Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Μαϊ-2019 00:05

    Ψηφιακή Αθήνα: Το Αύριο υπαγορεύει το Σήμερα

    Ψηφιακή Αθήνα: Το Αύριο υπαγορεύει το Σήμερα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Μπακογιάννη 

    Η πολιτική και η επικοινωνία της είναι ενίοτε η τέχνη του να προβάλεις ως μεγάλα και σπουδαία πράγματα, τα αυτονόητα. Είναι στη φύση της δουλειάς, θα επιχειρηματολογήσουν κάποιοι. Είναι αυτό που απομακρύνει τους πολίτες διότι τους υποτιμά, απαντάμε εμείς.

    Η χρήση των επονομαζόμενων "νέων τεχνολογιών" στην υπηρεσία του πολίτη, του δημότη δεν μπορεί σήμερα να θεωρείται επαναστατική ιδέα. Είναι αυτονόητο ζητούμενο. Το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση γενικότερα και ο Δήμος Αθηναίων ειδικότερα, δεν μπορούν να εναρμονιστούν με όσα θεωρούνται δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα π.χ., αποτελεί αδυναμία των διοικούντων. Όταν λοιπόν όλοι εμείς οι υποψήφιοι δήμαρχοι βγαίνουμε και μιλάμε για "έξυπνες πόλεις" και χρήσεις νέων τεχνολογιών, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλες αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ούτε τόσο νέες, ούτε τόσο μοναδικές. Σε όλες σχεδόν τις πόλεις του δυτικού κόσμου θεωρούνται αυτονόητες, αλλά το ίδιο ισχύει και για αρκετές πόλεις στην Ελλάδα. 

    Η πρόκληση λοιπόν για εμάς, είναι να σταθούμε απλώς στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να τραβάμε τους πολίτες πίσω στην εποχή που μας βολεύει προκειμένου να μην σπάσουμε αυγά. Γιατί η τεχνολογία σήμερα αποτελεί κατά βάση εργαλείο Δημοκρατίας. Όχι μόνο για την πρακτική και ευκολότερη εξυπηρέτηση του δημότη αλλά και για την πρόσβαση που του δίνει η δυνατότητα να έχει στην πληροφορία. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει έλεγχο και λογοδοσία. 

    Γιατί οι νέες τεχνολογίες, δεν αλλάζουν μόνο τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Έχουν ήδη αλλάξει τους πολίτες. Έχει δημιουργηθεί ένας νέος πολίτης, ένας πολίτης που η πρόσβασή του σε μεγαλύτερο και ταχύτερα διακινούμενο όγκο πληροφοριών τον οδηγεί πιο κοντά σε μια μορφή άμεσης δημοκρατίας την οποία πλέον απαιτεί. Και η δημόσια διοίκηση αλλά και η πολιτική εν γένει, δεν μπορεί πλέον να αρνείται την πραγματικότητα αυτή. Δεν μπορεί αιωνίως να σέρνεται πίσω από την κοινωνία και την αλήθεια της.

    Πέρα λοιπόν από τα προφανή τα οποία χρωστάμε στους δημότες της Αθήνας, όπως είναι να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα δημοφιλέστερα πιστοποιητικά, να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές διαδρομές για τα ΑΜΕΑ ή να εκμεταλλευτούμε τις ψηφιακές εφαρμογές προκειμένου να ενημερώνονται οι Αθηναίοι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, έχουμε και μια άλλη πολύ σημαντική υποχρέωση. Οφείλουμε –και θέλω να τονίσω τη λέξη οφείλουμε–  να δώσουμε στους δημότες τη δυνατότητα να μας ελέγχουν και να μας αξιολογούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.  Έτσι έχουν μάθει πλέον να κάνουν σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους. Συγκεκριμένα, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι προγραμματικοί στόχοι και η αποτελεσματικότητα του Δήμου θα καταγράφονται, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για  την πρόοδο και τον σχεδιασμό της διοίκησης. Και κυρίως να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. 

    Το από πάνω προς τα κάτω πέθανε. Αν δεν το δούμε, αν δεν το αποδεχτούμε, θα είμαστε πάντα, ως πολιτικοί, οι απόκληροι μιας κοινωνίας που θα μας ανέχεται διότι δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά κατά τα άλλα θα μας περιφρονεί βαθιά. Στην υπηρεσία του σήμερα λοιπόν, πρέπει να φέρουμε αυτό το αύριο για το οποίο όλοι μιλάμε.

    * Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ