοντάδες κουφάρια ακίνητα με τα πολλά " Ενοικιάζεται ή Πωλείται".  Θα χρειασθούν αρκετά χρόνια, που πρέπει να  γίνουν λιγότερα  για να  ανέβουν πάλι οι αξίες  σε  όλα τα  ακίνητα των Αθηνών, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες  περιουσίες και  στις κατηγορίες ενοικίων.

    Τρίτον, είναι αυτονόητο  ότι  το νέο σύστημα  ενοικιάσεων Αibnb  δίνει μεν νέες δυνατότητες εσόδων αλλά  όχι   σε όλους τους κατοίκους και ιδιοκτήτες. Δεν προσφέρει παρόμοιες δυνατότητες σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών  κλπ  και βεβαίως στη  μεγάλη, τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ιδιοκατοικούν  τα σπίτια και τα διαμερίσματά  τους.  Αντίθετα, όπως γίνεται φανερό από διαμαρτυρίες πολιτών και δημοσιεύματα αυτοί οι  συνιδιοκτήτες και μόνιμοι κάτοικοι-ενοικιαστές  στις πολυκατοικίες  υποβαθμίζονται, υφίστανται  τις αρνητικές  συνέπειες του συστήματος  Αirbnb  ως  "παρέλαση διαδοχικών ενοικιαστών".  

    Tέταρτον,   είναι σαφές ότι αντίθετα με όλα  αυτά τα ρεαλιστικά και πειστικά επιχειρήματα κατά  κάθε  νέας  αύξησης των τιμών  ακινήτων στην   περιοχή της Αθήνας η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ακραία πολεμική της κατά της ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα κατά εκείνης της μεσαίας τάξης. Γιατί άραγε; 

    Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και φέτος είναι να μπορέσει να εισπράξει το ίδιο ποσόν τελικής 2,6-2,7 δισ. ευρώ έναντι βεβαιωμένου χρέους ΕΝΦΙΑ 3,2-3,6 δισ. ευρώ, αδιαφορώντας ότι το ποσόν φόρου σε κάθε φορολογούμενο ή νοικοκυριό δεν αντιστοιχεί ούτε στην πραγματική αξία του ακινήτου ούτε  σε πραγματικά έσοδα από αυτό  ούτε στα εισοδήματά του γενικώς.

    Πέμπτον, δημαγωγεί πολιτικά ότι δήθεν μεταφέρει το βάρος από τις "λαϊκές γειτονιές" σε εκείνες της Αθήνας και της μεσαίας τάξης, παραγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές της πρωτεύουσας  είναι πλέον, όντως λαϊκές και μικρομεσαίες συνοικίες και περιοχές. Πρώην περιοχές μιας ανθούσας αστικής περιοχής, που είχαν το μειονέκτημα να ψηφίζουν δεξιά και κεντροδεξιά και όχι αριστερά, με μηδενικά ποσοστά των προγόνων και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογές. Αυτές τις συνοικίες, αυτές τις περιοχές, αυτούς τους κατοίκους θέλει να εκδικηθεί, να τιμωρήσει η παραπαίουσα στις δημοσκοπήσεις  Κυβέρνηση. Να  υποβαθμίσουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου για άλλη μια φορά. Για τελευταία ίσως ακόμα μέχρι τις εκλογές, Ευρωεκλογές και της τοπικής Αυτοδιοίκησης της 26ης Μαΐου.  

    Κάλπες κρίσιμης σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις, των οποίων το αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να οδηγήσει να ακυρωθούν οι πρόσθετες και παράλογες αυξήσεις των αντικειμενικών  τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Να  ανοίξουν  μια νέα εποχή  για την  αναβάθμιση  της ακίνητης περιουσίας  στο  Δήμο Αθηναίων,  για όλους.

    * Η κα Αλεξία Μ. Έβερτ-Αλβέρτη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Μπακογιάνη "Αθήνα Ψηλά" 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ